Δικαιώθηκαν οι εργαζόμενοι του δήμου Ρόδου

Δικαιώθηκαν οι εργαζόμενοι στο δήμο Ρόδου και μετά από αρκετά χρόνια καθυστέρησης θα πάρουν όσα χρήματα δικαιούνταν για την προμήθεια γάλακτος και μέσων ατομικής προστασίας.

Το πράσινο φως δόθηκε από το δημοτικό συμβούλιο προχτές το βράδυ που ψήφισε ομόφωνα το θέμα, καθώς το υπουργείο Εσωτερικών με ρύθμισή του επέβαλε στους δήμους στους οποίους υπήρχε εκκρεμότητα, να προχωρήσουν στην αποκατάσταση αυτής της αδικίας.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά ο δήμος Ρόδου θα καταβάλει προς τους υπαλλήλους του, που δικαιούνταν αυτά τα χρήματα για γάλα και μέσα ατομικής προστασίας, συνολικό ποσό 850.000 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στα έτη από το 2011 έως και το 2016.

Μάλιστα τα χρήματα θα κατατεθούν με τις μισθοδοσίες των υπαλλήλων σε 36 δόσεις, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του συλλόγου των εργαζομένων οι δικαιούχοι ανέρχονται σε περίπου 500 άτομα.

Μέσα στις προσεχείς ημέρες θα καταρτιστεί και ο πίνακας των δικαιούχων με το ακριβές ποσό που αφορά κάθε έναν, ενώ αναμένεται και απάντηση από τη νομική υπηρεσία του δήμου στο ερώτημα για το αν δικαιούνται τα χρήματα αυτά και όσοι συνταξιοδοτήθηκαν.

Για το θέμα ο γενικός γραμματέας του δήμου Ρόδου Ευγένιος Κορναρόπουλος δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης τα εξής: «Εκτός ημερήσιας διάταξης στο δημοτικό συμβούλιο, περάσαμε απόφαση για την αποτίμηση σε χρήματα των μέσων ατομικής προστασίας και του γάλακτος των εργατών και των τεχνιτών για τα έτη 2011 έως 2016 που δε δόθηκαν από το δήμο Ρόδου και από τους περισσότερους δήμους της χώρας καθώς ή δεν έγιναν οι σωστοί διαγωνισμοί εγκαίρως ή δεν ήταν δυνατό να ολοκληρωθούν.

Υπήρξε μία νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου που επέβαλε στους δήμους να προχωρήσουν στη διαδικασία λύνοντας και μία αδικία προς τους υπαλλήλους οι οποίοι κάποια πράγματα που δικαιούνταν τόσο καιρό δεν τα είχαν λάβει. Είναι δεδουλευμένα εργατικά δικαιώματα. 

Ψηφίστηκε το θέμα ομόφωνα, με το ερωτηματικό ότι θα πρέπει να συναφθεί στην απόφαση ο πίνακας με τους δικαιούχους και το ποσό που δικαιούται κάθε ένας. Μέσα στην εβδομάδα θα καταρτιστεί και ο πίνακας με τους δικαιούχους.

Έχει γίνει μία συμφωνία με τους υπαλλήλους να καταβληθεί σε 36 δόσεις ενώ το ποσό ανέρχεται συνολικά σε 850.000 ευρώ. Δεν είναι δώρο ούτε εξυπηρετεί κάποια σκοπιμότητα καθώς είναι δικαίωμα των εργαζομένων».

Από την πλευρά της το μέλος του συλλόγου των εργαζομένων Ντέπη Μιχαηλίδη με αφορμή την παρουσία της διοίκησης του συλλόγου στο δημοτικό συμβούλιο, για το θέμα εξέφρασε την ικανοποίησή της για την εξέλιξη που σημειώθηκε και δήλωσε χτες στους δημοσιογράφους τα εξής:

«Το ζήτημα αφορά εργαζόμενους συναδέλφους στο δήμο που δικαιούνται μέσα ατομικής προστασίας και γάλα. Με ΦΕΚ του υπουργείου Εσωτερικών τον Ιούλιο, θα έπρεπε να πάρει απόφαση το δημοτικό συμβούλιο μέχρι και αύριο. Έτσι άμεσα έπρεπε να παρθεί απόφαση γιατί υπήρχε κίνδυνος όσοι δικαιούνταν αυτές τις παροχές να τις χάσουν.

Πρόκειται για τα παρελθόντα έτη από το 2011 έως και το 2016 κατά τα οποία έπρεπε να πάρουν μέσα ατομικής προστασίας και γάλα και δεν τα είχαν πάρει. Το δημοτικό συμβούλιο λοιπόν αποφάσισε να καταβληθεί το αντίτιμό τους σε χρήμα, σε κάθε εργαζόμενο που τα δικαιούται.

Στη συνέχεια ο δήμος μαζί με τις διευθύνσεις θα πρέπει να αναλάβει να καταρτίσει λίστες με τους δικαιούχους. Αυτό θα γίνει από το 2018 ενώ η καταβολή του ποσού θα γίνει σε 36 μηνιαίες δόσεις. Τα χρήματα θα πάρουν όσοι είναι εργατοτεχνίτες και όσοι παίρνουν το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας».