Σπουδαία διάκριση για  το 3ο Νηπιαγωγείο Καλυθιών

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης  του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Διάσωσης Σχολικού Υλικού και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, οργάνωσαν την τελετή απονομής των βραβείων του 4ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού με θέμα  «Ένα σχολείο διηγείται» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Νοεμβρίου στο κατάμεστο Αμφιθέατρο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης. 

Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, Σχολεία Β΄ Ευκαιρίας από όλη την Ελλάδα και την Ομογένεια έλαβαν και αυτό τον χρόνο μέρος στον Διαγωνισμό με εξαιρετικές δημιουργίες των μαθητών. Με ταινίες μικρού μήκους, βίντεο, φωτοιστορίες, κόμικς, εικαστικές συνθέσεις οι μαθητές αφηγήθηκαν την ιστορία του σχολείου τους άλλοτε με συγκινητικό τρόπο άλλοτε με χιούμορ μα πάντα δείχνοντας την αγάπη τους στο σχολειό τους και στους δασκάλους τους.

Από τη Νέα Υόρκη μέχρι τις Καλυθιές Ρόδου, από το Κερατσίνι ως το Ισραηλιτικό Σχολείο της Θεσσαλονίκης, μέχρι το Κορδελιό, την Πέλλα, το Βελβεντό, τη Χαλκίδα, το Μοσχάτο κι άλλες γωνιές της Ελλάδας οι μαθητές έδειξαν ταλέντο και ευαισθησία. Πολλές από τις ταινίες θα μπορούσαν να σταθούν ακόμη και σε μεγάλα φεστιβάλ!

Η εκδήλωση -  ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον κ. Σπύρο Παρδάλη, Προϊστάμενο Διεύθυνσης Βιβλιοθηκών, Αρχείων και Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης, από την Πρόεδρο του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης Δρ Ευαγγελία Κανταρτζή και την κ. Σοφία Παπαδημητρίου, Προϊσταμένη Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης.
Διάκριση δόθηκε -εκτός συναγωνισμού-  στη Σχολή Μωραΐτη για τη μεγάλου μήκους ταινία "Ιστορίες χωρίς χρόνο" που γυρίστηκε με αφορμή τα 80 χρόνια του σχολείου και απέσπασε το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Το βραβείο απένειμε ο  Θεόδωρος Φορτσάκης, Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ, Αν. Τομεάρχης Οικονομικών ΝΔ, τ. Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκ μέρους του σχολείου παρέλαβαν το βραβείο ο κ. Αντώνης Καρτάλης, Σύμβουλος της Διεύθυνσης του Σχολείου, και ο σκηνοθέτης της ταινίας κ. Βασίλης Ραΐσης.

Πολλές οι συγκινητικές στιγμές στη διάρκεια της τελετής και μια πολύ χαρούμενη νότα από δρώμενο που παρουσίασαν τα παιδιά του 9ου Νηπιαγωγείου Παλαιού Φαλήρου.
Ξεχωριστή και η παρουσία της κας Λότης Πέτροβιτς -Ανδρουτσοπούλου που ήταν πρόεδρος της Τιμητικής Επιτροπής και βράβευσε την ταινία μνήμης του   Ιδιωτικού Δημοτικού Σχολείου Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης με συνεντεύξεις επιζώντων του Ολοκαυτώματος.

Από τα σχολεία της ομογένειας ειδικό βραβείο  δόθηκε στην Ακαδημία Ελληνικής Παιδείας (Academy of Hellenic Paideia) της Νέας Υόρκης. Το βραβείο απένειμε μια σημαντική νέα επιστήμων από τον χώρο της αεροδιαστημικής, η Ολυμπία Κυριοπούλου -μέλος της τιμητικής επιτροπής του διαγωνισμού.

Στο 13ο & 21ο Δημοτικό Κερατσινίου και στην ταινία Φυσαρμόνικα, το βραβείο απένειμαν η Βουλευτής Β΄ Πειραιώς Εύη Καρακώστα και ο Δήμαρχος Κερατσινίου- Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος.
Την τελετή βράβευσης κάλυψε η γνωστή δημοσιογράφος Σόνια Φίλη για την ΕΡΤ. Η κυρία Φίλη απένειμε και το βραβείο στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) της Καλλιθέας.

Τα άλλα ειδικά βραβεία δόθηκαν στους: 
-3ο Νηπιαγωγείο Καλυθιών Ρόδου
-Εσπερινό Γυμνάσιο Χαλκίδας
-Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου

Σχολεία που τιμήθηκαν:
9ο Νηπιαγωγείο Π. Φαλήρου 
91ο Νηπιαγωγείο Αθηνών
"Τα ζουζουνάκια" - Ηράκλειο Κρήτης
Σύγχρονο Νηπιαγωγείο Λαμίας
2ο Νηπιαγωγείο Αιγάλεω
Νηπιαγωγείο Λητώ -Λάρισα
4ο Νηπιαγωγείο Αμπελοκήπων

Δημοτικά:
Neue Schule Athen
Δημοτικό Σχολείο,Εκπαιδευτήρια Δούκα
34ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
Δημοτικό Σχολείο Βελβεντού Κοζάνης
Δημοτικό Σχολείο Γραικοχωρίου Θεσπρωτίας
Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσοχωρίου Ηλείας
1ο Δημοτικό σχολείο Αγίων Αναργύρων
Δημοτικό Σχολείο Διαβατού-Μέσης Ημαθίας
10ο Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης
Ελληνογαλλική Σχολή "Jeanne d' Arc"

Γυμνάσια
2ο  Γυμνάσιο Μοσχάτου
Γυμνάσιο Καλής

Λύκειο
Pierce College Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος
ΓΕΛ Πεύκων
Την τελετή παρουσίασε ο συνεργάτης του Μουσείου, συγγραφέας και δημοσιογράφος Κώστας Στοφόρος 

Νέος Διαγωνισμός 
Σημειώνεται ότι έχει προκηρυχθεί και ο 5ος Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός με θέμα: «Οι εικόνες των σχολικών βιβλίων πηγή έμπνευσης και καλλιτεχνικής δημιουργίας»
Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας, της Ομογένειας, δημόσιων και ιδιωτικών.

Το θέμα του 5ου Μαθητικού Διαγωνισμού είναι ο μαγευτικός κόσμος των εικόνων των σχολικών βιβλίων (τα εξώφυλλα και οι εικονογραφήσεις στο εσωτερικό των βιβλίων). Οι εικόνες θα χρησιμοποιηθούν ως ερεθίσματα για την παραγωγή κινηματογραφικών αφηγήσεων, comics, animation,  λεκτικών αφηγήσεων (δημιουργική γραφή), ραδιοφωνικών εκπομπών, φωτο-ιστοριών, εικαστικών εικόνων.