Η γαστρονομία σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης των νησιών μας

Η γαστρονομία σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης των νησιών μας

Η γαστρονομία σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης των νησιών μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 396 ΦΟΡΕΣ

Τί έδειξαν τα συμπεράσματα του συνεδρίου

Στην ανάπτυξη του δικτύου Aegean Cuisine στα Δωδεκάνησα ήταν αφιερωμένο το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε χτες στο επιμελητήριο Δωδεκανήσου, παρουσία τοπικών αρχών, φορέων, επαγγελματιών της γαστρονομίας αλλά και των επιχειρηματιών που έγιναν μέλη του.

Τις εργασίες του παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης περιβάλλοντος και χωροταξίας Γιάννης Φλεβάρης, οι αντιδήμαρχοι τουρισμού και πολιτισμού Μαρίζα Χατζηλαζάρου και Τέρης Χατζηιωάνου, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Γιάννης Πάππου, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος επιχειρησιακής ετοιμότητας Χρήστος Ευστρατίου, η δημοτική σύμβουλος Ευαγγελία Παναή, μέλη της διοίκησης του επιμελητηρίου κ.α.

Το επιχειρηματικό δίκτυο Aegean Cuisine σχεδιάστηκε από το κέντρο επιχειρηματικής και τεχνολογικής ανάπτυξης νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με τα επιμελητήρια Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, με στόχο να αξιοποιηθεί η ιδιαίτερα πλούσια αιγαιοπελαγίτικη οινογαστρονομία προς όφελος των επιχειρήσεων.

Στο δίκτυο συμμετέχουν επιχειρήσεις από τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, η εκπλήρωση των οποίων διασφαλίζει ότι τα προϊόντα τα αγαθά και οι υπηρεσίες που προσφέρουν αντανακλούν και αναδεικνύουν την ιδιαίτερη γαστρονομική ταυτότητα του Αιγαίου πληρούν συγκεκριμένες ποιοτικές προδιαγραφές και προσφέρουν στον επισκέπτη-πελάτη συναίσθημα και εμπειρία.

Ειδικότερα στο δίκτυο συμμετέχουν παραγωγοί τυποποιημένων συσκευασμένων εμφιαλωμένων τροφίμων, οίνου και ποτών, ιδιοκτήτες επισκέψιμων χώρων παραγωγής τροφίμων και ποτών και επιχειρήσεις μαζικής εστίασης όπως εστιατόρια , ταβέρνες μεζεδοπωλεία, ουζερί, καφενεία, ζαχαροπλαστεία, wine bars κ.α. στα οποία προσφέρονται αιγαιοπελαγίτικα τοπικά εδέσματα ή τοπικά προϊόντα καθώς και κρασί από τα νησιά του Αιγαίου.

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννης Πάππου κατά το χαιρετισμό του δήλωσε ότι «μέσα από τις εργασίες του συνεδρίου οι επιχειρηματίες θα μπορέσουν να πάρουν τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την Αιγαιακή κουζίνα, να δουν τις νέες τάσεις και μεθόδους ώστε να εξυπηρετήσουν όσο το δυνατόν τους πελάτες και επισκέπτες τους οποίους αποκαλούμε ως επενδυτές της τουριστικής μας βιομηχανίας.

Όπως είπε το σύστημα και η μεθοδολογία του Aegean Cuisine προάγει τις διατροφικές συνήθειες της περιοχής μας. Πρόκειται για ένα νέο σύστημα που μπορεί να προσελκύσει τουρίστες επισκέπτες επενδυτές οι οποίοι θα δουν και θα γνωρίσουν όχι μόνο τα αξιοθέατα της περιοχής μας αλλά θα γνωρίσουν και τις γευστικές παραδόσεις του τόπου μας.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Φλεβάρης περιφερειάρχης χωροταξίας και περιβάλλοντος, αναφερόμενος στη γαστρονομία και την κουζίνα του Αιγαίου έκανε λόγο για «τεράστιο θεματικό οχυρό προώθησης του τουρισμού μας». Όπως είπε επίσης, οι άνθρωποι, μέλη του επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κρατούν μετερίζια για την προώθηση του τουρισμού του εμπορίου και της γαστρονομίας μας και ευχήθηκε να γίνει η κουζίνα του Αιγαίου αυτό το μοναδικό προϊόν η θεματική μας δύναμη και το συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπου μας.

Εκ μέρους του δήμου Ρόδου η Μαρίζα Χατζηλαζάρου αντιδήμαρχος τουρισμού , υπογράμμισε ότι ο δήμος της Ρόδου προσπαθεί να προβάλλει τη γαστρονομία δυναμικά ώστε οι γεύσεις όλων των νησιών να μπορέσουν να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο και να δώσουν το στίγμα της ροδίτικης μεσογειακής και ελληνικής κουζίνας.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι οι επιχειρηματίες δίνουν καθημερινά τον αγώνα για να προάγουν το κομμάτι της τοπικής γαστρονομίας που είναι ένα σοβαρό κεφάλαιο στην ανάπτυξη και την προώθηση του τουριστικού προϊόντος όλων των νησιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα τα μέλη του δικτύου Aegean Cuisine μετά την ολοκλήρωση της Γ’ φάσης πιστοποίησης ανέρχονται σε 121 σε 13 νησιά, ενώ το 2015 κατά την προηγούμενη φάση ανέρχονταν σε 74.

Στο πρόγραμμα ομιλητών του συνεδρίου περιλαμβάνονταν ο συντονιστής της ομάδας έργου για τους ελέγχους της Γ’ φάσης πιστοποίησης των επιχειρήσεων με το πρότυπο Aegean Cuisine, ΕΞΕΛΙΞΙΣ σύμβουλοι ανάπτυξης Ιάκωβος Γρύλλης με θέμα «συμπεράσματα- προτάσεις από τη διαδικασία των επιθεωρήσεων για την πιστοποίηση των επιχειρήσεων εστίασης» , η επόπτρια δημόσιας υγείας της διεύθυνσης δημόσιας υγείας Δωδεκανήσου της ΠΝΑΙ Αμαλία Τζίκου με θέμα « Ποιότητα και ασφάλεια τροφίμων στη μαζική εστίαση» , ο πρόεδρος της λέσχης αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων Νίκος Χριστοφόρου με θέμα «τοπικά προϊόντα και γαστρονομία» και ο Σπύρος Κουγιός μέλος της λέσχης αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων που απέσπασε την 4η θέση στο διαγωνισμό European Young chef award 2017, ο διευθυντής της Δωδεκανησιακής εταιρίας ανάπτυξης και προόδου (ΔΕΤΑΠ) Γιώργος Τρουλλάκος με θέμα «ολοκληρωμένη ανάπτυξη του δικτύου Aegean Cuisine στα Δωδεκάνησα» ενώ ακολούθησε η απονομή των πιστοποιητικών στα 121 μέλη του δικτύου.

Υπεύθυνοι του Έργου ήταν από την «ΕΞΕΛΙΞΙΣ» οι: Αριστέα Αλεξίου‐ Ιάκωβος Γρύλλης ενώ την ομάδα Ομάδα Έργου αποτελούσαν οι: Χριστιάνα Ψαρού Αλιέ Εκισλέρ Ανδρέας Κακλιός Νίκος Κεφαλάκης Νίκος Χαλκιάς Βαλάντης Χατζηκαντής

Μεταξύ άλλων κατά την ομιλία του ο κ. Γρύλλης ανέφερε ότι σύμφωνα με συμπεράσματα της έρευνας της HOTREC (Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ξενοδοχίας, Εστίασης και Αναψυχής) του έτους 2017
• Η τοπική γευστική εμπειρία έχει αυξανόμενη επίδραση στη γενικότερη ικανοποίηση των διεθνών επισκεπτών, καθιστώντας τη βιομηχανία των εστιατορίων βασικό πυλώνα για τη φήμη του προορισμού

• Τα εστιατόρια αναμένεται να αποτελέσουν τον ιδανικό τόπο και χρόνο για να ζήσουν οι τουρίστες την «τοπική εμπειρία» του ταξιδιού, προσφέροντάς τους γνήσιες ιστορίες, τοπικά παραγόμενες πρώτες ύλες και νέες γεύσεις. Ως εκ τούτου τα εστιατόρια μπορούν να είναι μεγάλοι πρεσβευτές της βιωσιμότητας των προορισμών.

• Η «διατροφική εμπειρία» διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ποιότητας της εμπειρίας των τουριστών (7ο από τα 18 κριτήρια που ερευνήθηκαν)
Επίσης αναφέρθηκε στις διαπιστώσεις από τη διαδικασία των Επιθεωρήσεων οι οποίες ήταν οι εξής:

1. Ελλιπής προβολή του δικτύου Aegean Cuisine από τα μέλη του
• Μη εμφανής ανάρτηση του Πιστοποιητικού εντός της
επιχείρησης
• Μη επαρκής αναφορά στους τιμοκαταλόγους και στις ιστοσελίδες των επιχειρήσεων

2. Ανάγκη βελτίωσης Menu – Τιμοκατάλογων
• Προσαρμογή των τιμοκαταλόγων σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Aegean Cuisine
• Επισήμανση των Αιγαιοπελαγίτικων εδεσμάτων και Αιγαιοπελαγίτικων προϊόντων
• Γεωγραφικός προσδιορισμός ‐ επισήμανση των προϊόντων και εδεσμάτων
• Αναφορά σε προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ που σερβίρονται αυτούσια ή χρησιμοποιούνται ως α΄ ύλες σε συνταγές

3. Μυοκτονία – Εντομοκτονία:
• Ύπαρξη σύμβασης με αδειοδοτημένη εταιρεία
• Τήρηση φακέλου Μυοκτονίας ‐ Εντομοκτονίας
• Πιστοποιητικό Μυοκτονίας ‐ Εντομοκτονίας σε εμφανές σημείο
4. Φέτα Π.Ο.Π. και όχι λευκό τυρί υποκατάστατο

5. Προέλευση κρασιών

• Σε πολλές περιπτώσεις, τόσο το προσφερόμενο χύμα κρασί (υποχρεωτικό κριτήριο), όσο και τα εμφιαλωμένα (προϋπόθεση>30% τοπικές/ αιγαιοπελαγίτικες ποικιλίες στη λίστα κρασιών) προέρχονταν από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

6. Ελλιπής γνώση των προδιαγραφών του Aegean Cuisine

• Απαιτείται η γνώση των προδιαγραφών του Aegean Cuisine από τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων, προσπάθεια για συνεχή βελτίωση ως προς την τήρησή τους και ενημέρωση του εμπλεκόμενου προσωπικoύ
Από την πλευρά του , ο διευθυντής της Δωδεκανησιακής εταιρίας ανάπτυξης και προόδου (ΔΕΤΑΠ) Γιώργος Τρουλλάκος ανέφερε ότι σύμφωνα με τις προδιαγραφές του προτύπου Aegean Cuisine , σήμερα είναι πιστοποιημένες 121 επιχειρήσεις εστίασης σε όλο το Νομό Δωδεκανήσου έναντι 74 που ήταν στην προηγούμενη φάση (2015). Ειδικότερα:

Αστυπάλαια: 4
Κάλυμνος: 7
Κάρπαθος: 13
Νίσυρος: 2

Πάτμος: 5
Κάρπαθος: Ρόδ 58
Καστελλόριζο: 4
Κως: 14

Ρόδος: Σύμη: 4
Τήλος: 2
Λέρος: 5
Λειψοί: 2
Χάλκη: 1

Οφέλη για τις επιχειρήσεις
- Οι επιχειρήσεις μέλη του Δικτύου Aegean Cuisine αποκτούν ταυτότητα και τυγχάνουν αποδοχής από το καταναλωτικό κοινό

- επωφελούνται από δράσεις προβολής
- επωφελούνται από τη δυνατότητα συμμετοχής τους σε έργα που υλοποιούν οι τοπικοί φορείς και ειδικά το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.

- λαμβάνουν επιπλέον μοριοδότηση και δυνατότητα επιχορήγησης σε ειδικές πρωτοβουλίες και προγράμματα άλλων φορέων π.χ. LEADER
(Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης), ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ (Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος)

Η επόπτρια υγείας Αμαλία Τζίκου υπογράμμισε ότι έγιναν πάνω από 200 υγειονομικοί έλεγχοι στα Δωδεκάνησα ενώ οι συχνές μη συμμορφώσεις αφορούσαν:
- Τήρηση αρχείων αυτοελέγχου
- Αποθήκευση & Διατήρηση με ψύξη
- Νιπτήρες προσωπικού
- Συντήρηση, καθαρισμοί εξοπλισμού
- Απορρίμματα
- Εκπαίδευση προσωπικού

Διαβάστε ακόμη

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο