Στις 18 Μαρτίου ο ορεινός δρόμος στη Ρόδο

Προχθές οριστικοποιήθηκε τελικώς η ημερομηνία διεξαγωγής του αγώνα ορεινού δρόμου  στον Προφήτη Ηλία από την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Δωδεκανήσου σε συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου αλλά και συλλόγους, πάντα με τις προδιαγραφές του ΣΕΓΑΣ, της IAAF και της ITRA.

Έτσι λοιπόν, την Κυριακή 18 Μαρτίου του 2018 οι λάτρεις της φύσης και των αποστάσεων θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σ’ αυτόν και ν’ απολαύσουν τη μέρα, έχοντας τη δυνατότητα κάποιοι να διανυκτερεύσουν εκεί από το Σάββατο, για να κάνουν έτσι μια μικρή …αθλητική εκδρομή.

Οι διοργανωτές δεν αποσκοπούν μόνο στις συμμετοχές από αθλητές και αθλήτριες σωματείων, αλλά κι από ελεύθερους ασκούμενους, στο πλαίσιο της ανάπτυξης του δρομικού κινήματος και των ορεινών αγώνων, όπως ορίζεται πια και από τον ΣΕΓΑΣ.

Πέρσι πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά ο ορεινός δρόμος στον Προφήτη Ηλία και είχε τεράστια επιτυχία, κάτι που έκανε ουσιαστικά τους διοργανωτές να τον καθιερώσουν και να έχουν τη δυνατότητα όσο γίνεται περισσότεροι κάτοικοι του νησιού μας ν’ απολαύσουν πραγματικά το φυσικό κάλλος της περιοχής. Μάλιστα, από την ΕΑΣ υπάρχει η σκέψη να χαραχτεί κι άλλη μια διαδρομή για τον αγώνα του Μαρτίου ώστε ν’ αποκτήσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Για τις συμμετοχές:
Δικαίωμα συμμετοχής στον Αγώνα  2.7 Χιλιομέτρων, 5.4 Χιλιομέτρων, & 8.1 Χιλιομέτρων έχουν όλοι οι δρομείς.

Οι δρομείς που είναι γεννημένοι τo 2002 και μετά (μέχρι 16 ετών) δεν μπορούν να λάβουν μέρος στον αγώνα 8.1 Χιλιομέτρων.

Οι δρομείς που είναι γεννημένοι το 2007 και μετά (μέχρι 11 ετών) δεν μπορούν να λάβουν μέρος στον αγώνα 5.4 Χιλιομέτρων.

Για όσες-όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος ηλικίας τους θα πρέπει να προσκομίσουν υπεύθυνη δήλωση του γονέα τους μαζί με την υπεύθυνη δήλωση του νόμου 1599/86 (πιστοποίηση υγείας) * ΔΕΝ

ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΣΩΜΑΤΙΑ ΣΤΙΒΟΥ.
Εάν είναι αθλήτριες-αθλητές σωματείων του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. τότε υπεύθυνο για την συμμετοχή είναι το σωματείο και το δελτίο τους θα πρέπει να είναι σφραγισμένο και θεωρημένο τον τελευταίο χρόνο. Η ισχύς του είναι για έναν χρόνο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ
Η εκκίνηση θα δοθεί μπροστά από το ξενοδοχείο Έλαφος στον Προφήτη Ηλία. Οι δρομείς θα τρέξουν μία ίσια διαδρομή 100μ. σε άσφαλτο και στην συνέχεια θα στρίψουν δεξιά σε χωματόδρομο με ελαφριά κατωφέρεια, από όπου θα συνεχίσουν για άλλα 160μ. περνώντας πίσω από το ξενοδοχείο Έλαφος, μέχρι να μπούνε στο μονοπάτι.

Το μονοπάτι είναι δασικό και  αποτελείται από χώμα, πέτρες και κυρίως είναι καλυμμένο από πευκοβελόνες φύλλα και κλαδιά. Είναι κατηφορικό και περνά δίπλα από παλαιά ιταλικά κτήρια τα οποία χρησιμοποιόντουσαν ως φυτώρια. Αυτό το δασικό μονοπάτι συνεχίζεται για σχεδόν (1) ένα χιλιόμετρο χωρίς πολλές στροφές και με ήπια κλίση και στην συνέχεια τέμνει με χωμάτινο δρόμο όπου ακριβώς εκεί πάνω η διαδρομή στρίβει αριστερά από όπου και συνεχίσει να είναι πιο ομαλή. Σε αυτό το σημείο ακριβώς θα είναι και ο σταθμός ανεφοδιασμού.

Οι δρομείς θα περάσουν από τον σταθμό ανεφοδιασμού και έπειτα περνώντας το (2)δεύτερο χιλιόμετρο φτάνουν στις ‘’Aχλαδιές΄΄, όπου η διαδρομή είναι ίσια. Στην συνέχεια κατευθύνονται δεξιά  όπου αρχίζει το ανηφορικό κομμάτι πίσω από τον λόφο που βρίσκεται το Εξωκκλήσι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Ακολουθώντας το ζικ-ζακ μονοπάτι φθάνουμε στο εξωκκλήσι και συνεχίζουμε σε χωματόδρομο δεξιά. Συνεχίζοντας στον χωματόδρομο φθάνουμε στο σημείο όπου ξεκινάει το μονοπάτι που μπήκαμε προηγουμένως, μόνο που αυτήν την φορά κατευθυνόμαστε δεξιά για να περάσουμε πίσω από το Ξενοδοχείο Έλαφος και αφού διανύσουμε περίπου 160μ στρίβουμε αριστερά για να μπούμε στην άσφαλτο και να κατευθυνθούμε στον τερματισμό ή στην 1η ή και στην 2η στροφή μπροστά στο Ξενοδοχείο Έλαφος στον Προφήτη Ηλία!  

Η διαδρομή που περιγράφτηκε είναι κυκλική κλειστή 2.7 Χιλιομέτρων. Για αυτούς που θα τρέξουν ή περπατήσουν τις μεγαλύτερες αποστάσεις των 5.4 και των 8.1 θα την επαναλάβουν 2 και 3 φορές αντίστοιχα.

Το υψόμετρο που θα δοθεί η εκκίνηση είναι στα 635 μέτρα και στην διαδρομή κατεβαίνει στα 510 μέτρα. Στην συνέχεια ανεβαίνει πάλι στα 635μέτρα. Η διαδρομή που περιγράψαμε είναι κυκλική κλειστή με αρνητική υψομετρική 125μ. αρχικά και με θετική υψομετρική 125μ. στο τέλος.