Πανοραμική ακτινογραφία- τι πρέπει να προσέξει ο ασθενής

Πανοραμική ακτινογραφία- τι πρέπει να προσέξει ο ασθενής

Πανοραμική ακτινογραφία- τι πρέπει να προσέξει ο ασθενής

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 11341 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο
Βασίλειος Μουστάκας
Ιατρός-Ακτινοδιαγνώστης

Είναι χρήσιμη η πανοραμική ακτινογραφία; Γιατί μου ζήτησε να την κάνω ο οδοντίατρος;
Η πανοραμική ακτινογραφία έχει καθιερωθεί ως η πολυτιμότερη και χρησιμότερη ακτινογραφική εξέταση στην καθημερινή οδοντιατρική πράξη για τον πλήρη έλεγχο του οδοντικού φραγμού. Η πανοραμική ακτινογραφία είναι η μοναδική ακτινογραφική τεχνική που δίνει τη δυνατότητα στον Οδοντίατρο να δει σε μια μόνο εικόνα ταυτόχρονα όλα τα δόντια και τα οστά τόσο της άνω όσο και της κάτω γνάθου, καθώς και τις κροταφογναθικές αρθρώσεις.

Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται;
Χρησιμοποιείται κυρίως για τη διάγνωση οδοντικών παθήσεων, για το σχεδιασμό θεραπειών ή χειρουργικών επεμβάσεων και για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της θεραπείας ή επέμβασης.

Το αποτέλεσμα της λήψης είναι πάντα ίδιο; Τι πρέπει να προσέξω;
Αν και η τεχνική λήψης θεωρητικά είναι συγκεκριμένη, το αποτέλεσμα μπορεί να έχει μεγάλη απόκλιση στην ευκρίνεια ανάλογα με την τεχνολογία του ειδικού ακτινογραφικού μηχανήματος (ορθοπαντογράφος), που χρησιμοποιείται από τους ακτινοδιαγνώστες για την λήψη της πανοραμικής σας. Αυτή την στιγμή υπάρχουν στην αγορά 3 βασικές κατηγορίες, από το παλαιότερο στο νεότερο:
• Τα αναλογικά μηχανήματα
• Ψηφιακά μηχανήματα με ένα κανονικό αισθητήρα
• Τελευταίας γενιάς μηχανήματα με διπλό ψηφιακό αισθητήρα καδμίου-τελλουρίου
Τα τελευταίας γενιάς μηχανήματα προσφέρουν ιδιαίτερα αυξημένη ευκρίνεια, οπότε διευκολύνουν τον οδοντίατρο να πάρει την καλύτερη απόφαση όσον αφορά τη διάγνωση και τη θεραπεία σας. Επίσης υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση όσον αφορά την έκθεση σε ιοντίζουσα ακτινοβολία.

Θα πάρω πολλή ακτινοβολία κάνοντας μια πανοραμική;
Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, γιατί ακόμα και τα παλιά αναλογικού τύπου μηχανήματα δεν εκπέμπουν μεγάλα ποσά ακτινοβολίας για την συγκεκριμένη εξέταση. Συνήθως με ένα παλαιού τύπου μηχάνημα η ακτινοβολία που θα πάρετε είναι λίγο περισσότερο απο μια ακτινογραφία θώρακος.
Υπάρχει βέβαια δραματική μείωση της ακτινοβολίας με χρήση των νέων μηχανημάτων καδμίου-τελλουρίου σε συνδυασμό με ειδικές πιστοποιημένες στολές ακτινοπροστασίας, με αποτέλεσμα σε αυτή την περίπτωση η ακτινοβολία που θα πάρετε να είναι ίδια με την ακτινοβολία που θα πάρετε απο τον ήλιο κάνοντας μερικές ώρες ηλιοθεραπεία. Πρακτικά μηδενική.

Ο οδοντίατρος/ορθοδοντικός μου ζήτησε να κάνω μια πανοραμική ή/και κεφαλομετρική στο ανήλικο παιδί μου, είναι επικίνδυνο αυτό για ένα μικρό παιδί;
Όπως προαναφέρθηκε, αν και γενικά η πανοραμική ακτινογραφία δεν επιβαρύνει με σημαντικά πόσα ακτινοβολίας τον οργανισμό, υπάρχει μεγάλη διαφοροποίση ανάμεσα σε παλιά και νέου τύπου μηχανήματα.
Ειδικά αν πρόκειται για παιδιά πρέπει πάντα να χρησιμοποιούνται ειδικές πιστοποιημένες στολές που καλύπτουν όχι μόνο τα ζωτικά όργανα, αλλά και την πλάτη του παιδιού (σπονδυλική στήλη), καθότι το μηχάνημα περιστρέφεται γύρω από τον ασθενή. Με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά εκμηδενίζεται η επιβάρυνση για το παιδί και μπορεί άφοβα να κάνει όσες λήψεις χρειαστεί ο οδοντίατρος.

Ορθοπαντογράφος τελευταίας γενιάς με διπλό αισθητήρα καδμίου-τελλουρίου και εξειδικευμένη στολή  ακτινοπροστασίας πανοραμικής με κάλυψη και στην πλάτη (βρίσκονται στο διαγνωστικό κέντρο του Μουστάκα Β.στη Ρόδο).
Ορθοπαντογράφος τελευταίας γενιάς με διπλό αισθητήρα καδμίου-τελλουρίου και εξειδικευμένη στολή ακτινοπροστασίας πανοραμικής με κάλυψη και στην πλάτη (βρίσκονται στο διαγνωστικό κέντρο του Μουστάκα Β.στη Ρόδο).

Διαβάστε ακόμη

Υδατάνθρακες: κατανοώντας την αξία τους

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου

«Μίνι» εγκεφαλικό: Ποια είναι τα συμπτώματά του