Σεμινάριο για τις  γεωστρατηγικές εξελίξεις

Tην Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου το δεύτερο σεμινάριο που διοργανώνει η Μονάδα Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του πανεπιστημίου Αιγαίου, σε συνεργασία με το Τμήμα Δια Βίου Μάθησης, Υποστήριξης της Εκπαίδευσης και Απασχόλησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ομιλητής στο σεμινάριο θα είναι ο πρέσβης επί τιμή κος  Παύλος Αποστολίδης που θα αναπτύξει το θέμα: «Γεωστρατηγικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο»

Ο Παύλος Αποστολίδης σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακολούθησε σταδιοδρομία στο διπλωματικό σώμα εισερχόμενος σε αυτό το 1965. Το 1984 μετατατέθηκε στην Άγκυρα ως σύμβουλος της ελληνικής πρεσβείας.

Υπήρξε πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρος (1990), την Σαουδική Αραβία, την Υεμένη, το Ομάν, γενικός διευθυντής διμερών σχέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών καθώς και Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος (1995 - 1998) στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις Βρυξέλλες. Το 1998 διορίστηκε γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών και το επόμενο έτος διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2004 οπότε και συνταξιοδοτήθηκε.

Μετά την αποχώρησή του από το διπλωματικό σώμα, διετέλεσε μη εκτελεστικό μέλος (2004 - 2011) του διοικητικού συμβουλίου της ALPHA Bank καθώς και ειδικός σύμβουλος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Στις 17 Μαΐου 2012, κατά τον διορισμό της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ανέλαβε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης μέχρι τη διενέργεια εκλογών στις 17 Ιουνίου 2012. 

Σημειώνεται ότι τα σεμινάρια της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών ξεκίνησαν το Νοέμβριο και θα πραγματοποιούνται  μια φορά το μήνα καλύπτοντας την περίοδο Νοεμβρίου 2017 –Απριλίου 2018.

Στα σεμινάρια θα διδάξουν κορυφαίοι Έλληνες διπλωμάτες και ακαδημαϊκοί. Μάλιστα στο πρώτο   σεμινάριο ομιλητής ήταν ο πρέσβης κος Γιώργος Σαββαΐδης, πρώην γενικός γραμματέας  του Υπουργείου Εξωτερικών, πρώην επικεφαλής της δ/νσης Τουρκίας και πρώην πρέσβης στην Ουάσιγκτον.

Ο κος Αποστολίδης είναι ένας ακόμα κορυφαίος του χώρου, καθώς υπηρέτησε σε πολλές θέσεις  που συνδέονταν με τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Μάλιστα από το 2010 μέχρι  το 2015  είχε το συντονισμό της διεξαγωγής των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία σχετικά με τη διμερή διαφορά για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. 

Όλα  τα σεμινάρια απευθύνονται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, ερευνητές, στελέχη  του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, νομικούς, στρατιωτικούς και πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Η παρακολούθηση των σεμιναρίων θα είναι δωρεάν ενώ μετά την ολοκλήρωση   του κύκλου των σεμιναρίων θα δοθεί  βεβαίωση παρακολούθησης.