Η Μουσική…  για έναν καλύτερο κόσμο!

Γράφει ο μουσικοπαιδαγωγός Γιώργος Σακελλαρίδης

«Στο  χορό των ανθρώπων
Απλώνοντας τα χέρια
Τον άνθρωπο ακουμπάς!»


Ποιο να είναι άραγε το πιο σπουδαίο μάθημα στα σχολεία και στις οικογένειες; Τα Μαθηματικά; Η Γλώσσα; Η Φυσική; η… η…  Μήπως από τα πιο σπουδαία μαθήματα είναι η αληθινή ευγένεια, ο σεβασμός στον εαυτό και τους άλλους, η επικοινωνία με ανθρωπιά; όπως και να’ χει , είναι προσωπική υπόθεση οι επιλογές που θα κάνουμε για τα παιδιά μας. Κι αυτές οι επιλογές μας έχουν να κάνουν με τον δικό μας «χάρτη» αξιών.

Η ζωγραφική με τα χρώματα της και η μουσική με τα ηχοχρώματα της, είναι δυο πολύ αγαπημένες δραστηριότητες για τα παιδιά. «Περνώντας» μέσα από αγαπημένες δράσεις μαθαίνουμε καλύτερα με το μυαλό και την ψυχή! Έτσι σκέφτηκα. Γι’ αυτό έγραψα το παιδικό τραγούδι με τίτλο: «Στο χορό των χρωμάτων… και των ανθρώπων!». Ας δούμε παρακάτω τους στίχους του. 

Στο χορό των χρωμάτων … και των ανθρώπων!
(Στίχοι – Μουσική- Τραγούδι: Γ. Σακελλαρίδης. Στο πιάνο η Λουΐζα Κουλά)
Στο χορό των χρωμάτων
Μια κίτρινη σταγόνα
Ακούμπησε τη μπλε.

Και ω τι θαύμα!
Ένα θαύμα ακόμα.
Έκαναν τότε το πράσινο χρώμα!

Στο χορό των χρωμάτων
Μία μπλε σταγόνα
Την κόκκινη ακουμπά.

Και ω τι θαύμα!
Ένα θαύμα ακόμα.
Έκαναν τότε το μωβ το χρώμα.

Στο χορό των χρωμάτων
Μια κίτρινη σταγόνα
Την κόκκινη ακουμπά.

Και ω τι θαύμα!
Ένα θαύμα ακόμα.
Το πορτοκαλί κάναν τότε το χρώμα.

Στο χορό των ανθρώπων
Απλώνοντας τα χέρια
Τον άνθρωπο ακουμπάς.

Και ω τι θαύμα!
Ένα θαύμα μεγάλο.
Εσύ κι εγώ μαζί με τον άλλο.

Ακούγοντας το τραγούδι ή και σιγοτραγουδώντας το, είναι καλή ευκαιρία για τα παιδιά, να ζωγραφίζουν συγχρόνως. Ακόμα κι αν  τα παιδιά μας είναι μικρά, ας τους δίνουμε εντελώς λευκά χαρτιά για να «δουλεύουν». Ας αποφεύγουμε τα χαρτιά με περιγράμματα. Εκείνα που πρέπει να τα γεμίσουν με χρώματα. 

Γράφοντας στο You tube τον τίτλο του τραγουδιού, «Στο χορό των χρωμάτων …και των ανθρώπων», μπορούμε να ακούσουμε το τραγούδι και να δούμε το πολύ όμορφο video που δημιούργησε η φίλη Φωτεινή Γιαννά.