Το...γάντι στους βουλευτές μας  πέταξε χθες ο Περιφερειάρχης

Νέο κάλεσμα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να υπερασπιστούν τα νησιά του Αιγαίου, τα οποία εκπροσωπούν στη βουλή και τους νησιώτες που τους εκλέγουν, απηύθυνε χτες ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος με αφορμή τη συζήτηση για τον μειωμένο ΦΠΑ που έγινε τις τελευταίες μέρες ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών και την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα με αφορμή την εξέλιξη των συζητήσεων και τις πληροφορίες που θέλουν το θέμα της διατήρησης του καθεστώτος στα νησιά στα οποία ακόμα παραμένει και πέρα από το 2017, να περιλαμβάνεται στα ζητήματα που «δεν έχουν κλείσει», ο περιφερειάρχης για μία ακόμα φορά έθεσε τους βουλευτές και ειδικά της κυβέρνησης προ των ευθυνών τους, όταν το θέμα θα έρθει για ψήφιση στη βουλή.

Ο κ. Χατζημάρκος τους ζήτησε ξεκάθαρα να μη ψηφίσουν την κατάργηση, λέγοντας ότι έχουν ευθύνη να προασπίσουν το συμφέρον του τόπου τον οποίο εκπροσωπούν καθώς στην προκειμένη περίπτωση είναι αντιπρόσωποί του και όχι αντιπρόσωποι του κόμματος στο οποίο ανήκουν.

Μάλιστα τόνισε ότι είναι υποκριτικό να ψηφίζονται στη βουλή μέτρα που πλήττουν τους πολίτες και στη συνέχεια να καλούνται οι πολίτες από αυτούς που τα ψήφισαν να αντιδράσουν για να μην εφαρμοστούν.

«Νομίζω ότι τα τελευταία δύο χρόνια ο τρόπος με τον οποίο έχουμε αναδείξει το πόσο τραγικά λάθος είναι η οικονομική για τα νησιά και ειδικά για το μειωμένο συντελεστή, έχουν οδηγήσει και ένα σημαντικό αριθμό κυβερνητικών στελεχών στο να δηλώνουν ότι είναι στις προσπάθειές τους να πείσουν τα τεχνικά κλιμάκια σε ότι αφορά το κλείσιμο της αξιολόγησης για την αντικατάσταση του συγκεκριμένου μέτρου.

Δε θα έκαναν αυτές τις δηλώσεις αν δεν ήξεραν ότι τα οφέλη από την κατάργηση του μέτρου ήταν πολύ μικρά. Αν δηλαδή υπήρχαν μεγάλα οφέλη τότε που πολεμούσαν τους συντελεστές ούτε αυτό θα το εισπράτταμε ως δήλωση έστω.

Εγώ θέλω να πιστεύω ότι τουλάχιστον ήταν ειλικρινής σε ότι αφορά την αναγνώριση του πόσο μικρό ήταν το όφελος. Από εκεί και πέρα οι βουλευτές των νησιωτικών περιοχών στο βόρειο και νότιο Αιγαίο όλων των κομμάτων, πρωτίστως όμως οι κυβερνητικοί σε ότι αφορά τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ οφείλουν αυτή τη φορά να κάνουν μέσα στη βουλή αυτό που δεν έκαναν τις προηγούμενες συνεδριάσεις και όποτε συζητήθηκε το θέμα μέχρι τώρα.

Γιατί θεωρώ πολύ υποκριτικό το να ψηφίζονται μέσα στη βουλή και μετά οι άνθρωποι που τα ψήφισαν να καλούν τις κοινωνίες ή τις συλλογικότητες και τους λοιπούς φορείς να αντιδράσουν σε αυτά που οι ίδιοι έχουν ψηφίσει» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η κατάργηση στις 31 Δεκεμβρίου σε όλα τα νησιά του Αιγαίου των συντελεστών, είναι ένα μέτρο που έχει δείξει ήδη ότι μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει, και ποτέ δεν είναι αργά να αναγνωρίσεις το λάθος σου και να το διορθώσεις.
 

Εγώ καλώ όλους τους βουλευτές όλων των κομμάτων να αποδείξουν αυτό που λέει το πολίτευμα ότι είναι βουλευτές μίας περιοχής και όχι ενός κόμματος. Γιατί όταν κρινόμαστε εμείς στην αυτοδιοίκηση, μας κρίνουν με αυστηρά μέτρα και λένε «είστε περιφερειάρχης νοτίου Αιγαίου, είστε δήμαρχος του τάδε νησιού κλπ.

Καλώ λοιπόν τους βουλευτές να αποδείξουν να σεβαστούν και να τηρήσουν τις προβλέψεις του πολιτεύματος και τους κανονισμούς της βουλής.

Στο πολίτευμά μας όταν καλείται κάποιος να τοποθετηθεί ή να ψηφίσει καλείται με το επίθετό του και το όνομα της περιοχής που γεωγραφικά εκπροσωπεί. Αυτό λοιπόν ζητώ και δε νομίζω να είναι παράξενο.

Όταν είναι αυστηροί ως προς τους άλλους να μάθουν να είναι πρώτα αυστηροί ως προς τις δικές τους υποχρεώσεις. Γιατί αρκετά τα έχουμε ισοπεδώσει όλα».

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση δημάρχων που έγινε στο πλαίσιο συνεδρίασης της ΚΕΔΕ για ομαδική προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου το έχει ήδη πράξει εδώ και καιρό και η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της.

«Η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, έχει προσφύγει δικαστικά και δεν περίμενε νουθεσία από κανέναν. Εμείς το έχουμε ήδη κάνει. Όσοι τοποθετούνται πάνω σε αυτό το θέμα καλό είναι να έχουν πρώτα ενημέρωση» είπε ενώ σχολιάζοντας τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για αντισταθμιστικά μέτρα σε περίπτωση που οι δανειστές δε δεχτούν την πρόταση να παραμείνει το καθεστώς, έκανε λόγο για αερολογίες και παραμύθια δηλώνοντας τα εξής: «δεν υπάρχουν αντισταθμιστικά μέτρα, αυτό το παραμύθι το ακούμε από το 2015, από την εποχή του Γιάννη Βαρουφάκη, ακούγαμε για τέτοια μέτρα, δημοψηφίσματα και όλες αυτές τις… αερολογίες.

Η εκτόξευση του κόστους ζωής δεν έρχεται να καλυφθεί με κανένα αντισταθμιστικό μέτρο όταν αυτό υπόκειται σε πολλούς περιοριστικούς όρους και κανόνες.

Μία κυβέρνηση η οποία δηλώνει ότι η πολιτική της είναι υπό την αίρεση της έγκρισης μίας επιτροπής είναι ντροπή να μιλά για αντισταθμιστικά μέτρα. Η επιρροή που έχει η συγκεκριμένη πολιτική στα νησιά είναι οριζόντια. Αφορά τους πάντες ανεξαρτήτως επαγγέλματος και εισοδήματος…

Αλλά και για τα άλλα μέτρα που έπληξαν τα νησιά μόνο ακούμε για αντισταθμιστικά χωρίς να βλέπουμε τίποτα.

Σε ότι αφορά τις μεταφορές μειώθηκαν τα χρήματα για τη στήριξη και ανάπτυξή τους χωρίς να έχουμε κανένα μέτρο που είναι και πιο απλά τα πράγματα».

Πάντως ο κ. Χατζημάρκος υπογράμμισε χτες για μία ακόμα φορά ότι το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών δεν μπορεί να επανέλθει αν καταργηθεί ολοκληρωτικά σε όλα τα νησιά και δήλωσε : «αυτό το ισχυρίζομαι από το 2015.

Δεν μπορεί να επανέλθει ακόμα και αν βελτιωθούν τα δημοσιονομικά της χώρας. Δεν το έχει διαψεύσει  κανένας… ο κ. Γάκης μόνο με τα λόγια το έχει κάνει… ας διαβάσει τη σύμβαση ένταξης της Ελλάδας και θα το καταλάβει.

Όλοι οι βουλευτές έχουν ευθύνη να προασπιστούν τον τόπο τον οποίο εκπροσωπούν».