Σάκης Τερζής: Ο νέος προπονητής του Ιάλυσου έχει βραβευθεί διεθνώς και μιλάει από αγγλικά μέχρι... κορεάτικα

Σάκης Τερζής: Ο νέος προπονητής του Ιάλυσου έχει βραβευθεί διεθνώς και μιλάει από αγγλικά μέχρι... κορεάτικα

Σάκης Τερζής: Ο νέος προπονητής του Ιάλυσου έχει βραβευθεί διεθνώς και μιλάει από αγγλικά μέχρι... κορεάτικα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1335 ΦΟΡΕΣ

Ο Σάκης Τερζής είναι ο εκλεκτός της διοίκησης του Ιάλυσου για να καθίσει στον πάγκο της ομάδας, μια ημέρα μετά το διαζύγιο με τον Κώστα Βασιλακάκη.

Η επίσημη ανακοίνωση του συλλόγου αναφέρει τα εξής:

"Η Διοίκηση του ΓΑΣ ΙΑΛΥΣΟΣ ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με τον προπονητή Αθανάσιο Τερζή. Είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα το ποδόσφαιρο και κάτοχος διπλώματος UEFA A.

Τον καλωσορίζουμε και του ευχόμαστε καλή επιτυχία!"

Ο Σάκης Τερζής θεωρείται ήδη ένας από τους καλύτερους θεωρητικούς του ποδοσφαίρου στη χώρα μας, ενώ η φήμη του έχει περάσει τα ελληνικά σύνορα, αφού στο παρελθόν είχε βραβευθεί από την Ιταλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Για τον ίδιο σε αφιέρωμά του τον περασμένο Ιούλιο, το gazzetta.gr έγραφε:

Είναι λίγες οι περιπτώσεις Ελλήνων προπονητών που έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τα ελληνικά σύνορα, είτε δουλεύοντας σε ομάδες, είτε με άλλους τρόπους.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο υπάρχει μια γενιά παιδιών που το ψάχνουν πολύ σε θεωρητικό επίπεδο, ανοίγουν το μυαλό τους, μαθαίνουν τα πάντα γύρω από την προπονητική και τις προεκτάσεις της, την τεχνολογία, τους τακτικούς νεοτερισμούς. Και ο Σάκης Τερζής είναι στην πρώτη γραμμή και ήδη διακρίνεται ως θεωρητικός και μελετητής - αναλυτής του ποδοσφαίρου.

Από αγγλικά μέχρι κορεατικά!

Ο Τερζής είναι καθηγητής φυσικής αγωγής, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος, καθώς επίσης και διπλώματος UEFA A. Το συγγραφικό του έργο έχει φτάσει αυτή τη στιγμή στα 13 βιβλία με αντικείμενο την προπονητική. Και δεν ανακυκλώνεται στην ελληνική επικράτεια. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί πέρα από τα αγγλικά, τα γερμανικά, τα ισπανικά και τα ιταλικά και σε άλλες γλώσσες, όπως τα ιαπωνικά, τα κορεατικά, τα αραβικά και τα κινεζικά.

Μελετώντας εις βάθος προπονητικές μεθόδους ομάδων και προπονητών που έχουν αφήσει το σημάδι τους στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, τα έργα του παρουσιάζουν τεράστιο ενδιαφέρον και μάλιστα έν εξ' αυτών, το «FC Barcelona training sessions», επιλέχθηκε από τον Αρίγκο Σάκι και βραβεύτηκε από την ιταλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου ως καλύτερο βιβλίο προπονητικής για το 2014.

Προφανώς, το να βραβεύσουν οι Ιταλοί, που διαθέτουν μια από τις σπουδαιότερες προπονητικές σχολές στην Ευρώπη, Έλληνα προπονητή, δεν συμβαίνει συχνά! Σύντομα έμελλε να ξεπεράσει και την Ευρώπη.

Εισηγητής στη Μέση Ανατολή και πρόσκληση για ΗΠΑ

Τον Δεκέμβριο του 2016 σε συνεργασία με εταιρεία που διοργανώνει σεμινάρια για προπονητές ποδοσφαίρου στην Μέση Ανατολή, προσκλήθηκε στο Κουβέιτ ως ο μοναδικός εισηγητής σε σεμινάριο ποδοσφαίρου.

Το σεμινάριο απευθύνονταν κυρίως σε προπονητές τμημάτων υποδομής μεγαλύτερων ηλικιών (U17 και U19), όπου η τακτική προετοιμασία τους είναι απαραίτητη. Στο σεμινάριο εκτός από προπονητές από το Κουβέιτ παραβρέθηκαν προπονητές και από άλλες χώρες του κόλπου όπως την Σαουδική Αραβία και το Ομάν.

Δύο μήνες αργότερες, κλήθηκε ως εισηγητής σε νέο σεμινάριο, αφού ο αντίκτυπος που δημιουργήθηκε ήταν απόλυτα θετικός. Αυτή τη φορά, μίλησε σε προπονητές της χώρας με δίπλωμα UEFA Pro, το ανώτερο δηλαδή δίπλωμα της UEFA και στους βοηθούς τους. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν ο προπονητής της εθνικής ομάδας του Κουβέιτ καθώς και προπονητές από την Βραζιλία, την Σερβία, την Ρουμανία και την Αίγυπτο που εργάζονται στην χώρα.

Το περιεχόμενο των εισηγήσεων αφορούσε την τακτική που χρησιμοποιούν προπονητές όπως ο Γκουαρδιόλα, ο Κλοπ, ο Κόντε, ο Μπιέλσα και ο Σιμεόνε σε όλες τις φάσεις του παιχνιδιού καθώς και ασκησιολόγιο για το πώς η τακτική αυτή μπορεί να προπονηθεί στο γήπεδο. Στην συνέχεια και μετά από μερικές μέρες ακολούθησε νέο ταξίδι στο Ομάν, στο οποίο το σεμινάριο είχε πρακτικό μέρος.

Πριν από λίγες μέρες ταξίδεψε στο Ντούισμπουργκ της Γερμανίας για να λάβει μέρος σε συνέδριο προπονητικής στο οποίο συμμετείχαν 200 προπονητές από την Γερμανία και από τις γύρω χώρες (Ολλανδία, Αυστρία και Ελβετία).

Οι προπονητές που το παρακολούθησαν μπήκαν στο γήπεδο και με τη βοήθεια ενός γκρουπ ποδοσφαιριστών παρακολούθησαν πως εξειδικευμένες ασκήσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένους στόχους της τακτικής.

Ο Τερζής συμμετείχε στο αγγλόφωνο μέρος του συνεδρίου και οι εισηγήσεις του αφορούσαν θέματα προχωρημένης τακτικής διάσημων προπονητών και περιλάμβαναν αναλυτικά διαγράμματα, βίντεο-ανάλυση και ασκήσεις σε animation. Το πρόγραμμα ήταν έτσι δομημένο ώστε πραγματοποιούνταν ταυτόχρονα τέσσερις διαλέξεις, είτε στο γήπεδο είτε σε αίθουσα σε θεωρητικό επίπεδο και οι προπονητές διάλεγαν τι θέλουν να παρακολουθήσουν.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε μεταφραστής, η αίθουσα κατά τις διαλέξεις του Έλληνα προπονητή – συγγραφέα γέμισαν, ενώ τα σχόλια που απέσπασε ήταν τόσο κολακευτικά ώστε του εξασφάλισαν από τώρα μια θέση στους εισηγητές του αντίστοιχου συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί σε έναν χρόνο από τώρα.

Επιπλέον ο διοργανωτής του συνεδρίου Πίτερ Σρέινερ τον προσκάλεσε να κινηματογραφήσει τις διαλέξεις του οι οποίες θα κυκλοφορήσουν στην αγορά με την μορφή DVD ή online σεμιναρίων στην γερμανική και την αγγλική γλώσσα.

Στο άμεσο μέλλον υπάρχουν προσκλήσεις για σεμινάρια σε Σαουδική Αραβία, Ιράν και Σουηδία, ενώ είναι προσκεκλημένος του διευθυντή επιμόρφωσης των προπονητών στις ΗΠΑ, Ίαν Μπάρκερ, για συμμετοχή στο συνέδριο του NSCAA που θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2018 στην Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων πολιτειών με την συμμετοχή χιλιάδων προπονητών.

Τα επόμενα βήματα

Πώς όμως ένας Έλληνας θεωρητικός του ποδοσφαίρου έφτασε σε τέτοιο επίπεδο; Ο ίδιος, μιλώντας στo gazzetta.gr, ανέφερε ότι ότι τα βιβλία του, του άνοιξαν τον δρόμο, ενώ πιστεύει ότι το επίπεδο των Ελλήνων προπονητών έχει ανεβεί πολύ.

Σε ερώτηση για το πώς αισθάνεται για την αναγνωρισιμότητα που έχει σε παγκόσμιο επίπεδο απάντησε ότι, η χαρά του είναι πολύ μεγάλη και η ικανοποίηση του ακόμη μεγαλύτερη, γιατί όλο αυτό είναι αποτέλεσμα πολύ σκληρής και χρονοβόρας διαδικασίας, που περιλάμβανε ατελείωτες ώρες δουλειάς σε 24ωρη βάση. Επίσης, τον ικανοποιεί πολύ ο τρόπος που η δουλειά του συντελεί στην βελτίωση του προφίλ των Ελλήνων προπονητών στο εξωτερικό.

Ο ίδιος είναι τελειομανής, ενώ η επιθυμία του είναι να βελτιώνεται κάθε μέρα σε αυτό που κάνει. Το μότο που του αρέσει είναι: αν αυτό που έκανες χθες σου φαίνεται εξαιρετικό, τότε δεν βελτιώθηκες καθόλου αυτή την ημέρα. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν διαβάζει ποτέ τα βιβλία του μετά την έκδοση τους, γιατί φοβάται ότι θα δει κάτι που δεν του αρέσει.

Αυτόν τον καιρό ο Τερζής ότι έχει τελειώσει ένα βιβλίο για την τακτική του Μαρσέλο Μπιέλσα που θα κυκλοφορήσει στην αγγλική γλώσσα τις επόμενες εβδομάδες, ενώ στα άμεσα σχέδια του είναι να δημιουργήσει και ένα βιβλίο για την τακτική του Ντιέγκο Σιμεόνε. Παράλληλα δεν σταματάει ποτέ να βλέπει αγώνες και να καταγράφει τακτικές καταστάσεις που μπορεί να χρησιμοποιήσει είτε στα βιβλία του είτε στις εισηγήσεις του.

Διαβάστε ακόμη

Διαγόρας: Ψάχνει για ένα σημαντικό «διπλό»

Δημήτρης Γκαίδας: «Είναι κομβικό παιχνίδι, θέλουμε τη νίκη»

Συνέχεια δράσης στην Basket League, ανακοινώθηκαν οι διαιτητές

Στην Τουρκία για φιλικά παιχνίδια οι Παίδες του Κολοσσού!

Αύριο στην Καλλιθέα το Γ.Σ. Δωδεκάνησος-Άτλας Αθηνών

Νίκος Καραβασίλης και Κωνσταντίνα Ρεντοπούλου στο “Hereya Open”

Ετοιμάζεται πυρετωδώς ο Άγιος Γεώργιος

Η παρουσία στη Μαδέρα δεν επέτρεψε στον Νικόλαο Κοντού να είναι ένας από τους λαμπαδηδρόμους