Έντονες αντιδράσεις  για τη (ν)τροπολογία του Υπ. Εργασίας

Πηγές του υπουργείου λένε ότι θα γίνει διάλογος και θα επέλθουν νομοτεχνικές βελτιώσεις - Η επίμαχη τροπολογία προέβλεπε την κήρυξη απεργίας μόνο με απαρτία «50%+1».

Όπισθεν ολοταχώς έκανε το υπουργείο Εργασίας για τις διατάξεις σχετικά με την αλλαγή του καθεστώτος για τις απεργίες καθώς όπως ανακοινώθηκε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας αποσύρονται από το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, οι τροπολογίες που αφορούν:
- Το ποσοστό της απαρτίας για συζήτηση και λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας στις γενικές συνελεύσεις πρωτοβάθμιων σωματείων.
- Την αποζημίωση για εργατικά ατυχήματα με ευθύνη του εργοδότη.
- Τον προγραμματισμό και την παροχή εργασίας του προσωπικού των ΚΤΕΛ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι τροπολογίες θα κατατεθούν εκ νέου σε επόμενο νομοσχέδιο, έπειτα από νομοτεχνικές βελτιώσεις και θετικές τροποποιήσεις στις προβλέψεις τους.
Με την εκ νέου κατάθεση των τροπολογιών, θα δοθεί ο χρόνος για ευχερέστερη συζήτηση του περιεχομένου τους στο Κοινοβούλιο, ώστε να μην υπάρχουν προσχηματικές ενστάσεις επί της διαδικασίας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αναφέρεται ακόμη στο τηλεγράφημα του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

ΤΟ ΕΚΡ
Η κυβέρνηση, προσφέροντας ακόμη ένα δώρο στους εργοδότες και ακολουθώντας κατά γράμμα τις δεσμεύσεις της προς τους δανειστές, έφερε νύχτα στη βουλή τροπολογία για τον περιορισμό του δικαιώματος απεργίας στα πρωτοβάθμια σωματεία.
Μπορεί να απέσυρε την επίμαχη τροπολογία και να μετέθεσε την κατάθεσή της για λίγο αργότερα, ο σκοπός και ο στόχος της όμως είναι ξεκάθαρος. Να υπηρετήσει τη σκληρή εργοδοσία, επιδεικνύοντας συνέπεια στις δεσμεύσεις της στο 3ο μνημόνιο και αδιαφορώντας για τις τραγικές συνέπειες των πολιτικών της σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. 
Το Ε.Κ.Ρ θυμίζει στην Κυβέρνηση ότι το Ελληνικό Σύνταγμα αναγνωρίζει ανεπιφύλακτα το δικαίωμα απεργίας και καλεί τους βουλευτές να καταψηφίσουν οποιαδήποτε ρύθμιση, όποτε και αν εισαχθεί από την Κυβέρνηση, για τον περιορισμό του δικαιώματος των εργαζομένων να απεργήσουν. 

Οι εργαζόμενοι της Ρόδου θα δώσουν για ακόμη μία φορά την απάντησή τους στις πολιτικές  που εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους κι τους συνταξιούχους, με τη μαζική συμμετοχή τους στη Γενική Πανελλαδική Απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ για την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017. 
Το Ε.Κ.Ρ καταγγέλλει τις εχθρικές, αντεργατικές παρεμβάσεις κάθε είδους και απαιτεί:
• Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά του κατώτατου μισθού τουλάχιστον  στα 751 ευρώ. 
• Επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων με καθολικότητα και υποχρεωτικότητα.
• Καμία παρέμβαση στο δικαίωμα της απεργίας.
• Όχι στην πώληση της ΔΕΗ και τις ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων αγαθών.
• Όχι στη μείωση του αφορολόγητου. 
• Όχι στη μείωση των συντάξεων και στις περικοπές των κοινωνικών δαπανών.
• Απαγόρευση πλειστηριασμών για κάθε λαϊκή οικογένεια. 
• Να μην καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α στα νησιά.
Καλούμε τα σωματεία μέλη μας και όλους τους εργαζόμενους να δώσουν δυναμική απάντηση στην κυβερνητική πολιτική με την 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση της Γ.Σ.Ε.Ε, στις 14 Δεκέμβρη και να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση, στο Ε.Κ.Ρ, ώρα 10.30 πμ.

TO ΠΑΜΕ
Σαν τον κλέφτη, αιφνιδιαστικά, με τροπολογία σε άσχετο νόμο, επιχείρησε η κυβέρνηση να περάσει τον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία στα πρωτοβάθμια Σωματεία. Συγκεκριμένα βάζει ως όρο τη λήψη απόφασης με απαρτία του 50% των οικονομικά τακτοποιημένων μελών.
Βεβαίως αυτή η εξέλιξη είναι σίγουρο ότι θα είναι μόνο η αρχή, θα δώσει στην ουσία το πράσινο φως στην  εργοδοσία να επιτεθεί με σφοδρότητα στο δικαίωμα της οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων. Ήδη άλλωστε το 95% των απεργιών στις περιπτώσεις που οι εργοδότες προσφεύγουν στα δικαστήρια κρίνονται παράνομες και καταχρηστικές.
Μετά τις αντιδράσεις των συνδικάτων, κάνοντας έναν ελιγμό απέσυρε την τροπολογία για να την ξαναφέρει αργότερα σε άλλο νόμο. 
Κλιμάκια συνδικαλιστών από Σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ ενημερώνουν από το πρωί τους εργαζόμενους της περιοχής.
Καλούμε τα Σωματεία της περιοχής να βρίσκονται σε επιφυλακή, καθότι η κυβέρνηση είναι ικανή να φέρει το νόμο ανήμερα την πρωτοχρονιά. Με μεγαλύτερο πείσμα να οργανώσουν την απεργία στις 14 Δεκέμβρη.
Καλούμε επίσης στη σύσκεψη για την οργάνωση της απεργίας σήμερα στις 6.00 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο.

ΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Το Σωματείο Οικοδόμων Ρόδου, μετά και από απόφαση του Δ.Σ, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία, στις 14 Δεκεμβρίου που προκήρυξε η ΓΣΕΕ και η Ομοσπονδία, ενάντια στη νέα επίθεση με νέες μειώσεις σε συντάξεις και κοινωνικές παροχές, με την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες.
Το Σωματείο Οικοδόμων καταγγέλλει επίσης την απόπειρα της Κυβέρνησης να βάλει χέρι ΝΥΧΤΑ στο απεργιακό δικαίωμα των εργαζομένων και μάλιστα  με τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο και καλεί τους συναδέλφους να δώσουν αγωνιστική απάντηση στα σχέδια Κυβέρνησης – δανειστών - εργοδοτών και να υπερασπιστούμε το απεργιακό μας δικαίωμα.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
- Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης. 
- Επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων.
- Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. 
- Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.
- Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική οικογένεια.    
- Να μην καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α στα νησιά.    

ΚΚΕ: Αυτή η κυβέρνηση σπάει όλα τα ρεκόρ “ξετσιπωσιάς”
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έσπασε κάθε ρεκόρ πολιτικής ξετσιπωσιάς και αθλιότητας, φέρνοντας σαν τον κλέφτη στη βουλή -και μάλιστα σε άσχετο νομοσχέδιο για να ψηφιστεί άρον άρον- τροπολογία για να ξεκινήσει το ξήλωμα της μεγαλύτερης κατάκτησης της εργατικής τάξης, που είναι το δικαίωμα στην απεργία. 

Πρόκειται για μια αδίστακτη κυβέρνηση, που δεν έχει καμία αναστολή προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, πάγια επιδίωξη του οποίου είναι το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος, για να υπάρχει σιγή νεκροταφείου μέσα στους χώρους δουλειάς. Για αυτό το λόγο  η κυβέρνηση παίρνει τα εύσημα των “εταίρων” της στην ΕΕ, γι’ αυτό το λόγο κλείνει γρήγορα τις αντεργατικές – αντιλαϊκές αξιολογήσεις. Το δικαίωμα στην απεργία, που κατακτήθηκε με αίμα και θυσίες, είναι αδιαπραγμάτευτο και όποιος τολμήσει να τ’ αγγίξει θα βρει απέναντί του τους εργαζόμενους και το ταξικό κίνημά τους. 
Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους  να δυναμώσουν τον αγώνα τους, να είναι από αύριο και κάθε μέρα στους δρόμους, να πυκνώσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών, με αποκορύφωμα την πανελλαδική – πανεργατική απεργία στις 14 Δεκέμβρη.