“...Κι αποχαιρέτα τους μειωμένους συντελεστές που χάνονται...”

Ασαφές παραμένει το τοπίο γύρω από την τύχη που θα έχει από το νέο έτος, το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου που ισχύει ακόμα, καθώς οι συζητήσεις με τους δανειστές δεν έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένη απόφαση.

Πάντως όλες οι πληροφορίες θέλουν το καθεστώς να καταργείται από την 1η Ιανουαρίου 2018, αφού οι διαρροές που υπάρχουν από ευρωπαϊκές πηγές σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια ελπίδας.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρονται σε σχετικό ρεπορτάζ στο Thetoc.gr για το θέμα όπου επισημαίνονται τα εξής: «το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου δημιουργεί πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα και αφήνει ανοικτό το παράθυρο για φοροδιαφυγή.

Σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση αναζητούμε εναλλακτικούς τρόπους για να ενισχύσουμε τη νησιωτική Ελλάδα όχι μέσω της διατήρησης των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ αλλά μέσω επενδύσεων στα νησιά που τις χρειάζονται περισσότερο.

Αυτό τόνισε ευρωπαϊκή πηγή με πολύ καλή γνώση των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση, αν και σημείωσε ότι οι συζητήσεις για το θέμα του ΦΠΑ συνεχίζονται, ουσιαστικά δεν άφησε πολλά περιθώρια, διατήρησης του ειδικού καθεστώτος κάτι που σημαίνει ότι οδεύουμε σε αύξηση των συντελεστών σε 32 νησιά του Αιγαίου».

Δεν απάντησε ο υπουργός στον Δ. Κρεμαστινό
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Οικονομικών δεν προσήλθε να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Κρεμαστινού για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά και τη μη εφαρμογή του τέλους διανυκτέρευσης, με ανεύρεση ισοδύναμων μέτρων και επί του θέματος ο κ. Κρεμαστινός σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, έλαβε το λόγο για το θέμα αυτό λέγοντας ότι: "την προηγούμενη φορά και οι τρεις υπουργοί ήταν εδώ στη Βουλή και για "κώλυμα υπουργών" δεν απαντήθηκε η επίκαιρη ερώτηση η οποία αφορούσε το γεγονός ότι τότε γινόταν γενική απεργία για τον ίδιο λόγο σε τρία νησιά. Είναι η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος. Τώρα όμως δεν θα απαντηθεί η ερώτηση αυτή διότι την επόμενη εβδομάδα αρχίζει η συζήτηση του Προϋπολογισμού.

Οι άνθρωποι διαμαρτύρονται με γενικές απεργίες. Και αυτό που όλοι ρωτούν είναι: Τελικά θα ισχύσει ο μειωμένος ΦΠΑ; θα παραταθεί; Τι θα γίνει τελικά;"
Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής ζήτησε από τον προεδρεύοντα να διαβιβάσει τα ερωτήματα στον απόντα Υπουργό και εξερχόμενος της αίθουσας δήλωσε σε δημοσιογράφους:

"Όπως έγινε αντιληπτό, η Κυβέρνηση για πολλοστή φορά, δεν απήντησε στα ερωτήματά μας για το τι θα γίνει με τον ΦΠΑ των νησιών ιδιαίτερα μάλιστα των νησιών εκείνων που με γενική απεργία εκδήλωσαν την αντίθεσή τους. Η σημερινή απουσία του Υπουργού από τη Βουλή σημαίνει ότι η ερώτηση δεν θα απαντηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Προφανώς είναι δύσκολο η Κυβέρνηση να ζητήσει ρύθμιση του θέματος του ΦΠΑ από την Τρόικα αφού η ίδια εισηγήθηκε την αλλαγή του καθεστώτος και όχι η Τρόικα.

Ισχυρίζεται δε, ότι θα προσπαθήσει να εκμαιεύσει μια παράταση, πέραν του Δεκεμβρίου του 2017 που τελειώνει η προθεσμία.

Όμως αυτό δεν αποτελεί λύση. Αποτελεί προφανώς έναν εμπαιγμό για τους νησιώτες διότι το πιθανότερο είναι ότι το 2018 είναι έτος εθνικών εκλογών για αυτό και προσπαθεί να επιτύχει την παράταση αυτή παρακαλώντας την Τρόικα. Για αυτόν το λόγο και δεν προσέρχονται οι Υπουργοί να απαντήσουν ευθέως στην ερώτηση που επανειλημμένως τους υποβάλλω.

Αυτά ας τα δουν όλοι οι συμπατριώτες μας και να θυμηθούν την αντίσταση των κυβερνήσεων του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου, οι οποίες με την υποστήριξη του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν εφάρμοσαν την αύξηση του ΦΠΑ των νησιών - παρά την απαίτηση της Τρόικας- αντιλαμβανόμενες την εθνική σημασία του θέματος."

Διαμαρτυρία δημάρχου Σύμης
Επί του θέματος, ο δήμαρχος Σύμης Λευτέρης Παπακαλοδούκας, εξέφρασε χτες την αντίθεσή του στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, επισημαίνοντας με ανακοίνωσή του ότι θα πληγεί η οικονομική ζωή του τόπου και ειδικά ο τουρισμός.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα παρακάτω: «Με αφορμή την προωθούμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα  νησιά από 1η Ιανουαρίου 2018 που θα αυξήσει το ΦΠΑ από το 17 στο 24%, εκφράζουμε την έντονη μας δυσαρέσκεια, καθώς δε δύναται να μην έχουμε κανένα αντισταθμιστικό οικονομικό μέτρο για τους μόνιμους κατοίκους της Σύμης που υφιστάμεθα ταλαιπωρία και έξοδα, για να έχουμε πρόσβαση στη δημόσια διοίκηση (ΙΚΑ, Εφορία κλπ) και στην υγεία,  πληρώνοντας  ακτοπλοϊκά και αεροπορικά  εισιτήρια,  ταξιδεύοντας  στη Ρόδο ή στην Αθήνα με τίμημα ένα πολύ ακριβό εισιτήριο,  ιδιαίτερα τους καλοκαιρούς μήνες,

Όλα τα προαναφερθέντα, σε συνδυασμό με τα μεταφορικά για τρόφιμα και κάθε είδους προϊόντων, είναι  κόστη  τα οποία αντισταθμίζονται σε κάποιο βαθμό από το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.
Επίσης το γεγονός ότι η Σύμη επλήγη από την καταστροφική θεομηνία στις 13-11-2017 που την κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (8057/14-11-2017 (ΑΔΑ: 61Τ3465ΧΘ7-ΞΟΝ), είναι ένας λόγος που θα πρέπει να άρει την ειλημμένη απόφασή σας για αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ.

Επιπρόσθετα, να σας επισημάνουμε ότι οι φορείς του Επιμελητηρίου και του Εμπορικού Συλλόγου ανέφεραν την επιστολή του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ προς τον δήμαρχο της Κω (στις 20 Νοεμβρίου 2017) ότι δεν έχει έλθει απολύτως κανένα αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση για «αξιολόγηση της κατάστασης» σε ό,τι αφορά το ειδικό καθεστώς των νησιών. Κι αυτό, ενώ έχει προηγηθεί η διαβεβαίωση της Υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου πως ο ΦΠΑ «βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς».

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι από την μία μέρα στη άλλη, το κόστος ζωής θα αυξηθεί πολλαπλάσια από το ποσοστό του ΦΠΑ. Η απώλεια της ανταγωνιστικότητας σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής ζωής του τόπου θα επιφέρει απώλεια θέσεων εργασίας και βέβαια ακόμα περισσότερα λουκέτα και κατ' επέκταση κοινωνικά προβλήματα. Τέλος, ο Τουρισμός θα πληγεί άμεσα ως λογικό επακόλουθο της αύξησης των τιμών, καθιστώντας τη Σύμη και κατ’ επέκταση τα νησιά μας μη ανταγωνιστικά σε τιμές, όταν ο ΦΠΑ στη γειτονική Τουρκία είναι 8% και οι τιμές τους πολύ χαμηλότερες σε αντίστοιχες παρεχόμενες υπηρεσίες».

Ερώτηση από ΚΚΕ
Την απαράδεκτη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, που προωθούν ΕΕ και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καταγγέλλει με Ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος. Στην Ερώτηση αναφέρονται συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Στο πλαίσιο του μνημονίου που συνδιαμόρφωσαν ΕΕ και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τίθεται σε εφαρμογή η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Εβρου και Δωδεκανήσου (πλην Καρπάθου και Ρόδου). Η κατάργηση του μέτρου αυτού, που κατακτήθηκε μετά από εργατικούς και λαϊκούς αγώνες, θα φέρει σημαντικές και δυσβάστακτες ανατιμήσεις σε εκατοντάδες προϊόντα, αγαθά ευρείας κατανάλωσης και υπηρεσίες αυξημένης ζήτησης

Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες και άνεργοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ενάντια στο απαράδεκτο αυτό μέτρο που θα επιφέρει ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα για το εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων στα νησιά που ήδη πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική (μειώσεις μισθών, συντάξεων, επιδομάτων κ.ά.) και τη φορολεηλασία που εξαπολύουν κυβέρνηση και ΕΕ, ενώ έχουν να αντιμετωπίσουν και τα πρόσθετα βάρη της ζωής στις νησιωτικές περιοχές (μεταφορικά κόστη, συγκοινωνίες, τραγικές ελλείψεις ιατρών και νοσηλευτών σε νοσοκομεία, χρόνια προβλήματα στα σχολεία).

Με βάση τα παραπάνω, πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο αίτημα:
-- Οχι μόνο να μην καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά των περιοχών που προαναφέρθηκαν, αλλά και να επεκταθεί σε όλα τα νησιά;
-- Για κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης για όλη την Ελλάδα;».