11 χρόνια κάθειρξη για την μεταφορά 7 μεταναστών

Συνολική ποινή κάθειρξης 11 ετών και χρηματικό πρόστιμο ύψους 15.000 ευρώ επιβλήθηκε από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε 46χρονο Τούρκο, ο οποίος το καλοκαίρι του 2014 μετέφερε από την πατρίδα του 7 παράνομους μετανάστες στην Κω.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο χωρίς την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί κερδοσκοπίας τον 46χρονο και του επέβαλε ποινή κάθειρξης 8 ετών και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε μεταφερόμενο, δηλαδή κατά συγχώνευση 11 κάθειρξης και 15.000 ευρώ χρηματικό πρόστιμο.

Με την ίδια απόφαση παύει εφ’ όρου η ποινική δίωξη για παράνομη είσοδο σε βάρος του 46χρονου.
Σημειώνεται πως πρωτόδικα ο Τούρκος είχε καταδικαστεί σε συνολική ποινή κάθειρξης 13 ετών και χρηματικό πρόστιμο 41.000 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Συνήγορος υπεράσπισης στην υπόθεση παραστάθηκε η κα. Κατερίνα Βολονάκη.  Ο 46χρονος είχε συλληφθεί από λιμενικούς μόλις είχε αποβιβάσει στην ακτή τους επτά λαθρομετανάστες, και μετά από καταδίωξη που εκτυλίχθηκε ανοικτά της Κω.

Πιο συγκεκριμένα, ένα τέταρτο μετά τη μία τα ξημερώματα στις 16 Ιουλίου 2014, το Λιμεναρχείο της Κω ενημερώθηκε ότι ένας σημαντικός αριθμός μεταναστών είχε αποβιβαστεί στην παραθαλάσσια περιοχή «Ψαλίδι».

Άμεσα, πλωτό περιπολικό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. κατέπλευσε στο σημείο εντοπίζοντας σκάφος χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας. Μετά από καταδίωξη από το πλωτό περιπολικό, το εν λόγω σκάφος ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη ο 46χρονος Τούρκος χειριστής του.

Παράλληλα από την Αστυνομική Διεύθυνση της περιοχής, συνελήφθησαν επτά (07) παράνομοι μετανάστες, οι οποίοι αναγνώρισαν τον χειριστή ανωτέρου σκάφους ως διακινητή τους, τον άνθρωπο δηλαδή που τους μετέφερε από τα απέναντι τουρκικά παράλια. Σε ότι αφορά το σκάφος κατασχέθηκε.