Φυλάκιση 12 ετών για μεταφορά 5 μεταναστών

Συνολική ποινή φυλάκισης 12 ετών μετατρεπόμενη προς 5 ευρώ την ημέρα και χρηματικό πρόστιμο 5.000 ευρώ, επιβλήθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε 28χρονο αλλοδαπό από την Συρία, ο οποίος είχε συλληφθεί στο Φαληράκι της Ρόδου, να μεταφέρει με το αυτοκίνητό του πέντε παράνομους μετανάστες!

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκρινε ένοχο χωρίς τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου τον 28χρονο για την κατηγορία της παραλαβής από σημείο εισόδου των αλλοδαπών και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 4 ετών και χρηματικό πρόστιμο 1000 ευρώ για κάθε μεταφερόμενο, δηλαδή κατά συγχώνευση 12 έτη φυλάκισης και 5.000 ευρώ πρόστιμο μετατρεπόμενη η ποινή προς 5 ευρώ την ημέρα.

Σημειώνεται πως πρωτόδικα ο 28χρονος Σύριος είχε καταδικαστεί σε συνολική ποινή κάθειρξης 21 ετών και χρηματικό πρόστιμο ύψους 18.000 ευρώ.

Η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης όταν στις 11 Ιανουαρίου 2014 στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου περιήλθε η πληροφορία, για την ύπαρξη παράνομων αλλοδαπών στην περιοχή Φαληράκι Ρόδου.
Άμεσα προσωπικό του Γραφείου Ασφάλειας και του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Λιμεναρχείου έσπευσαν στο σημείο όπου εντόπισαν και συνέλαβαν πέντε (05) αλλοδαπούς, στερούμενους νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων, και έναν 28χρονο αλλοδαπό, φερόμενο ως διακινητή τους οι οποίοι επέβαιναν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο.

Στη συνέχεια, κατόπιν υπόδειξης του 28χρονου, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν ακόμα τέσσερις (04) αλλοδαποί εντός του σπιτιού του 28χρονου, στερούμενοι ταξιδιωτικών εγγράφων.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου που διενήργησε την προανάκριση, κατασχέθηκε το αυτοκίνητο, ενώ ο 28χρονος προσήχθη, ενώπιον της αρμόδιας Αντεισαγγελέως η οποία και άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για προώθηση παράνομων αλλοδαπών στο εσωτερικό της χώρας από σημείο εισόδου κατά συρροή εκ κερδοσκοπίας και τον παρέπεμψε στην ανακρίτρια Ρόδου για να απολογηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 28χρονος απολογούμενος αρνήθηκε τα όσα του καταλογίζονται και ισχυρίστηκε πως όλα ξεκίνησαν με ένα τηλεφώνημα που έλαβε από γνωστό του που διαμένει στην Σουηδία ο οποίος και του είπε πως θα έρθουν από τα απέναντι παράλια ορισμένα άτομα και να φροντίσει να τους βοηθήσει.

Μάλιστα ο άνθρωπος από την Σουηδία του είπε πως οι αλλοδαποί θα έδιναν στον 28χρονο και κάποια χρήματα και όταν εκείνος είπε ότι δεν τα ήθελε ο Σουηδός του απάντησε ότι θα του τα έστελνε εκείνος από το εξωτερικό.

Ωστόσο οι ισχυρισμοί του αυτοί δεν έπεισαν εισαγγελέα και ανακρίτρια οι οποίοι με σύμφωνη γνώμη αποφάσισαν να στείλουν στην φυλακή τον 28χρονο Σύριο.