Ένοχοι για εμπλοκή  σε κύκλωμα προώθησης μεταναστών

Ένοχοι κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου δύο έλληνες ηλικίας 29 και 30 ετών που δικάστηκαν ως εμπλεκόμενοι  σε «κύκλωμα» προώθησης παράνομων μεταναστών από τη χώρα μας σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το δικαστήριο επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης 2 ετών και χρηματικό πρόστιμο 1000 ευρώ με τριετή αναστολή σε κάθε κατηγορούμενο.

Η σύλληψη των κατηγορουμένων είχε γίνει τον Ιούλιο του 2013 από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Κω, οι οποίοι είχαν επίσης συλλάβει δύο αλλοδαπούς Αιγυπτιακής καταγωγής και τρεις Σύριους οι οποίοι επρόκειτο να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και κατηγορούνταν για πλαστογραφία εγγράφων.

Για την ίδια δε υπόθεση αναζητούντο και άλλοι δύο αλλοδαποί Αιγυπτιακής καταγωγής.

Τον Δεκέμβριο του 2014 οι δύο έλληνες και οι δύο Αιγύπτιοι που είχαν συλληφθεί, είχαν κριθεί ένοχοι σε πρώτο βαθμό, από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, και είχαν «μοιραστεί» συνολική ποινή φυλάκισης 24 ετών.

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε στις 28 Ιουλίου 2013 στην Κω με την καταρχήν σύλληψη από τους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας τεσσάρων ατόμων και συγκεκριμένα 27χρονου υπηκόου Αιγύπτου και τριών ημεδαπών ηλικίας 29, 25 και 30 ετών, οι οποίοι κατηγορούνταν για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που διευκόλυνε μη νόμιμους αλλοδαπούς να ταξιδέψουν παράνομα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας οι διακινητές θα αποκόμιζαν το χρηματικό ποσό των 9.800 ευρώ, ενώ σε αυτήν περιλαμβάνονταν και ακόμη τρεις Αιγύπτιοι, ως συνεργοί των διακινητών, οι οποίοι αναζητούνταν.

Επιπλέον για την ίδια υπόθεση είχαν συλληφθεί και τρεις υπήκοοι Συρίας, ηλικίας 25, 25 και 30 ετών, κατηγορούμενοι για πλαστογραφία πιστοποιητικών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης διακίνησης μη νόμιμων αλλοδαπών, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Κω πραγματοποίησαν παρουσία Δικαστικού Λειτουργού έρευνα σε ξενοδοχείο, όπου εντοπίστηκαν να διαμένουν σε διαφορετικά δωμάτια οι τέσσερις διακινητές και οι τρεις διακινούμενοι Σύριοι.

Από την εξέλιξη της αστυνομικής έρευνας εξακριβώθηκε ότι οι διακινητές, μέλη οργανωμένου κυκλώματος αποτελούμενου από ακόμη τρία άτομα, ενεργώντας από κοινού, είχαν προμηθεύσει τους Σύριους με πλαστά διαβατήρια προκειμένου να τους διευκολύνουν να ταξιδέψουν παράνομα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Κρατικού Αερολιμένα Κω.

Μάλιστα οι τέσσερις διακινητές πήγαν στο νησί της Κω από την Αθήνα με πτήση αεροπορικής εταιρείας και οι Σύριοι με πλοίο. Στην συνέχεια ένας εκ των διακινητών επέστρεψε στην πρωτεύουσα προμηθεύτηκε τα πλαστά διαβατήρια και επέστρεψε στην Κω προκειμένου να τα παραδώσει στους Σύριους.

Οι διακινητές από τη συγκεκριμένη παράνομη δραστηριότητά τους θα αποκόμιζαν – σύμφωνα με την αστυνομία- ως όφελος το συνολικό ποσό των 9.800 ευρώ, αφού οι Σύριοι θα έφταναν στον τελικό προορισμό τους. Μέχρι την εξιχνίαση της υπόθεσης οι ίδιοι είχαν παραλάβει μόνο το ποσό των 400 ευρώ ως προκαταβολή από τον έναν Σύριο.

Στην κατοχή των συλληφθέντων είχαν βρεθεί και κατασχέθηκαν:

Τρία (3) πλαστά διαβατήρια Αρχών Ελβετίας και Εσθονίας

Οκτώ (8) κινητά τηλέφωνα

Το χρηματικό ποσό των 200 ευρώ