Έντονος προβληματισμός  στο συνέδριο της ΕΝ.ΠΕ.

Οι αλλαγές που προτείνονται στο εκλογικό σύστημα για το προσεχές διάστημα με την καθιέρωση της απλής αναλογικής στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, ήταν το κύριο θέμα που κυριάρχησε στο 5ο συνέδριο της ένωσης περιφερειών Ελλάδας, και στις συζητήσεις όσων το παρακολούθησαν.

Στο συνέδριο που ολοκληρώθηκε χτες το απόγευμα, παραβρέθηκαν οι αντιπεριφερειάρχες Φιλήμονας Ζαννετίδης, Γιάννης Φλεβάρης, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Κώστας Μπιζάς και οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες Δωδεκανήσου και Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης και Χαράλαμπος Κόκκινος αντίστοιχα.

Επίσης όπως έγινε γνωστό προωθείται η τροποποίηση των όσων προβλέπονται για την εκλογή των χωρικών αντιπεριφερειαρχών καθώς σύμφωνα με όσα περιλαμβάνει η πρόταση της κυβέρνησης, αυτοί θα εκλέγονται με σταυρό όπως και όλα τα μέλη της περιφερειακής αρχής και στη συνέχεια ο περιφερειάρχης θα είναι εκείνος που θα προχωρά στον ορισμό τους. Βέβαια αυτή η αλλαγή θα πρέπει για να ισχύσει, να ψηφιστεί από τη βουλή και να γίνει νόμος του κράτους.

Παράλληλα σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης θα κατατεθεί  η πρόταση της επικοινωνίας των εκλογικών ενοτήτων δηλαδή, να μπορεί κάποιος υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος να παίρνει σταυρούς κατά την εκλογική διαδικασία και από άλλη επαρχιακή ενότητα της περιοχής του.

Εκ μέρους της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου ομιλητής ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Φλεβάρης  ο οποίος και ως αντιπεριφερειάρχης περιβάλλοντος επεσήμανε ότι για θέματα περιβάλλοντος  δεν έγινε και η ανάλογη χρηματοδότηση από τη γενική κυβέρνηση ώστε να ενισχυθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός και να προστατευθεί το περιβάλλον. Για το λόγο αυτό ζήτησε να ενισχυθούν οι περιφέρειες με μέσα και προσωπικό.

Επίσης με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα, και λόγω των θεομηνιών που πλήττουν τη χώρα υπογράμμισε ότι θα πρέπει να είναι ενισχυμένη η χρηματοδότηση της πολιτείας προς τις περιφέρειες ώστε να προχωρεί σε έργα και παρεμβάσεις για εκτακτης ανάγκης.
 

 

Παράλληλα ο κ. Φλεβάρης ζήτησε να ασκηθεί πίεση προς την ΕΕ ώστε να ενισχυθούν τα νησιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα από το μεταναστευτικό ρεύμα, και να μεταφερθούν σε αυτά άτομα που θα καλύψουν τις ανάγκες οι οποίες υπάρχουν. Όπως τόνισε οι υποσχέσεις της ΕΕ δεν έχουν υλοποιηθεί καθώς υπολείπεται ένας μεγάλος αριθμός ατόμων που θα πρέπει να στελεχώσει τα νησιά για διάφορες λειτουργίες.

Τέλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά στα οποία ισχύσει ακόμα το καθεστώς ζητώντας από τους συνέδρους να πάρουν θέση και να ζητήσουν να διατηρηθεί και μετά το 2017.

Σημειώνεται ότι τις εργασίες του συνεδρίου κήρυξε ο πρόεδρος της δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επισημαίνοντας την «τεράστια σημασία του θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης όχι μόνο για την καθημερινότητα του πολίτη, αλλά για την πορεία του τόπου.

«Ο θεσμός των Περιφερειών αποκτά υπαρξιακή σημασία για τη ζωή της αυτοδιοίκησης και το ίδιο το κοινωνικό σύνολο», επισήμανε ο κ. Π. Παυλόπουλος ενώ από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός τάχθηκε υπέρ της ριζικής, τολμηρής, ριζοσπαστικής αποκέντρωσης στο κράτος με μετεξέλιξη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση ώστε «η Δύναμη των Περιφερειών να γίνει Δύναμη των Πολιτών». Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου παρακολούθησαν αιρετοί από όλη την Ελλάδα και πλήθος παρατηρητών.

«Η Ελλάδα είναι το πλέον κεντρικοποιημένο, υπερσυγκεντρωτικό (centralized) κράτος του ΟΟΣΑ όσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες», τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας επικαλούμενος την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ, για τις τοπικές κυβερνήσεις.

Το κεντρικό κράτος δεν αποδίδει στις Περιφέρειες ούτε τους πόρους που έχουν θεσμοθετηθεί με το πρόγραμμα ‘Καλλικράτης’», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ σημειώνοντας ότι «σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς, η χρηματοδότηση προς την Αυτοδιοίκηση έχει περικοπεί κατά 55-60%, πρόκειται για ένα ποσό της τάξης του 1,8 δισ. ευρώ λιγότερα απ’ όσα έπρεπε να καταβληθούν, ενώ και το προσωπικό έχει μειωθεί κατά μέσο όρο 40%. Συνεπώς, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί σε τι πραγματικά αντίξοες συνθήκες καλούμαστε να λειτουργήσουμε», υπογράμμισε ο κ. Κ. Αγοραστός.

Αναφερόμενος στις κυβερνητικές εξαγγελίες για εφαρμογή της απλής αναλογικής, ο Κ. Αγοραστός τόνισε: «Όποιος σπέρνει απλή αναλογική, να ξέρει ότι η πατρίδα κινδυνεύει να θερίσει χάος και Καταλονίες.

Προσωπικά αναλαμβάνω τη θεσμική υποχρέωση να επισημάνω τα προβλήματα και τις στρεβλώσεις που θα φέρει: ακυβερνησία, αποσχιστικά ρεύματα –εύθραυστες πλειοψηφίες εδραζόμενες σε συναλλακτικές συμμαχίες», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ.

Οι Περιφέρειες είναι θετική δύναμη συνεργασίας, συνέργειας και αποτελεσματικότητας», διαβεβαίωσε ξεκαθαρίζοντας: «Είμαστε του «υπέρ», το ενάντια δεν υπάρχει».

Αναφερόμενος στο ζήτημα των αρμοδιοτήτων, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ τόνισε: «Οι Περιφέρειες δεν μπορούν να είναι πλήρους ευθύνης με περιορισμένες αρμοδιότητες και περιορισμένη χρηματοδότηση.

Ας έχουμε πλήρεις αρμοδιότητες και πλήρη χρηματοδότηση και τότε να είστε βέβαιοι ότι πρώτοι εμείς οι ίδιοι θα είμαστε οι αυστηρότεροι κριτές του εαυτού μας. Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις πρέπει να καταργηθούν στο σύνολό τους εκτός φυσικά από τις υπηρεσίες που σχετίζονται με τις συνταγματικά προβλεπόμενες αρμοδιότητες του κράτους», υπογράμμισε τονίζοντας ότι «μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση σημαίνει ότι οι Περιφέρειες πρέπει να  αναλάβουν αρμοδιότητες, πόρους και προσωπικό στα πρότυπα των αντίστοιχων θεσμών στις ώριμες δημοκρατίες και τις οικονομικά προηγμένες χώρες».