Στα «μαλακά» οι 4 τσιγγάνοι για τον ξυλοδαρμό αστυνομικού

Στα «μαλακά» έπεσαν χθες στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου, οι τέσσερις αθίγγανοι που καταδικάστηκαν για το επεισόδιο άγριου ξυλοδαρμού 32χρονου αστυνομικού την Καθαρή Δευτέρα του 2013 επί της Ρόδου – Λίνδου, ενώ ο πέμπτος συγκατηγορούμενος τους αθωώθηκε.

Στο εδώλιο του δικαστηρίου, κάθισαν τρεις αθίγγανοι  ηλικίας 27, 26 και 23 ετών αντίστοιχα καθώς ο 26χρονος ήταν απών αλλά δικάστηκε κανονικά και ο 31χρονος εκπροσωπήθηκε δια του δικηγόρου κ. Γεωργίου Κουβαρά, τους οποίους βάραιναν τα εξής έξι αδικήματα:

• Απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση
• Βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη κατά συναυτουργία  και κατά συρροή τετελεσμένη και σε απόπειρα κατά μόνας
• Διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών από πρόθεση από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο
• Απείθεια
• Απλή (ψυχική) συνέργεια στην διατάραξη
• Μη έκδοση αστυνομικής ταυτότητας

Το δικαστήριο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και με πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, απάλλαξε τους κατηγορουμένους από την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας, μετέτρεψε την κατηγορία από βαριά σε επικίνδυνη σωματική βλάβη, διατήρησε την κατηγορίας της διατάραξης ασφάλειας, έπαυσε εφ’ όρου την κατηγορία της απείθειας και της μη έκδοσης αστυνομικής ταυτότητας και επέβαλε τις εξής ποινές:

Στον 27χρονο ποινή φυλάκισης 2 ετών την οποία αναστέλλει επί τριετία
Τον 26χρονο τον έκρινε αθώο για όλες τις κατηγορίες

Στον 26χρονο που ήταν απών επιβλήθηκε συνολική ποινή φυλάκισης 5 ετών (4 έτη για την επικίνδυνη σωματική βλάβη και 2 έτη για τη διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών) την οποία μετέτρεψε προς 5 ευρώ την ημέρα.

Στον 31χρονο και στον 23χρονο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 ετών στον καθένα μετατρεπόμενη προς 5 ευρώ την ημέρα.
Επίσης το δικαστήριο με την ίδια απόφαση του έδωσε ανασταλτικό αποτέλεσμα ως προς την έφεση.

Σημειώνεται πως κατά την ακροαματική διαδικασία και στην κατάθεσή του ο 31χρονος αστυνομικός είπε ότι ο 26χρονος ΡΟΜΑ που τελικά και αθωώθηκε ήταν αυτός που τον βοήθησε και μπήκε μπροστά όταν οι ομόφυλοι του τον χτυπούσαν και πως σε διαφορετική περίπτωση το ξύλο που θα έτρωγε θα ήταν πολύ περισσότερο.

Το όλο επεισόδιο εκτυλίχθηκε επί της Ρόδου – Λίνδου στις 18 Μαρτίου 2013 στις 6 παρά 10 το απόγευμα, ώρα κατά την οποία ο 31χρονος αστυνομικός που βρισκόταν εκτός υπηρεσίας, οδηγώντας το ι.χ. επιβατικό αυτοκίνητο του κινούνταν με κατεύθυνση προς το Φαληράκι. Μαζί του στο όχημα επέβαιναν και άλλες τρεις κοπέλες, ενώ ακολουθούσε συγγενικό του πρόσωπο με άλλο αυτοκίνητο.

Ξαφνικά και από το πουθενά ενδιάμεσα των δύο οχημάτων με ιλιγγιώδη ταχύτητα πέρασαν δύο αυτοκίνητα τα οποία θα μπορούσαν εύκολα να προκαλέσουν ατύχημα καθώς πέραν της μεγάλης ταχύτητας που είχαν αναπτύξει, έκαναν και επικίνδυνους ελιγμούς επί της οδού! Φθάνοντας σε πρατήριο υγρών καυσίμων που βρίσκεται πριν τον Άγιο Χριστόφορο, στην περιοχή Ασγούρου ο 31χρονος είπε στους ακινητοποιημένους οδηγούς των δύο οχημάτων, να ηρεμήσουν διότι κινούνταν επικίνδυνα και έθεταν σε κίνδυνο και τις ζωές των υπολοίπων.

Η επισήμανση αυτή σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο 31χρονος ήταν αστυνομικός, φαίνεται ότι επέφερε το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς άμεσα οι αθίγγανοι άρχισαν να τον καταδιώκουν!

Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγα μέτρα πριν τους φωτεινούς σηματοδότες στη διασταύρωση με τα Κοσκινού, οι αθίγγανοι που επέβαιναν στο πρώτο όχημα έφθασαν τον αστυνομικό, ενώ αυτοί που επέβαιναν στο δεύτερο αυτοκίνητο, κάνοντας ελιγμό χτύπησε επάνω στη νησίδα και έκλεισε το δρόμο του 31χρονου.

Οι σκηνές που ακολούθησαν, όπως αυτές περιγράφονται από αυτόπτες μάρτυρες, παραπέμπουν μόνο σε κινηματογραφικές ταινίες αστυνομικού περιεχομένου!
Ένας εκ των τσιγγάνων βγήκε από το αυτοκίνητο του και άρχισε να χτυπά με ισχυρή δύναμη και να κλωτσάει στο πρόσωπο και στο κεφάλι τον 31χρονο αστυνομικό! Παράλληλα ένας άλλος είχε ανέβει επάνω στο καπό του αυτοκινήτου και με δυνατές κλωτσιές επιχείρησε να σπάσει το παρμπρίζ, προκαλώντας αρκετές ζημιές στο όχημα!

Οι τρεις κοπέλες που βρίσκονταν μέσα στο αυτοκίνητο με τον αστυνομικό, σε κατάσταση σοκ δεν μπορούσαν να αντιδράσουν, ενώ μία εξ αυτών όταν βγήκε έξω και προσπάθησε να συγκρατήσει έναν από τους αθίγγανους, δέχτηκε μία γροθιά στο πρόσωπο η οποία την εκσφενδόνισε κάποια μέτρα μακριά, ενώ τις τράβηξαν και τα μαλλιά!

Περισσότερο από δεκαπέντε λεπτά διήρκησε το όλο επεισόδιο, το οποίο έληξε μόλις ακούστηκαν οι σειρήνες των περιπολικών. Τότε τα αυτοκίνητα με τους αθίγγανους τράπηκαν σε φυγή! Ακολούθησε καταδίωξη η οποία συνεχίστηκε και μέσα στην πόλη, από όπου και πέρασε κινούμενος ακόμη και αντίθετα σε μονόδρομους ο ΡΟΜΑ προκειμένου να φθάσει στον καταυλισμό, όπως και έκανε.

Σε ότι αφορά τον αστυνομικό και την κοπέλα που είχαν χτυπηθεί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όπου και διαπιστώθηκαν ελαφρά τραύματα για την δεύτερη και σοβαρότερα για τον 31χρονο ο οποίος παρέμεινε νοσηλευόμενος για αρκετές μέρες στο νοσοκομείο της Ρόδου, με το πρόσωπο παραμορφωμένο από τον ξυλοδαρμό!

Στο πλαίσιο διερεύνησης του περιστατικού και ύστερα από αναζητήσεις, στις 19 Μαρτίου 2013 το πρωί αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Α' Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου, εντόπισαν και προσήγαν τους πέντε Ρομά, οι οποίοι αναγνωρίστηκαν από τους παθόντες και συνελήφθησαν.