Δεν εισακούστηκαν οι προτάσεις που κατέθεσαν οι Περιφέρειες

Στη δραστηριότητά του των προηγούμενων ημερών και σε θέματα των αρμοδιοτήτων του αλλά και της επικαιρότητας, όπως το ΦΠΑ στα νησιά, αναφέρθηκε χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος.

Καταρχήν, αναφέρθηκε στο 5ο τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 8 και 9 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, όπου συζητήθηκαν μία σειρά από θέματα για την Αυτοδιοίκηση, ωστόσο, όπως επεσήμανε, εκεί που θα περίμενε κανείς ανάμεσα στις εξαγγελίες της κυβέρνησης να δοθούν και κάποιες λύσεις, είδαν ότι τα αιτήματά τους που αφορούν στη λειτουργία των Περιφερειών και κατ’ επέκταση στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου και την εξυπηρέτηση των πολιτών, δυστυχώς δεν εισακούστηκαν.

Συγκεκριμένα, περίμεναν να δοθεί μία συγκεκριμένη απάντηση στο αίτημα για αύξηση των πόρων από το Κεντρικό κράτος προς την Αυτοδιοίκηση η οποία έχει ζήσει περικοπές που έχουν ξεπεράσει το 50% τα τελευταία μνημονιακά χρόνια, επίσης απάντηση δεν πήραν και στο αίτημα για τη στελέχωση των Περιφερειών αλλά ούτε για το πότε και με ποιο τρόπο θα ξεκαθαρίσει το περιβόητο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις συγκρούεται σε επίπεδο αρμοδιοτήτων και με Υπουργεία, και με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και με άλλους φορείς.

Σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο, αντί λύσης άκουσαν έναν Υπουργό να εξαγγέλλει, χωρίς να το τεκμηριώσει, ότι οι επόμενες εκλογές για την Αυτοδιοίκηση θα πραγματοποιηθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Εξήγγειλε ότι οι περιφερειακοί σύμβουλοι θα ψηφίζονται πλέον και από τις άλλες περιφερειακές ενότητες, ακόμη, ότι μελετούν σχέδιο διαφορετικής εκλογής των χωρικών Αντιπεριφερειάρχων και ουσιαστικά παραδέχθηκε την υπολειτουργία των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων οι οποίες δεν έχουν νομικές υπηρεσίες που είναι απαραίτητες, την ίδια ώρα που καλούνται να κάνουν τον έλεγχο.

Αναλύοντας τις θέσεις του για όλα τα παραπάνω, πρώτα απ’ όλα συντάσσεται απολύτως μ’ αυτό που ψήφισαν ως ΕΝΠΕ, ότι δηλαδή αν υπάρχει κάποια πρόταση του Υπουργείου αυτή θα πρέπει να έρθει εγγράφως ώστε να τη συζητήσουν και όχι να υπάρξει αιφνιδιασμός λίγο πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο  στη Βουλή. Όπως είπε, η απλή αναλογική είναι ένα εκλογικό σύστημα σεβαστό, όμως θύμισε ότι υπάρχουν θέματα που έχουν να κάνουν με την έλλειψη διοίκησης όπου έχει εφαρμοστεί και εάν αυτό το τελευταίο φθάσει και στην Αυτοδιοίκηση θα είναι πολύ κακό.

Για την εκλογή των περιφερειακών συμβούλων, τόνισε ότι θα πρέπει να εξασφαλίζεται ότι θα υπάρχει εκπροσώπηση από όλες τις περιφερειακές ενότητες όπως στον Καλλικράτη  ενώ σημείωσε ότι για να συμμετάσχει κάποιος στις περιφερειακές εκλογές θα πρέπει να έχει χρήματα για να επισκέπτεται όλες τις ενότητες. Για τις Αποκεντρωμένες είπε ότι και ο ίδιος είχε εκφράσει παράπονα για τον τρόπο λειτουργίας τους και η ΕΝΠΕ ζήτησε να υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός. Κλείνοντας το θέμα αυτό είπε ότι βγήκε ψήφισμα και για το ΦΠΑ των νησιών που ζήτησαν να μην αυξηθούν οι συντελεστές και ο ίδιος ήταν ο μοναδικός ομιλητής.

Για την Επιτροπή των Περιφερειών της Ε.Ε.
Ως μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας, ο κ. Κόκκινος συμμετείχε και είπε ότι βρισκόμαστε σε μία πολύ κρίσιμη καμπή και τα μέλη θέτουν και ξαναθέτουν διάφορα ζητήματα. Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα χρήματα που έχουμε στη διάθεσή μας ως χώρα, και ενόψει του 2020 να είμαστε προετοιμασμένοι και με έργα ώριμα αλλά κυρίως με προτάσεις, και ως Περιφέρειες αλλά και ως χώρα, για να διεκδικήσουμε την καλύτερη δυνατή χρηματοδότηση επενδύοντας και στο ότι είμαστε μία νησιωτική και ακριτική περιοχή αλλά ότι αντιμετωπίζουμε και το ζήτημα του προσφυγικού.

Για θέματα αρμοδιότητάς του
Καταρχήν, ο Αντιπεριφερειάρχης είπε ότι βρίσκονται σε διαρκή διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων αλλά και του εμπορικού κόσμου για τη λειτουργία των Κυριακών την επόμενη χρονιά, δηλαδή ποιες μέρες θα είναι αυτές. «Επιδιώκουμε να επιτύχουμε τη συναίνεση, είμαστε σε καλό δρόμο.

Πιστεύω ότι εντός της άλλης εβδομάδας το αργότερο θα έχουν ολοκληρώσει αυτές τις διαδικασίες και θα γνωρίζουν οι πολίτες και εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ποιες Κυριακές θα λειτουργήσουν την επόμενη χρονιά. Θυμίζω όπως και για τις εκπτώσεις που πριν είκοσι μέρες περίπου είχαμε πάρει μία απόφαση, πιστεύω να πετύχουμε και εδώ τη συναίνεση», είπε και ευχαρίστησε για τη συνεργασία.

Ενημέρωσε, ακόμη, ότι ως Πολιτική Προστασία ετοιμάζουν ένα φυλλάδιο που αφορά στις φυσικές καταστροφές και τα μέτρα προστασίας και είναι μέσα στην προσπάθειά τους να ενημερώσουν τους πολίτες. Είπε, ακόμη, ότι παρά το γεγονός ότι η Οικονομική Επιτροπή  δεν του ενέκρινε κάποιες μετακινήσεις, ο ίδιος είχε συναντήσεις και με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον κ. Καλογερόπουλο στην Αθήνα και τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ κ. Λέκκα, από τους οποίους και ζήτησε να οργανωθούν σεμινάρια που έχουν να κάνουν με τις φυσικές καταστροφές για αντιμετώπιση σεισμών στην περιοχή μας, κάτι που βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Για το θέμα του ΦΠΑ
Ο κ. Κόκκινος, καταρχήν, εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους αγωνιζόμενους κατοίκους του Αιγαίου και ειδικά στις Επιτροπές του Βορείου Αιγαίου και θύμισε ότι έχει προγραμματιστεί κινητοποίηση στην Αθήνα το μεσημέρι της 18ης Δεκεμβρίου, στην πλατεία Συντάγματος. Ο ίδιος, με έγγραφό του όπως είπε, ζήτησε από τον Περιφερειάρχη να συμμετάσχει και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, να ενεργοποιηθούν όλοι οι φορείς και να στηρίξουν τη συγκεκριμένη κινητοποίηση αλλά δεν πήρε απάντηση. Μάλιστα, με έγγραφο  προς το π.σ. ζήτησε να συζητηθεί το θέμα για κινητοποιήσεις και για αποτροπή της αύξησης του ΦΠΑ και η Περιφέρεια και η Αυτοδιοίκηση να παίξει το δικό της ρόλο. Για τη Σύμη είπε, ακόμη, ότι κατά την περιοδεία του είδε ότι επιστρέφει η κανονικότητα.

Για την απεργία
Κλείνοντας, ο κ. Κόκκινος και με τη ιδιότητά του ως Γενικός Σύμβουλος της ΑΔΕΔΥ, επειδή και το νομαρχιακό της τμήμα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ανασυγκρότηση, απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν τη σημερινή απεργία για όλες αυτές τις περικοπές που έχουν γίνει και συνεχίζονται.