Το Επιμελητήριο ΜΑΣ!

Του
Νίκου Γερονικόλα

Χρόνια τώρα οι επιχειρήσεις του Νομού μας, οι επιχειρήσεις όλων μας, δίνουν άνιση μάχη επιβίωσης, κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Για το ποιες είναι αυτές οι αντίξοες συνθήκες, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη αναφορά, καθώς όλοι τις γνωρίζουν πάρα πολύ καλά. Βαριά φορολογία, ασφαλιστικό, διεθνής και αθέμιτος ανταγωνισμός.

 Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕΔ), ανέκαθεν αποτελούσε και αποτελεί συμπαραστάτη των επιχειρηματιών, δίδοντας έναν συνεχή αγώνα, πραγματοποιώντας παρεμβατικές συνομιλίες με τις κυβερνήσεις, δίδοντας με αυτόν τον τρόπο φωνή στους κλάδους που εκπροσωπεί.

Ο βασικός στόχος μας είναι ένα υγιές και εξορθολογισμένο οικονομικό περιβάλλον, στο οποίο όλοι εμείς οι επιχειρηματίες θα μπορούμε να δραστηριοποιηθούμε, έτσι ώστε μέσα από την τοπική μας ανάπτυξη, να συμβάλουμε στη γενικότερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Για να επιτύχουμε αυτού του είδους την οικονομική εξυγίανση, είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να λειτουργούμε συντονισμένα και με κάθε φορά ένα συγκεκριμένο στόχο. Η μείωση της φορολογικής πίεσης, η οποία ακόμα βρίσκεται σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα, αποτελεί το δικό μας στόχο άμεσης προτεραιότητας. Ο στόχος, μπορεί να φαντάζει δύσκολος, ωστόσο δεν δικαιούμαστε να εγκαταλείψουμε αυτή τη μάχη. Ιστορικές και επιτυχημένες διεκδικήσεις, όπως η κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ, οφείλονται ακριβώς στη στοχευμένη μας επιμονή, ως διοίκηση του ΕΒΕΔ.

Γενικότερα, τέτοιου είδους ανατροπές, όσο δύσκολες κι αν είναι, μπορούν να επιτευχθούν και τούτο διότι το Επιμελητήριο μας είναι από τα λιγοστά θεσμικά όργανα, που μπορεί να μιλήσει με συγκεκριμένα επιχειρήματα για τα προβλήματα των μικρομεσαίων επαγγελματιών. Το Επιμελητήριο, ως σύμβουλος του κράτους, είναι εκείνο που εξακολουθεί να έχει την υπόσταση και να πιέζει ώστε η φωνή του να λαμβάνεται υπόψιν στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Έχω την τιμή να είμαι αιρετό μέλος του Δ.Σ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου (ΕΒΕΔ) από το 2011 με την παράταξη ‘Ανάπτυξη Τώρα’, με επικεφαλής τον νυν Πρόεδρο του Επιμελητηρίου,κ. Γιάννη Πάππου. Με σπουδές στη διοίκηση ξενοδοχείων και στην τροφοδοσία, και με μεταπτυχιακές σπουδές στη διπλωματία και τις διεθνείς σχέσεις στη Διπλωματική Ακαδημία του Λονδίνου, εργάζομαι από μικρή ηλικία στο κλάδο του τουρισμού και του εμπορίου.

Μέσα από την ενασχόλησή μου με τα κοινά του Νομού, και συγκεκριμένα μέσα από το τουριστικό τμήμα του ΕΒΕΔ, την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου (Ε.Ξ.Ρ.) και την ΝΟΔΕ Δωδ/σου, στην οποία είμαι υπεύθυνος του τομέα τουρισμού, και μέσα από πολλές έτερες δράσεις, μου δόθηκε η δυνατότητα να έχω πλήρη και διαρκή γνώση για το σύνολο των προβλημάτων που απασχολούν τον κλάδο στο Νομό της Δωδεκανήσου.

Ως προσωπικό στόχο θέτω τη συνέχιση της ενεργού συμμετοχής στα κοινά του τόπου και του κλάδου μου, με απώτερο μου στόχο τη δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος των επιχειρήσεων της Δωδεκανήσου.

Δεδομένου ότι οι δράσεις μας διεκπεραιώνονται σε συνεργασία και με άλλους φορείς, αισθάνομαι ότι τα μέλη μας και οι πολίτες γενικότερα, δεν έχουν πλήρη εικόνα των δράσεων του ΕΒΕΔ. Με την συμπλήρωση του συγκεκριμένου κύκλου θητείας μου, νιώθω την υποχρέωση να κάνω μια σύντομη και περιληπτική αναφορά μερικών δράσεων του Τουριστικού Τμήματος, στις οποίες συμμετείχα.   

Συμμετοχή στις διαδικασίες κατάργησης του ΔΗΦΟΔΩ. Συναντήσεις εργασίας στο Υπουργείο Τουρισμού για το μεταναστευτικό. Συμμετοχή στην εκπόνηση μελετών για το προφίλ των τουριστών. Συμμετοχή σε συμβούλια για οικονομικά θέματα και προγραμματισμό του ΠΡΟΤΟΥΡ. Αναρίθμητες συμμετοχές σε ημερίδες, κυρίως σχετικά με ρύθμιση χρεών προς Δημόσια και ασφαλιστικά ταμεία. Συμμετοχή σε ημερίδες σχετικά με το Aegean Cuisine. Συναντήσεις εργασίας με φορείς για σχολικές εκδρομές.

Συναντήσεις εργασίας με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την πρακτική άσκηση φοιτητών. Συσκέψεις με το λιμενικό ταμείο για την κρουαζιέρα και τον θαλάσσιο τουρισμό. Συναντήσεις εργασίας με φορείς για τον προγραμματισμό χειμερινού τουρισμού. Υπομνήματα στην πολιτική ηγεσία για τους μειωμένους φορολογικούς συντελεστές. Σειρά παρεμβάσεων, σε συνεργασία και με την ΕΞΡ, σχετικά με τις απαιτήσεις των low cost αεροπορικών εταιρειών. Συμμετοχή σε συνέδρια των σημαντικότερων tour operator και συμμετοχή σχεδόν σε όλες τις βασικότερες διεθνείς εκθέσεις τουρισμού, με περίπτερα προβολής.

Συμμετοχή σε πολλές κοινωνικές φιλανθρωπικές δράσεις. Συμμετοχή σε διοργανώσεις του ΕΣΥΝΕ. Συναντήσεις εργασίας με τη Fraport. Στενή συνεργασία με την ΠΝΑΙ και υπογραφή προγραμματικής σύμβασης τουριστικής προβολής.

Στο σημείο αυτό, γνωστοποιώντας ότι συμμετέχω στο νέο ενιαίο ψηφοδέλτιο, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο, κ. Γιάννη Πάππου για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε,  τα λοιπά μέλη της Διοικητικής Επιτροπής, όλο το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο με το οποίο είχα την τιμή να υπηρετήσω κοντά, τους συμβούλους από τα υπόλοιπα νησιά, οι οποίοι πολλές φορές πάρα τις αντίξοες συνθήκες ταξίδευαν για να είναι τυπικοί στις υποχρεώσεις τους προς τον θεσμό. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλο το προσωπικό του ΕΒΕΔ που εργάζεται τόσο εντατικά,  ώστε οι δράσεις μας να υλοποιούνται με επιτυχία.

Τέλος, θα ήθελα να ευχηθώ στους συνυποψήφιους μου καλή επιτυχία και καλή θητεία. Ραντεβού στις 16 και 17 Δεκεμβρίου από τις 08.00 έως τις 19.00 στα αντίστοιχα εκλογικά τμήματα για να ψηφίσουμε και να ενδυναμώσουμε το ρόλο του ΕΒΕΔ.