Τις ουσιαστικές απαντήσεις δίνουν οι άνθρωποι, όχι οι Συνθήκες

Γράφει η Μίκα Ιατρίδη
βουλευτής

Η πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου και οι διάφορες δηλώσεις του σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης ήλθαν να αποκαλύψουν κάτι πολύ βασικό. Ότι, σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα ξεκινά από τα νησιά μας. Ξεκινά από τους νησιώτες και τις νησιώτισσες.

Η τουρκική εξωτερική πολιτική και οι επιδιώξεις της είναι γνωστές. Το ζήτημα είναι τι μπορεί να κάνει η χώρα μας, ώστε να είναι πάντοτε σε θέση να απαντά ουσιαστικά απέναντι στις προκλήσεις των εξ ανατολών γειτόνων μας.
Ουσιαστική απάντηση σημαίνει ότι η χώρα μας πρέπει να σχεδιάζει και να υλοποιεί πολιτικές οι οποίες ενισχύουν τη νησιωτικότητα, την προσπάθεια των νησιωτών να παραμείνουν στον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν.
Ουσιαστική απάντηση σημαίνει ότι η χώρα μας καθιστά σαφές στους εταίρους της ότι στη νησιωτική Ελλάδα, στα μεγάλα, αλλά και τα πιο μικρά και απομακρυσμένα νησιά, ζουν άνθρωποι οι οποίοι πρέπει να έχουν την κατάλληλη υγειονομική περίθαλψη, για να μην έχουν την αγωνία της επιβίωσης.

Ουσιαστική απάντηση σημαίνει ότι η χώρα μας πρέπει να μεριμνά ώστε να παρέχει τις ευκαιρίες για εκπαίδευση ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο νησί, εκεί όπου η νέα γενιά επιμένει να δηλώνει την ύπαρξη της.
Ουσιαστική απάντηση σημαίνει ότι η χώρα μας οφείλει να παρέχει τις κατάλληλες δημόσιες υποδομές και υπηρεσίες, λαμβάνοντας υπόψη ότι κάθε νησί είναι ξεχωριστή οντότητα και ότι οι μετακινήσεις, ειδικά το χειμώνα, ούτε εύκολες είναι,ούτε αυτονόητες.
Ουσιαστική απάντηση σημαίνει ότι η χώρα μας πρέπει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το ζήτημα των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών, ώστε να νησιά μας να μπορούν να έχουν την ευκαιρία που δικαιούνται για απρόσκοπτη ανάπτυξη.

Ουσιαστική απάντηση σημαίνει ότι η χώρα μας, και ειδικά η παρούσα κυβέρνηση, πρέπει να εξασφαλίζει το ελάχιστο της νησιωτικότητας, παρέχοντας ειδικά φορολογικά κίνητρα, όχι γιατί οι νησιώτες χρειάζονται ιδιαίτερη μεταχείριση, αλλά γιατί ο νησιωτικός χώρος εμφανίζει μιαν ασυνέχεια, την οποία δεν βιώνει η ηπειρωτική χώρα.
Ουσιαστική απάντηση σημαίνει ότι η χώρα μας δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον της στο να παραμείνουν οι νησιώτες και οι νησιώτισσες στο τόπο τους, με αίσθημα ασφάλειας και ηρεμίας, με αίσθημα προσδοκίας ότι μπορούν να συνεχίζουν να ζουν στα νησιά τους με τις καλύτερες δυνατές προοπτικές.

Με αυτόν τον τρόπο, σε κάθε περίπτωση, όσα προδιαγράφει η Συνθήκη της Λωζάνης, και κάθε συνθήκη, δεν θα βασίζονται στις δηλώσεις, όσο προκλητικές μπορεί να είναι αυτές, αλλά στη δυναμική παρουσία των ανθρώπων που ζουν, δημιουργούν, τιμούν τις παραδόσεις τους και είναι ένα με τον τόπο τους.