Νέος βρεφονηπιακός σταθμός θα κατασκευαστεί στην Ιαλυσό

Η σύμβαση έργου για την κατασκευή του νέου βρεφονηπιακού σταθμού στην Ιαλυσό, υπεγράφη χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο, από τον Δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο και την εκπρόσωπο της αναδόχου Εταιρίας κα Παρή Ευθυμίου, με τον ίδιο να αναφέρεται, για ακόμα μία φορά, στις γραφειοκρατικές δυσκολίες και τα προσκόμματα που θέτει η Κεντρική Διοίκηση, κάτι όμως που δεν εμποδίζει τη Δημοτική Αρχή να έχει μεγαλεπήβολα σχέδια για την ανέγερση  νέων σχολικών μονάδων στο νησί.

Καταρχήν, σημειώνεται ότι η σύμβαση υπεγράφη παρουσία της Αντιδημάρχου Προγραμματισμού και Διοικητικών Υπηρεσιών  κας Βασιλικής  Ξεπαπαδάκη και των διευθυντών των Τεχνικών Υπηρεσιών και Προγραμματισμού του Δήμου Ρόδου. 
Η κατασκευή του, κρίθηκε αναγκαία, λόγω της αύξησης του πληθυσμού  της περιοχής και του υψηλού αριθμού αιτήσεων των εξυπηρετούμενων από ιδιωτικούς σταθμούς παιδιών, καθώς θα είναι ο πρώτος παιδικός Δημοτικός Σταθμός που θα λειτουργήσει στην ευρύτερη περιοχή.  

Το έργο  εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου 2014-2020  με τίτλο: «Ανέγερση νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού Δημοτικής Ενότητας Ιαλυσού, Δήμου Ρόδου» με  προϋπολογισμό ενός εκατομμυρίου εννιακοσίων δέκα χιλιάδων (1,910) ευρώ και χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους (σ.σ. ΕΣΠΑ). 

 Ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης των εργασιών έχει οριστεί στις 730 ημερολογιακές ημέρες, με τη δέσμευση της αναδόχου εταιρίας να ολοκληρώσει το έργο πριν την παρέλευση του χρονικού ορίου. Ανάδοχος του έργου αναδείχθηκε η εταιρία Ευθυμίου Παρή και ΣΙΑ Ε.Ε με έκπτωση 57,256%. 

Η τεχνική μελέτη προβλέπει διώροφο κτήριο, με υπόγειο,  συνολικού  εμβαδών  2,284,00 τμ, που   θα  έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί 45 νήπια και 24 βρέφη, με κύριους χώρους εξυπηρέτησης , χώρους υγιεινής, κουζίνες, τραπεζαρίες, γραφεία διεύθυνσης και πολλαπλών χρήσεων, όπως και βοηθητικές εγκαταστάσεις της μονάδας, όπως αυτές ορίζονται από την κείμενη νομοθεσία.

Επιπρόσθετα προβλέπει τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα  χώρου, με χλοοτάπητα, φύτευση δέντρων και κατασκευή παιδικής χαράς. Προβλέπεται επίσης η προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού για τη λειτουργία του σταθμού, όπως και η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. 

Ο Παιδικός Σταθμός ανεγείρεται σε οικόπεδο ιδιοκτησίας της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου, που είχε παραχωρηθεί στον πρώην Δήμο Ιαλυσού (επί θητείας  Σάββα Καραγιάννη). Στο ίδιο ακίνητο βρίσκεται το υπό κατασκευή ανοιχτό κολυμβητήριο Ιαλυσού και προβλέπεται η ανέγερση νέου Ιερού Ναού Ιαλυσού.   

Δηλώσεις
Σε δηλώσεις πριν από την υπογραφή της σύμβασης, που έγινε μέσα σε κλίμα ικανοποίησης και αισιοδοξίας, καταρχήν ο κ. Χατζηδιάκος αναφέρθηκε στη δουλειά που κάνουν αυτή την περίοδο όλες οι υπηρεσίες του Δήμου οι οποίες ωριμάζουν μελέτες γιατί έχουν ανοίξει πάρα πολλά μέτρα στο ΕΣΠΑ για ανέγερση βρεφονηπιακών σταθμών, σχολικών κτιρίων, αντιπλημμυρικών έργων ή έργων ύδρευσης. 

Στη συνέχεια, δεν παρέλειψε για ακόμα μία φορά να υπογραμμίσει ότι οι δυσκολίες της γραφειοκρατίας είναι τεράστιες, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι είναι αδιανόητο να πρέπει ο Δήμαρχος να πάρει πέντε φορές τηλέφωνο στην Αθήνα για να πάρει μία βεβαίωση βιοποικιλότητας, για να ενταχθεί μία μελέτη 2 εκατ. ευρώ σε πρόγραμμα κτλ.

Ανέφερε, ακόμη, ότι από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων τους, είχε τη χαρά να ολοκληρώσει ο Δήμος τις εργασίες τότε του βρεφονηπιακού σταθμού της Πυλώνας που είχε ξεκινήσει όταν ακόμα ο ίδιος ήταν Αντιπεριφερειάρχης και είχαν μείνει κάποια υπόλοιπα.

Έτσι, ξεκίνησε τη θητεία με τα εγκαίνια εκείνου του κτιρίου, όπως και του σχολικού συγκροτήματος της Νότιας Ρόδου, τιμώντας, όπως είπε, τη δουλειά που είχαν κάνει όλοι οι προκάτοχοί του είτε σε επίπεδο μελετών είτε αναζήτησης χώρου και ταυτόχρονα έβαζαν τις βάσεις για κάποια άλλα σχολικά κτίρια, βρεφονηπιακούς σταθμούς, και νηπιαγωγεία.

Επίσης, είχε τη χαρά με την ίδια Εταιρία που υπέγραψαν χθες τη σύμβαση να ξεκινήσουν και να θεμελιώσουν τον βρεφονηπιακό σταθμό στη Σορωνή-τη σύμβαση την είχε υπογράψει ο πρώην Δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς και θεμελίωσαν μαζί εκείνο το έργο το οποίο είχε η Εταιρία που είχε αναλάβει την κατασκευή του το παρέδωσε πολύ πιο πριν.

Λόγω  γραφειοκρατίας, όμως, δεν έκλεισε το μέτρο και έτσι τώρα ακόμα βγαίνει ο διαγωνισμός της αγοράς του αυτοκινήτου που θα εξυπηρετεί τη μεταφορά των νηπίων από τα γύρω χωριά στο βρεφονηπιακό της Σορωνής ενώ έχει εγκαινιαστεί από το 2016!
«Είναι αδιανόητο ένας πρώην Καποδιστριακός Δήμος, ο πλουσιότερος στην Ελλάδα, να μην έχει δημοτικό-βρεφονηπιακό σταθμό», σχολίασε και είπε ότι ένας από τους στόχους που είχαν θέσει από την αρχή της θητείας, τόσο ο ίδιος όσο και η κα Ξεπαπαδάκη και οι συνεργάτες του, η αναζήτηση του οικοπέδου. 


Αφού, λοιπόν, το έργο πέρασε όλες αυτές τις δυσκολίες, αναδείχθηκε ο ανάδοχος και ο Δήμαρχος είπε προς την κα Ευθυμίου: «Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις ικανότητες της Εταιρίας-άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που έχει αναλάβει τέτοιο έργο.
Χθες, λοιπόν, υπέγραψαν τη σύμβαση με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης και παράδοσης του έργου τα δύο χρόνια αφού δεν είναι ένα μικρό έργο. Μάλιστα, ο κ. Χατζηδιάκος, εξέφρασε τη σιγουριά ότι το έργο θα ξεκινήσει άμεσα και θα ολοκληρωθεί πολύ πιο γρήγορα, δεδομένου ότι η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη από το ΕΣΠΑ. 

Έκανε, επίσης, γνωστό ότι στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θα παρουσιαστεί, σε ένα σύντομο βίντεο, η ολοκλήρωση του βρεφονηπιακού σταθμού Αφάντου ο οποίος είναι έτοιμος και έχουν αποφασίσει μετά τις γιορτές να γίνει η μεταστέγαση από το ιδιωτικό κτίριο που μισθώνει ο Δήμος σήμερα στο καινούργιο κτίριο. Ευχήθηκε, στη συνέχεια, στην επόμενη ένταξη έργου να πάρουν τις βεβαιώσεις που χρειάζονται και από την Αποκεντρωμένη και από τις Κρατικές Υπηρεσίες ώστε να ενταχθεί η μελέτη ενός ακόμη βρεφονηπιακού σταθμού στα Κοσκινού, προϋπολογισμού περί τα 2 εκατ. ευρώ.
Οπότε, και με αυτή την ένταξη, ο Δήμαρχος πιστεύει ότι, σε ένα μεγάλο ποσοστό, καλύπτονται οι ανάγκες όσο αφορά στους βρεφονηπιακούς σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους είκοσι που λειτουργεί ο Δήμος.

Κλείνοντας, ο κ. Χατζηδιάκος δεν παρέλειψε να πει ότι διάγουμε περίοδο ισχνών αγελάδων και τώρα πλέον δύσκολα έχουν αυτή τη χαρά να εγκαινιάζουν έργα. Έτσι, μαζί με αυτά που έκαναν οι προκάτοχοί τους και αυτά που ολοκληρώνονται τώρα και αν προχωρήσουν αυτά που σχεδιάζει η Δημοτική Αρχή για την κατασκευή δέκα σχολείων και ενός κλειστού γυμναστηρίου, τότε και μπορεί να πει ότι, όσο αφορά στα σχολικά κτίρια, σε μία πολύ δύσκολη περίοδο που χρήματα δεν υπάρχουν βρήκαν τον τρόπο χρηματοδότησής τους.

Την ικανοποίησή της εξέφρασε με τη σειρά της η κα Ξεπαπαδάκη για την υπογραφή της σύμβασης του συγκεκριμένου έργου αφού, όπως σημείωσε και εκείνη, η δ.ε. της Ιαλυσού είναι μία από τις μεγαλύτερες και παλαιότερα ένας από τους πλουσιότερους Δήμους και τη χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι ένα δημόσιο αγαθό, όπως αυτό της παιδείας, αν και σε περίοδο ισχνών αγελάδων, κατάφεραν να το κάνουν εφικτό. Αναφέρθηκε και εκείνη στα σχέδια της Δημοτικής Αρχής να υποβάλει πρόταση ο Δήμος για να υπογραφεί από τη διυπουργική για τη δημιουργία όλων αυτών των καινούργιων σχολικών κτιρίων, με την πρόβλεψη για τη δημιουργία ειδικού σχολείου και ειδικού νηπιαγωγείου.

Τέλος, η κα Ευθυμίου διαβεβαίωσε ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν αμέσως μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και ευελπιστούν ότι, με την εμπειρία που έχουν αλλά και τη διάθεση που έχουν, το έργο θα ολοκληρωθεί πολύ πιο σύντομα από το χρονοδιάγραμμα.