Έκκληση του Δ. Γάκη για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ

Παρά τις πανταχόθεν πιέσεις απ’ όλα τα νησιά, η κυβέρνηση προχωρεί απτόητη στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών!

Ελάχιστες πλέον είναι οι ελπίδες για να παραμείνουν οι συντελεστές με ότι αυτό συνεπάγεται για τις τοπικές οικονομίες.

Την έντονη αντιθεσή του για την κατάργηση των μειωμένων συντελστών εξέφρασε χθες από το βήμα της Βουλής, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Γάκης. «Κάνω ύστατη έκκληση στην κυβέρνηση να μην δεχθεί την κατάργηση που μας επιβάλλουν για τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ» είπε ο βουλευτής Δωδεκανήσου.


«Ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά δημιουργεί ανταγωνιστικότητα, ενίσχυση της απασχόλησης και αύξηση δημοσίων εσόδων και το κάνει γιατί υπάρχει οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό προσωπικό στα νησιά που μπορεί να το υλοποιήσει. Η κατάσταση αυτή θα ανατραπεί από την κατάργηση του ΦΠΑ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γάκης για να προσθέσει «η κατάργηση αυτή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από ισοδύναμα».

Ωστόσο, αν και ο ίδιος παραδέχθηκε η οικονομική ζωή της νησιωτικής Ελλάδας θα καταστραφεί από την κατάργηση του ΦΠΑ που προβλέπει ο προϋπολογισμός, δεν εξήγησε τι θα πράξει ο ίδιος το βράδυ της Τρίτης (σήμερα) που θα κληθεί να τον ψηφίσει.

Γενική απεργία σήμερα στην Κω
Ο Δήμαρχος Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης και το σύνολο σχεδόν των φορέων του νησιού συμφώνησαν και συνυπογράφουν την προκήρυξη απεργίας σε όλο το νησί σήμερα Τρίτη 19 Δεκεμβρίου με αίτημα τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ ενώ παράλληλα δηλώνουν και την αντίθεσή τους στην επιβολή του νέου φόρου διανυκτέρευσης που θα πλήξει τον τουρισμό μας.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της κοινής πρωτοβουλίας Δήμου και Φορέων: «Ο Δήμος της Κω και οι εκπρόσωποι των φορέων του νησιού εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και την επιβολή του νέου φόρου διανυκτέρευσης που θα πλήξει ακόμα περισσότερο τον τουρισμό μας.


Θέλοντας να ακουστεί δυνατή η φωνή μας προς την Αθήνα και τις Βρυξέλλες, συμμετέχουμε όλοι στην προκήρυξη γενικής απεργίας στην Κω, την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, ημέρα ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού.

Ο Δήμος της Κω θα παραμείνει κλειστός την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου. Επιχειρήσεις, καταστήματα αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες θα συμμετέχουν στην απεργία, ως μια συμβολική αλλά και ουσιαστική πράξη διαμαρτυρίας.

Καλούμε τους Δήμους και τους φορείς όλων των νησιών να συμμετέχουν και αυτοί στην απεργία τη συγκεκριμένη ημέρα.
Η Κως δεν μπορεί να τιμωρείται με αυτό τον τρόπο, όταν μάλιστα έχει υποστεί και εξακολουθεί να υφίσταται τις αρνητικές συνέπειες του μεταναστευτικού αλλά και να προσπαθεί, αβοήθητη, να κλείσει μόνη της τις πληγές που άνοιξε ο ισχυρός σεισμός της 21ης Ιουλίου.

Η Κως δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με αυτό τον τρόπο όταν προσφέρει σημαντικά δημόσια έσοδα στην εθνική οικονομία μέσα από τον τουρισμό και όταν, αποδεδειγμένα, δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα από την πλευρά του Κράτους και της Κεντρικής Εξουσίας σε σύγκριση την προσφορά του νησιού μας.

Αν κάποιοι στην Ευρώπη, θεωρούν στρέβλωση τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, τότε να καταργήσουν και το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ στην Κορσική για την Γαλλία, στις Κανάριες Νήσους για την Ισπανία αλλά και για νησιά στη Γερμανία την Πορτογαλία και τη Φινλανδία.
Γιατί διαφορετικά δεν υπάρχει η Ευρώπη της ισότητας, της αλληλεγγύης και της Περιφερειακής Συνοχής και Ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, την οποία θα στηρίξουν όλα τα κόμματα.
Το δημοσιονομικό κόστος είναι μικρό και μπορεί να καλυφθεί από ισοδύναμα που μπορούν να αποφέρουν πάνω από 100 εκ.ευρώ, όπως οι περικοπές δημοσίων δαπανών που σχετίζονται με προμήθειες, μετακινήσεις προσωπικού και αγοράς υπηρεσιών τρίτων.


Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας είναι μια ολέθρια και εγκληματική πράξη. Θα επιβληθούν αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν το υψηλό κόστος μεταφοράς προσώπων, υπηρεσιών, αγαθών και πρώτων υλών από και προς το νησί μας. Ένα κόστος που είναι μικρότερο για άλλες περιοχές της χώρας και για την ηπειρωτική Ελλάδα. Θα πληγεί καίρια ο τουρισμός μας.

Το κόστος, βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα, στην οικονομία των νησιωτικών περιοχών, θα είναι ολέθριο.
Όλοι μαζί, ενωμένοι, διεκδικούμε τα παιδιά μας στα νησιά του Αιγαίου να έχουν το δικαίωμα να ζήσουν και να δημιουργήσουν σε αυτό τον τόπο.

Από σήμερα, την επόμενη Τρίτη αλλά και κάθε μέρα, η Κως θα είναι απέναντι σε αυτή την εγκληματική επιλογή για τα νησιά και τον τουρισμό μας.

Ο Δήμαρχος Κω
Οι συνυπογράφοντες φορείς:
Δικηγορικός Σύλλογος Κω
 Ιατρικός Σύλλογος Κω
Ένωση Ξενοδόχων Κω
 Επιμελητήριο Δωδεκανήσου - Παράρτημα Κω
Μόνιμη Επιτροπή Τ.Ε.Ε. Παράρτημα Κω
Εμπορικός Σύλλογος Κω
Οικονομικό Επιμελητήριο Παράρτημα Δωδ/σου
Ένωση Ταξί Κω
Σωματείο ΣΕΠΕ ΚΩ

Σωματείο παραγωγών Κω
Ένωση Επαγγελματιών και Παραγωγών Κω
Σύλλογος Τοπικής Γαστρονομίας «Ασκληπιός»

 

ΠΑΣΟΚ: Όχι στην κατάργηση
Συνάντηση με την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κα.Καλογήρου, δημάρχους και εκπροσώπους φορέων των νησιών για το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ, είχε χθες η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Δ. Κρεμαστινός, ο Γραμματέας της Κ.Ο ΔΗΣΥ Β. Κεγκέρογλου και οι βουλευτές  Γ. Αρβανιτίδης  και  Γ. Κουτσούκος .

 Η κα. Γεννηματά εξέφρασε τη στήριξη της στα αιτήματα των νησιωτών και τους ενημέρωσε  ότι την προηγουμένη Δευτέρα οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, κατέθεσαν κοινή πρόταση νόμου για το θέμα.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρέδωσε στην αντιπροσωπεία τη σχετική πρόταση νόμου, η οποία:

- Παρατείνει για ένα χρόνο τον μειωμένο κατά 30% συντελεστή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας για τα ακριτικά και δυσπρόσιτα νησιά, που ισχύει ακόμη.

-Προβλέπει την άμεση συγκρότηση μη αμειβόμενης επιτροπής εργασίας η οποία εντός τριμήνου θα επεξεργαστεί μέτρα και προτάσεις στήριξης για όλο το νησιωτικό χώρο.