Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη ΔΟΥ Κω για την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ

Ο Δήμος Κω σε συνεργασία με τους φορείς της Κω και το Επαρχείο Κω προχώρησαν στην σημερινή γενική απεργία στο νησί της Κω ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την επικείμενη αύξηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά μας.

Αν και τα περισσότερα καταστήματα δεν έκλεισαν αρκετοί επιχειρηματίες και πολίτες συμμετείχαν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στις 12 το μεσημέρι έξω από τα γραφεία της ΔΟΥ Κω.

Αντιπροσωπεία του Δήμου, ο Έπαρχος αλλά και οι φορείς, επισκέφθηκαν τον διευθυντή της ΔΟΥ Κω, και του παρέδωσαν ψήφισμα στο οποίο γινόταν αναφορά στα σημαντικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν τόσο οι επιχειρηματίες όσο και οι καταναλωτές εάν τελικά ψηφιστεί από την βουλή η αύξηση του Φ.Π.Α. στα νησιά μας.

Οι επιχειρήσεις του νησιού δεν μπορούν να απορροφήσουν την αύξηση στο Φ.Π.Α. , όπως δήλωσε ο Έπαρχος Κω, με αποτέλεσμα να υπάρξει αύξηση και στις τιμές από τη νέα χρονιά.

Ο Διευθυντής της ΔΟΥ Κω ευχήθηκε να παραμείνουν οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α. αλλά ταυτόχρονα ζήτησε να μην υπάρχει φοροδιαφυγή από τις επιχειρήσεις του νησιού μας και να κόβουν αποδείξεις.

Δείτε παρακάτω το ψήφισμα

ΨΗΦΙΣΜΑ

Ο Δήμος της Κω και οι εκπρόσωποι των φορέων του νησιού εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και την επιβολή του νέου φόρου διανυκτέρευσης που θα πλήξει ακόμα περισσότερο τον τουρισμό μας.

Η Κως δεν μπορεί να τιμωρείται με αυτό τον τρόπο, όταν μάλιστα έχει υποστεί και εξακολουθεί να υφίσταται τις αρνητικές συνέπειες του μεταναστευτικού αλλά και να προσπαθεί, αβοήθητη, να κλείσει μόνη της τις πληγές που άνοιξε ο ισχυρός σεισμός της 21ης Ιουλίου.

Η Κως δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με αυτό τον τρόπο όταν προσφέρει σημαντικά δημόσια έσοδα στην εθνική οικονομία μέσα από τον τουρισμό και όταν, αποδεδειγμένα, δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα από την πλευρά του Κράτους και της Κεντρικής Εξουσίας σε σύγκριση την προσφορά του νησιού μας.

Αν κάποιοι στην Ευρώπη, θεωρούν στρέβλωση τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, τότε να καταργήσουν και το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ στην Κορσική για την Γαλλία, στις Κανάριες Νήσους για την Ισπανία αλλά και για νησιά στη Γερμανία την Πορτογαλία και τη Φινλανδία.

Γιατί διαφορετικά δεν υπάρχει η Ευρώπη της ισότητας, της αλληλεγγύης και της Περιφερειακής Συνοχής και Ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, την οποία θα στηρίξουν όλα τα κόμματα.

Το δημοσιονομικό κόστος είναι μικρό και μπορεί να καλυφθεί από ισοδύναμα που μπορούν να αποφέρουν πάνω από 100 εκ. ευρώ, όπως οι περικοπές δημοσίων δαπανών που σχετίζονται με προμήθειες, μετακινήσεις προσωπικού και αγοράς υπηρεσιών τρίτων.

Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας είναι μια ολέθρια και εγκληματική πράξη.

Θα επιβληθούν αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν το υψηλό κόστος μεταφοράς προσώπων, υπηρεσιών, αγαθών και πρώτων υλών από και προς το νησί μας. Ένα κόστος που είναι μικρότερο για άλλες περιοχές της χώρας και για την ηπειρωτική Ελλάδα. Θα πληγεί καίρια ο τουρισμός μας.

Το κόστος, βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα, στην οικονομία των νησιωτικών περιοχών, θα είναι ολέθριο.

Όλοι μαζί, ενωμένοι, διεκδικούμε τα παιδιά μας στα νησιά του Αιγαίου να έχουν το δικαίωμα να ζήσουν και να δημιουργήσουν σε αυτό τον τόπο.

                                                                                                 Οι φορείς:

Δήμος Κω

 

Επαρχείο Κω

 

Δικηγορικός Σύλλογος Κω

 

Ιατρικός Σύλλογος Κω

 

Ένωση Ξενοδόχων Κω

 

Επιμελητήριο Δωδεκανήσου - Παράρτημα Κω

 

Μόνιμη Επιτροπή  Τ.Ε.Ε.

Παράρτημα Κω

 

Εμπορικός Σύλλογος Κω

 

Οικονομικό Επιμελητηρίο Παράρτημα Δωδ/σου

 

Ένωση Ταξί Κω

 

Σωματείο ΣΕΠΕ ΚΩ

 

Σωματείο παραγωγών Κω

Ένωση Επαγγελματιών και Παραγωγών Κω

 

Σύλλογος Τοπικής Γαστρονομίας «Ασκληπιός»

Σύλλογος Βενζινοπωλών Κω

Πηγή: https://www.kosnews24.gr