Δικαίωμα στο λάθος θα πει,  «δικαίωμα στο ελπίζω, δικαίωμα στο ζω»

Γράφει ο μουσικοπαιδαγωγός
Γιώργος Σακελλαρίδης

«Όταν σου αφαιρούν το δικαίωμα του λάθους, σου αφαιρούν το δικαίωμα του ΡΙΣΚΟΥ, σου αφαιρούν το ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ. Το δικαίωμα του ΕΛΠΙΖΩ και του ΖΩ. Δεν είναι ασήμαντος ακρωτηριασμός όλα αυτά;»

Μάρω Βαμβουνάκη

Συχνά λέω στα παιδιά  πως το δικαίωμα στο λάθος και η συνειδητοποίηση ότι δεν είμαστε τέλειοι, είναι τα «μέσα» για να μάθουμε. Για να γίνουμε καλύτεροι. 
Ας  συμφιλιωθούμε λοιπόν με το ότι δεν είμαστε τέλειοι, ενώ μπορούμε να είμαστε δημιουργικοί. Ας γίνουμε «πειραματιστές» και «ερευνητές» της κάθε μέρας!

Στο βιβλίο με τίτλο: «Παιδικό τραγούδι και συναισθηματική νοημοσύνη» που γράψαμε με την κ. Ειρήνη Γιασιράνη και κυκλοφορεί (με Cd) από τις εκδόσεις «Πεδίο», συμπεριλαμβάνεται κι ένα τραγούδι παιδικό , με θέμα την εμπιστοσύνη  που πρέπει να δείχνουμε στα λάθη!  

Την μελοποίηση των στίχων  έχει κάνει ο Παναγιώτης Μπέλλος.  Τραγουδά η Ματίνα Μάστορα. Πιάνο παίζει ο Βαγγέλης Μάνδηλας και κρουστά η Άννα Νικητιάδη.   
Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια σύντομη ιστορία. Την παραθέτουμε στη συνέχεια.

ΤΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΠΟΥ ΦΟΒΟΤΑΝ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ!
(Στίχοι: Γ. Σακελλαρίδης,  Μουσική: Π.Λ. Μπέλλος)

Μια φορά κι ένα καιρό, μέσα στον ανθισμένο κήπο, ήταν ένα λουλούδι που ήθελε να τα κάνει όλα τέλεια. Σε κάθε του λάθος μελαγχολούσε, στενοχωριόταν, φοβόταν…
Μέχρι που φύτρωσε δίπλα του ένα άλλο λουλούδι. Ένα λουλούδι ποιητής, ένα λουλούδι «σοφό». Εκείνο, είδε «το λουλούδι που φοβόταν τα λάθη του» και του είπε τραγουδώντας:
Μες το παιχνίδι της ζωής
Υπάρχουν και τα λάθη
 Κι όποιος τα εμπιστεύεται 
Κάτι απ’ αυτά θα μάθει.

Κάποια λουλούδια νιώθουνε
Συχνά μελαγχολία
Κι είναι γιατί το τέλειο
Ψάχνουνε με μανία.

Και να το άγχος που’ ρχεται
Και φόβους χίλιους φέρνει
Την ώρα που ο ήρεμος
Καλά τα καταφέρνει.

Μες το παιχνίδι της ζωής
Υπάρχουν και τα λάθη
Κι όποιος τα εμπιστεύεται
Κάτι απ’ αυτά θα μάθει.

Κατάλαβες τώρα μικρό σκεφτικό λουλούδι;   

Ακούστε αυτό το σύντομο μουσικό παραμύθι, γράφοντας στο You Tube, τον τίτλο του. («Το λουλούδι που φοβόταν τα λάθη του»). https://youtu.be/cerQw8kI0zg