«Γλυκαίνει» τους νησιώτες με ειδικό επίδομα η κυβέρνηση

«Γλυκαίνει» τους νησιώτες με ειδικό επίδομα η κυβέρνηση

«Γλυκαίνει» τους νησιώτες με ειδικό επίδομα η κυβέρνηση

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3089 ΦΟΡΕΣ

Έκτακτο οικονομικό βοήθημα με εισοδηματικά, περιουσιακά και κοινωνικά κριτήρια, στα πρότυπα του κοινωνικού μερίσματος ετοιμάζει η κυβέρνηση για τα νοικοκυριά στα 27 νησιά όπου καταργείται το μειωμένο καθεστώς ΦΠΑ από την 1-1-2018.

Το μέρισμα δεν είναι το ίδιο με το κοινωνικό μέρισμα που σημαίνει πως ένας νησιώτης μπορεί να λάβει και τις δύο ενισχύσεις εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις, ενώ θα είναι και ακατάσχετο, έναντι οφειλών προς την εφορία.

Ειδικό επίδομα στα 27 νησιά


Ο δικαιούχος του ειδικού μερίσματος, θα πρέπει να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια για τα τελευταία πέντε έτη, με βάση τις φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων ετών και να έχει δηλώσει ως μόνιμη κατοικία στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2016, ένα από τα ακόλουθα 27 νησιά: Αγαθονήσι, 'Αγιος Ευστράτιος, Αστυπάλαια, Ικαρία, Κάλυμνος, Κάσος, Καστελόριζο, Λεβιθα, Λειψοί, Λήμνος, Μάραθος, Νίμος, Νίσυρος, Οινούσσες, Πάτμος, Σαμοθράκη, Σαρία, Στρογγυλή, Σύμη, Συρνα, Τέλενδος, Τήλος, Φαρμακονήσι, Φούρνοι, Χάλκη, Ψαρά, Ψέριμος.

Επίσης, αποφασίστηκε από το δεύτερο μισό του 2018 να εφαρμοστεί και το μέτρο του «μεταφορικού ισοδύναμου» στη νησιωτική Ελλάδα. Το μεταφορικό ισοδύναμο θα εναρμονίζει το κόστος μετακίνησης επιβατών και εμπορευμάτων, από και προς τα νησιά, σε σχέση με το κόστος των χερσαίων μετακινήσεων.

Για το σκοπό αυτό θα συνυπολογιστούν αντικειμενικοί δείκτες, όπως η τιμή της χερσαίας μεταφοράς ανά χιλιόμετρο, που θα βοηθούν στην ισοτιμία του δυσανάλογου κόστους θαλάσσιας μεταφοράς, σε σχέση μ' αυτό της χερσαίας. Το μέτρο αυτό θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και θα διασφαλίζει την ισοστάθμιση του κόστους μεταφοράς με αυτό της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Οι αλλαγές στον ΦΠΑ


Όπως έγινε γνωστό χθες, ο ΦΠΑ παραμένει μειωμένος σε 5 από τα 32 νησιά, για ένα ακόμη εξάμηνο, αλλά στα 27 νησιά που καταργείται και οι συντελεστές αυξάνονται από 5%, 9% και 17%, στο 6%, στο 13% και στο 24%, θα δοθεί έκτακτο επίδομα και μάλιστα με διαδικασίες εξπρές, έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, θα οδηγήσει σε ανατιμήσεις αγαθών και υπηρεσιών κατά 1,5% έως 6,5%. Για να μην επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά, αποφασίστηκε η διανομή του έκτακτου μερίσματος.
Τα πέντε νησιά στα οποία ο ΦΠΑ παραμένει μειωμένος, είναι εκείνα που πλήττονται από το προσφυγικό και συγκεκριμένα η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Κως και Λέρος.

Πηγή: http://news.in.gr/

Διαβάστε ακόμη

19 εκατομμύρια ευρώ στους δήμους της Δωδεκανήσου

ΕΝΦΙΑ: 6 & 7 Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

«Πρωταθλήτρια» στις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Κοινή επιστολή των νησιωτικών συλλόγων λογιστών για τους κατοίκους Εξωτερικού

Ε. Κρητικός: 1.200 πλειστηριασμοί και κατασχέσεις στα Δωδεκάνησα

Λογαριασμοί ρεύματος: Τα μέτρα στήριξης για τον Νοέμβριο

Νέα προγράμματα ΕΣΠΑ: Δίνουν έως 180.000€ σε νέες επιχειρήσεις

ΙΕΛΚΑ: Πώς η ακρίβεια άλλαξε τη διατροφή των Ελλήνων, ποια προϊόντα έχουν «κόψει» από το 2009