Το αηδόνι με τις δύο πατρίδες στο 5ο δημοτικό σχολείο Ρόδου

Το επιμορφωτικό πρόγραμμα «Νοιάζομαι, δρω και κινητοποιώ» για την καλλιέργεια του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης και της ενεργού πολιτειότητας στο σχολείο, πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή σχολική χρονιά στο 5ο ΔΣ Πόλεως Ρόδου με στόχους τη γνώση-ευαισθητοποίηση και την ανάληψη δράσεων για το περιβάλλον. 

Το πρόγραμμα υλοποιείται φέτος σε συνολικά 230 σχολικές μονάδες. Οι περίπου 1850 εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν φέτος στο πρόγραμμα συναντιούνται διά ζώσης στα 30 κατά τόπους περιφερειακά εισαγωγικά σεμινάρια και εξ αποστάσεως στο διαδικτυακό περιβάλλον επιμόρφωσης και δικτύωσης του www.e-paideia.org.

Κατά το σχολικό έτος 2015-2016 εφαρμόστηκε το πρόγραμμα σε 66 δημοτικά και γυμνάσια πανελλαδικά. Στη διάρκεια του έτους 2016-17 το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε όλο το φάσμα της σχολικής εκπαίδευσης, από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο. Τα 230 σχολεία του προγράμματος, που βρίσκονται σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, συνιστούν το σχολικό δίκτυο “Νοιάζομαι και Δρω".
 

 

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017 υποδεχθήκαμε στο σχολείο μας την εκπαιδευτικό και συγγραφέα παιδικών βιβλίων κ. Δόξα Κωτσαλίδου, η οποία με βιωματικό και διαδραστικό τρόπο παρουσίασε στους μαθητές των Α1 και Γ2 τάξεων του σχολείου ένα παραμύθι. "Το αηδόνι με τις δυο πατρίδες" πραγματεύεται την αναγκαστική μετανάστευση των λαών, τον αγώνα για νέα αρχή, την αποδοχή του ενός προς τον άλλον και τη δημιουργική συμβίωση διαφορετικών πολιτισμών και ανθρώπων δείχνοντας στους μαθητές πώς η «φωτιά», που είναι η αιτία του πόνου και της μετανάστευσης, μπορεί να γίνει η αφορμή για νέα όνειρα και νέες πατρίδες. 
 


Τα παιδιά βίωσαν, μέσα από τη δραματοποιημένη αφήγηση της συγγραφέως, την αγωνία του μικρού αηδονιού κατά την αναζήτηση ενός νέου «σπιτιού» για την οικογένειά του, τις σχέσεις του με τους ιθαγενείς παπαγάλους του καινούργιου τόπου και ανακάλυψαν σιγά σιγά πώς ο αρχικός φόβος μπορεί με τη δύναμη της αγάπης, της συμπαράστασης και της αλληλοβοήθειας να καταλήξει στη δημιουργία σχέσεων αλληλοαποδοχής και φιλίας. Στο τέλος, κλήθηκαν να εργαστούν σε ομάδες και να αναπαραστήσουν στο χαρτί τον τρόπο με τον οποίο βίωσαν την παρουσίαση του παραμυθιού, αποτυπώνοντας με αυτόν τον τρόπο τα συναισθήματά τους. Και τα κατάφεραν θαυμάσια!

Ευχαριστούμε από καρδιάς την κ. Κωτσαλίδου για την εμπειρία αυτή, καθώς και το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου, που ανταποκρίθηκε στην πρότασή μας και την έφερε στο νησί μας.

Η Δόξα Κωτσαλίδου είναι παιδαγωγός Διδακτικής Μεθοδολογίας και Πρακτικής Άσκησης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Έχει μεταπτυχιακό στις Πολιτισμικές σπουδές και Νέες Τεχνολογίες και διδακτορικό στη Διδακτική των Εικαστικών Τεχνών και τη διαθεματική διασύνδεσή τους με τα Μαθηματικά. Είναι συγγραφέας σχολικών εγχειριδίων και παιδαγωγικών βιβλίων. Εκτός από το επιστημονικό της έργο ασχολείται με το παιδικό θέατρο, δημιουργεί εκπαιδευτικά λογισμικά και γράφει παραμύθια για να δείξει στα μικρά παιδιά … όοοοολη την αλήθεια!!