Ομόφωνη καταδίκη από το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου

Ομόθυμη ήταν η καταδίκη της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, προχθές το βράδυ στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, με τον δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο να κάνει γνωστό ότι οι δήμαρχοι έφθασαν το θέμα μέχρι και στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, στην έναρξη της συνεδρίασης και στο στάδιο των τοποθετήσεων, ο εκπρόσωπος της παράταξης «ΡΟ.ΔΗ.» του κ. Χατζή Χατζηευθυμίου, κ. Γιάννης Γιαννακάκης, αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας ότι εξαίρεσαν πέντε νησιά και αφήνουν 27 ακάλυπτα, καλώντας το Σώμα να δείξει τη συμπαράστασή του.

Ακολούθησε η τοποθέτηση του Δημάρχου ο οποίος χαρακτήρισε το θέμα πολύ σοβαρό και ανέφερε ότι για κάποιους ο ίδιος έπρεπε να το είχε κάνει σημαία, θυμίζοντας όμως ότι αυτό έχει γίνει στην ΚΕΔΕ. Είπε, στη συνέχεια, ο κ. Χατζηδιάκος ότι «αυτή η ιστορία των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ κατάντησε να είναι παρωδία» και η τροπολογία αυτή απέδειξε ότι δεν είναι ούτε θέμα των θεσμών ούτε πίεση της Ε.Ε. αλλά, όπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι μία εμμονή εύκολη που βρήκε η παρούσα κυβέρνηση να εξισώσει το ΦΠΑ στα νησιά όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, είτε επειδή δεν είχε σθεναρές αντιστάσεις είτε επειδή τα συμφέροντα, τα οποία θύμισε ότι ο ίδιος τα έχει κατονομάσει, επέβαλαν να έχουμε τους ίδιους συντελεστές ΦΠΑ ενώ ήταν το μοναδικό μέτρο που υλοποιούσε την πολιτική της νησιωτικότητας».

Στη συνέχεια, θύμισε ότι, όταν προ μηνός είχε προτείνει να προσφύγουν στα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, κάποιοι είτε ειρωνεύτηκαν, είτε αμφισβήτησαν. Όπως είπε, λοιπόν, δεν ήταν τυχαίο αφού από τις 11 Οκτωβρίου 2017 έχουν στείλει έγγραφο στον Πρόεδρο της Επιτροπής Αναφορών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο υπογράφουν όλοι οι Δήμαρχοι του Αιγαίου, και εκεί τεκμηριώνεται απόλυτα ότι σε ορισμένες περιοχές υπάρχουν μειωμένοι συντελεστές όπως στην Ισπανία, την Ιταλία, την Κύπρο και αλλού ενώ σε συγκεκριμένες περιοχές υπάρχει μηδενικό ΦΠΑ.

Στη συνέχεια, για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος, ο κ. Χατζηδιάκος δεν παρέλειψε να σχολιάσει: «Έχω την εντύπωση ότι κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας». Έκανε, ακόμη, γνωστό ότι έχουν ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο και ενημέρωσαν για την επιστολή  προς την Ε.Ε., μην παραλείποντας πάντως ο Δήμαρχος να σχολιάσει ότι ο πρωθυπουργός είδε τρεις βουλευτές αλλά…τον τέταρτο τον ξέχασε.

Ενημέρωσε, ακόμη, το Σώμα, ότι εξετάζουν να προχωρήσει το θέμα και δικαστικά και μάλιστα ο ίδιος είχε σχετική συνάντηση με συναδέλφους του νομικούς. Κλείνοντας, ο Δήμαρχος είπε ότι δεν βλέπει άλλο τρόπο για να παλέψουν το θέμα από τη Δικαστική οδό ή μέσω της Ε.Ε. και όλα τα υπόλοιπα τα θεωρεί χωρίς αντίκρισμα ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι σε κάποιες συγκεντρώσεις που έγιναν στην πλατεία Δημαρχείου ήμασταν…«εμείς και εμείς».

 «Ντουφεκιές στον αέρα» χαρακτήρισε, στη συνέχεια, ο επικεφαλής της «ΡΟΠΟΑΝ» κ. Γιώργος Υψηλάντης τη διαχείριση του ζητήματος και έκανε λόγο για «πολιτικά τερτίπια και τεχνάσματα», λέγοντας ότι ο ίδιος δεν κατανοεί αν το ζήτημα είναι τα νησιά που απομένουν και αν η Ρόδος και η Κάρπαθος που υπέστησαν τη μαχαιριά πρώτα ήταν αμελητέα ποσότητα την ίδια στιγμή μάλιστα που σηκώνουν το βάρος της οικονομίας της περιοχής. Συμπλήρωσε, ακόμη, ότι δεν έχει ψευδαισθήσεις ότι και τα υπόλοιπα νησιά θα τη γλιτώσουν, απλά γίνεται μία επικοινωνιακού τύπου διαχείριση για μία σειρά από λόγους. Η ουσία, όμως, κατά τον ίδιο είναι ότι το θέμα είναι τελειωμένο και αν θα μπορούσε να γίνει κάτι είναι είτε μαζικότατη αντίδραση των φορέων, των αυτοδιοικητικών, των πολιτικών και των κατοίκων των νησιών εάν και η πορεία των πραγμάτων έδειξε ότι…ο καναπές είναι πιο βολικός, είτε διαδικασίες που έχουν να κάνουν με τη δικαστική και την πολιτική διεκδίκηση.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Τάκης Πότσος  είπε ότι, με την απόφαση αυτή, έχουμε τη συνέχεια της κυβερνητικής κοροϊδίας σε μία σειρά από θέματα αλλά και ειδικά στο συγκεκριμένο το οποίο καίει τον κόσμο στα νησιά και μάλιστα συνδέοντάς το με το προσφυγικό που τελευταία ανοίχτηκε και σε επίπεδο Ε.Ε. Δηλαδή, να μη διαμαρτύρονται και ως αντάλλαγμα θα πάρουν παράταση έξι μήνες για τους μειωμένους συντελεστές!

Από την πλευρά τους, κατ’ επανάληψη έχουν προσπαθήσει να κάνουν αντιληπτό ότι οι συντελεστές ΦΠΑ και οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων γενικά, δεν μπορεί να είναι κάτι ξεκομμένο από την πολιτική η οποία εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων. Δηλαδή, ακόμα και στα νησιά αυτά που παραμένει η κατάσταση ως έχει το πρώτο εξάμηνο του 2018 δεν σημαίνει ότι θα είναι έτσι και για τον κόσμο αφού έρχεται μία φορολογική καταιγίδα εις βάρος του.

Και είπε κλείνοντας: «Το ζήτημα του ΦΠΑ είναι ένα θέμα που καίει αλλά είναι ένα θέμα που συνδέεται άμεσα με όλες τις κυβερνητικές αποφάσεις και αυτές που θα έρθουν το επόμενο διάστημα μιας και νέα μέτρα θα έρθουν και ενδεχομένως να έρθουν και νωρίτερα». Είπε, ακόμη, ότι με τις κινήσεις της η κυβέρνηση θέλει να μοιράσει καθρεφτάκια στους ιθαγενείς.

Τέλος, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σάββας Διακοσταματίου ενημέρωσε για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Νησιωτικότητας της ΚΕΔΕ στην οποία μετέχει και πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Όπως είπε, είχε ζητηθεί και η παρουσίαση των απόψεων της ΚΕΔΕ σε ειδική συνεδρίαση στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά να αποσυνδεθεί το θέμα του ΦΠΑ από το προσφυγικό και να συνδεθεί με την οδηγία για το κόστος διαβίωσης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που ζουν σε νησιά, ενώ και πολλές χώρες της Ε.Ε. δεν θέλουν να καταργηθεί στα νησιά μας. Όπως είπε, πρέπει αυτό να συνδεθεί καθαρά με το κόστος ζωής. Μάλιστα, ζητήθηκε μία μελέτη με το παράδειγμα της Ρόδου για το κόστος ζωής πριν την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών σε καθημερινά πράγματα και για μετά την κατάργησή τους.