Μελομακάρονο ή κουραμπιές; Ποιο είναι πιο θρεπτικό;

Τις μέρες των Χριστουγέννων, διατροφικές παρασπονδίες θα κάνουμε όλοι. Μπορούμε όμως να σιγουρευτούμε ότι η επιλογή μας θα μας προσφέρει και υγεία κι όχι μόνο... θερμίδες; Μελομακάρονα και κουραμπιέδες είναι οι βασικοί ανταγωνιστές, στον πιο ...γλυκό πόλεμο των Χριστουγέννων.

Το μελομακάρονο περιέχει αλεύρι, λάδι, μέλι, καρύδια, πορτοκάλι και μπαχαρικά. Τα λιπαρά του μελομακάρονου είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για τον οργανισμό.
Σύμφωνα με έρευνες, το ελαιόλαδο αποτελεί πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών, κυρίως Ε και μονοακόρεστων λιπαρών. Tο μέλι έχει επίσης μεγάλη θρεπτική αξία.

Έρευνες έχουν δείξει ότι κάποια από τα συστατικά που περιέχει το μέλι δρουν ευεργετικά στην αναιμία αλλά και στη καρδιά, μέσω της ακετυλοχολίνης, που διαστέλλει τα αγγεία και μειώνει την υπέρταση.

Τέλος, τα καρύδια παρέχουν αντιφλεγμονώδη προστασία και συμβάλλουν στην καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών λόγω των ευεργετικών συστατικών που περιέχουν.
Τα καρύδια αποτελούν και μία καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων στη φύση και μειώνουν τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης.

Ο κουραμπιές φτιάχνεται από αλεύρι, βούτυρο, αυγό και άχνη ζάχαρη.
Το βούτυρο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, που βοηθά στην ανάπτυξη και στην αντίσταση του οργανισμού στις λοιμώξεις και σε βιταμίνη D, που συμβάλλει στον υγιή σχηματισμό των οστών και των δοντιών. Χαρακτηριστικό του βουτύρου είναι ότι περιέχει κυρίως κορεσμένα λιπαρά, η συχνή κατανάλωση των οποίων αυξάνει την χοληστερόλη στο αίμα, οδηγεί σε απόφραξη των αρτηριών και σε καρδιακά νοσήματα.

Τα αμύγδαλα αποτελούν Θαυμάσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και βιταμίνης Ε, που μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης
Το αυγό είναι πηγή πρωτεϊνών, που είναι σημαντικές για την δημιουργία νέων κυττάρων.
Προσφέρει επίσης, ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, σίδηρο, φώσφορο και ιώδιο, αλλά και βιταμίνες όπως Α, D, E και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Ενώ θερμιδικά, τα δυο γλυκά δεν έχουν μεγάλη διαφορά, τα μελομακάρονα υπερτερούν σε θρεπτική αξία, με λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και καλύτερη ποιότητα συστατικών όπως το μέλι και το ελαιόλαδο.

Πηγή: stogiatro.gr