Σύσκεψη για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στην Σύμη

Σύσκεψη για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στην Σύμη

Σύσκεψη για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στην Σύμη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 310 ΦΟΡΕΣ

Σύσκεψη για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα στο νησί της Σύμης το οποίο, ως γνωστόν, χτυπήθηκε σφοδρά από τη θεομηνία τον περασμένο Νοέμβριο, πραγματοποιήθηκε προχθές με πρωτοβουλία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Στη σύσκεψη, μετείχαν, ο συμπατριώτης μας Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης κ. Νίκος Θεοδωρίδης, βέβαια ο Δήμαρχος του νησιού κ. Λευτέρης Παπακαλοδούκας και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, αντικείμενο της σύσκεψης ήταν οι παρεμβάσεις που επείγει να γίνουν στα ρέματα του νησιού και ο Δήμος κατέθεσε σχετική μελέτη για την αποκατάστασή τους, για τα πρώτα έργα που πρέπει να γίνουν, προϋπολογισμού 450 χιλιάδων ευρώ.

Συζήτηση, όμως, έγινε, προχθές, και για την οριστική μελέτη που πρέπει να γίνει για όλα τα ρέματα της Σύμης, ώστε να λύσει το πρόβλημα μακροπρόθεσμα, για την οποία κατατέθηκε σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Υποδομών. Επίσης, ο Περιφερειάρχης είπε ότι μέχρι το Φεβρουάριο θα έχει δημοπρατηθεί το έργο για το γήπεδο του νησιού, προϋπολογισμού 580 χιλιάδων ευρώ καθώς και η αποκατάσταση του δρόμου προς τον Πανορμίτη, προϋπολογισμού 2,4 εκατομμυρίων ευρώ.

Όσο αφορά στις αποζημιώσεις των πληγέντων, μετά και από την επίσκεψη του κ. Παπακαλοδούκα στην Αθήνα, περί τους 150 με 160 κατοίκους του νησιού, επαγγελματίες αλλά και ιδιώτες που έπαθαν ζημιές οι οικίες τους, θα πάρουν από 8000 ευρώ οι πρώτοι και 5000 ευρώ οι δεύτεροι.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος μαζί με τον Υφυπουργό, είχαν συνάντηση στο δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου με τον Πρόεδρο του κ. Μιχάλη Χριστοδούλου και τους αρμοδίους των Τεχνικών Υπηρεσιών, για τη μελέτη που θα καταθέσουν για την αποκατάσταση του λιμανιού τις Σύμης για τις υποσκαφές που έπαθε, τα ηλεκτρολογικά, τα οχήματα που παρασύρθηκαν μέσα κτλ. Συγκεκριμένα, το Λ.Τ. θα καταθέσει τη σχετική μελέτη στο Δήμο και εκείνος με τη σειρά του στο Υπουργείο Υποδομών και στο Γ.Γ. κ. Γιώργο Δέδε.

Σημειώνεται ότι, ο Δήμαρχος, τις προηγούμενες ημέρες, συμμετείχε και σε σύσκεψη στο Υπουργείο Υποδομών στην Αθήνα όπου και θα κατατεθούν οι μελέτες για όλα τα έργα που επείγει να γίνουν στο νησί. Βέβαια, προτεραιότητα θα δοθεί στην αποκατάσταση του λιμανιού του νησιού το οποίο πρέπει να είναι έτοιμο στην αρχή του καλοκαιριού ώστε να μην αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα η Σύμη και με την τουριστική κίνηση.

Τέλος, ο κ. Παπακαλοδούκας είχε συνάντηση και με το Γενικό Γραμματέα Συγκοινωνιών για τη διαγραφή των αυτοκινήτων και των μοτοποδηλάτων που παρασύρθηκαν στο λιμάνι από τη σφοδρή νεροποντή ώστε να μην πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας, θέμα που επίσης δρομολογείται. Για όλα τα παραπάνω, ο Δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του.

Απογοήτευση για το ΦΠΑ
Και μπορεί η δρομολόγηση της επαναφοράς του νησιού στους κανονικούς ρυθμούς μετά τη θεομηνία που το έπληξε να προχωράει, ωστόσο η εφαρμογή της απόφασης για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που επίκειται και στα μικρονήσια, γέμισε απογοήτευση και τη Σύμη, ιδιαίτερα όταν η πρώτη διαπίστωση είναι ότι ελάχιστοι κάτοικοι του ακριτικού νησιού θα πάρουν τελικά το περίφημο επίδομα που θα δώσει η κυβέρνηση για να «απαλύνει» το μέτρο!

Ο κ. Παπακαλοδούκας, σε δηλώσεις του στη «Ρ» αλλά και σε ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας, χαρακτήρισε μεγάλο λάθος τα κριτήρια που θεσπίστηκαν για το επίδομα αυτό αφού τελικά ελάχιστοι Συμιακοί που μένουν στο νησί θα το πάρουν αφού οι περισσότεροι που το δικαιούνται βάσει των κριτηρίων που τέθηκαν είναι Συμιακοί που μένουν αλλού καθώς και αλλοδαποί που διαμένουν στο νησί!

Όπως λέει, οι κάτοικοι του νησιού είναι εξαγριωμένοι αφού το 80% δεν θα πάρει το επίδομα. Δηλαδή και μια βάρκα να έχει ένας κάτοικος της Σύμης ή να έχει γράψει το σπίτι του στο παιδί του δεν δικαιούται το επίδομα ενώ για παράδειγμα Συμιακοί που μένουν στην Αθήνα αλλά η οικογενειακή κατάστασή τους είναι στη Σύμη μπορεί να το πάρουν!

Ο ίδιος, χαρακτηρίζει «ντροπή» αυτή την εξέλιξη, ειδικά σε μία περίοδο που το νησί έχει χτυπηθεί άγρια από τη θεομηνία και προσπαθεί να ορθοποδήσει, όπως και για τα άλλα ακριτικά νησιά της περιοχής μας. Μάλιστα, ζήτησε να δοθεί παράταση στην κατάργηση των συντελεστών για έξι μήνες, κάτι όμως που δεν έγινε αποδεκτό.

Στο τέλος, όπως λέει χαρακτηριστικά, με τα μέτρα αυτά, εκείνο που θα καταφέρουν είναι να διώξουν τον κόσμο από τα μικρά νησιά και να μένει μόνο το καλοκαίρι για να δουλέψει, μετατρέποντάς τα έτσι…σε βραχονησίδες! Δεν παραλείπει, επίσης, να πει ότι τεράστια θα είναι και η ζημιά στο κομμάτι του τουρισμού με την ανατίμηση των προϊόντων.

Διαβάστε ακόμη

Να στελεχωθεί άμεσα το Κέντρο Υγείας ζητά ο δήμος Σύμης

Μεταφραστικό Εργαστήρι στο Πανορμίτειο Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις Σύμης από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Ξεκινούν άμεσα λιμενικά έργα στη Σύμη - Επίσκεψη κλιμακίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου

Ιστορική αποκατάσταση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των κοινόχρηστων χώρων και εκτάσεων του δήμου Σύμης

«Δεν θυμάμαι τίποτα, είχα πιει», δηλώνει ο 30χρονος που αποπειράθηκε να βιάσει 32χρονη σε καφέ στη Σύμη

Eπιστολή διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό

National Geographic: Προτείνει τη Σύμη ως τοπ προορισμό για έναν πολύ διαφορετικό λόγο

Νικητιάδης στη Βουλή: «Χωρίς γιατρό η Σύμη. Στο έλεος του Θεού οι κάτοικοι»