Συναντήσεις στα υπουργεία Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος του Χ. Κορωναίου για θέματα της Νισύρου

Συναντήσεις στα υπουργεία Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος του Χ. Κορωναίου για θέματα της Νισύρου

Συναντήσεις στα υπουργεία Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος του Χ. Κορωναίου για θέματα της Νισύρου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 306 ΦΟΡΕΣ

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επισκέφτηκε ο δήμαρχος κ. Χριστοφής Κορωναίος την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου.

Είχε συνάντηση μέσα σε θερμό κλίμα με τον υπουργό κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον υφυπουργό κ. Νεκτάριο Σαντορινιό. Το κύριο θέμα συζήτησης ήταν η ένταξη του λιμανιού της Νισύρου στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα. Ο δήμαρχος έκανε αναφορά στην ανάγκη της Νισύρου να υπάρξει λιμάνι που να δύναται να φιλοξενεί σκάφη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι το λιμενικό ταμείο Κω-Νισύρου-Αστυπάλαιας υπέβαλε το έργο στο πρόγραμμα Ειδικού Αναπτυξιακού Σκοπού του Νοτίου Αιγαίου και το ΥΠΟΜΕΔΙ υπέγραψε ως διευθύνουσα υπηρεσία (Διεύθυνση Δ4) στο σχετικό τεχνικό δελτίο και επομένως ανέλαβε την υποχρέωση να επιτρέψει την ωρίμανση και την εκτέλεση του έργου.

Ο υπουργός και ο υφυπουργός τον διαβεβαίωσαν πως θα επιμεληθούν του αιτήματος και θα επιδιώξουν με κάθε τρόπο να ολοκληρωθεί η ένταξη του έργου στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα.

Το δεύτερο θέμα συζήτησης ήταν η ένταξη του έργου ύδρευσης των οικισμών Εμπορειού – Νικειών στο αναπτυξιακό της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Το έργο αυτό έχει προταθεί από τον Δήμο Νισύρου για την ένταξή του.

Αναφορά επίσης έγινε στο θέμα της νέας μονάδας αφαλάτωσης και υπήρξε διαβεβαίωση από τον υπουργό και τον υφυπουργό για την πρόοδο κι αυτού του θέματος.

Συνάντηση και στο υπουργείο Περιβάλλοντος

Την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου ο Δήμαρχος κ. Χριστοφής Κορωναίος συναντήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον γενικό γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Μιχάλη Βερροιόπουλο και με ομάδα συμβούλων και ειδικών του υπουργείου. Συζήτησαν το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Έρευνα και Εκμετάλλευση Λατομικών Ορυκτών και άλλες διατάξεις».

Το σχέδιο νόμου εάν εφαρμοστεί ως έχει θα έχει επιπτώσεις στις εισπράξεις του Δήμου από το λατομείο ελαφρόπετρας του Γυαλιού. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην επιστολή που έστειλε ο Δήμαρχος στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκη. Η επιστολή αναφέρει τα κάτωθι:

Θέμα: Σχετικά με το προς ψήφιση Νομοσχέδιο του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Κύριε Υπουργέ,

Η Νίσυρος είναι ένα μικρό παραμεθόριο νησί της Δωδεκανήσου προικισμένο από τη φύση με ένα μικρό παραπλήσιο νησάκι το Γυαλί, πλούσιο σε μεταλλεύματα ελαφρόπετρας και περλίτη. Η εξόρυξη της ελαφρόπετρας ξεκίνησε στα μέσα τα δεκαετίας του 1950 και η δημιουργία θέσεων εργασίας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να παραμείνει η Νίσυρος ζωντανή και να παραμείνει ένα μέρος του πληθυσμού στο νησί. Σήμερα η μεγάλη πλειοψηφία τω Νισύριων ζεί στη Νέα Υόρκη, Αθήνα, Αυστραλία, Καναδά και Ρόδο. Το λατομείο της ελαφρόπετρας αποτελεί τον μοναδικό οικονομικό πόρο του δήμου μας.

Η ελαφρόπετρα παρά το γεγονός ότι είναι αδρανές υλικό με βάση την περιγραφή των αδρανών υλικών στο άρθρο 1 του Ν. 386/1976 εντούτοις με βάση την παράγραφο 3 του Άρθρου 1, του νόμου προς ψήφιση, εντάσσεται στην κατηγορία των βιομηχανικών ορυκτών.

Η εκμετάλλευση του λατομείου γίνεται από την “ΛΑΒΑ Μεταλλευτική & Λατομική ΑΕ” η οποία σήμερα βάση σύμβασης καταβάλλει μίσθωμα στο Δήμο Νισύρου που αντιστοιχεί στο 14% επί της τιμής πώλησης για εξόρυξη 500.000 τόνων, στο 15,35% για εξόρυξη 500.001 – 650.000 τόνων και στο 17,5% για εξόρυξη άνω των 650.000 τόνων.

Τα έσοδα που προκύπτουν για το Δήμο μας κυμαίνονται από 600.000 ευρώ έως 1.200.000 ανάλογα με τις ποσότητες εξόρυξης ελαφρόπετρας.

Το λατομείο της Νισύρου εμπίπτει στις διατάξεις του νομοσχεδίου που ορίζει τα σχετικά με την έρευνα, εξόρυξη και εκμετάλλευση των λατομικών προϊόντων. Ειδικότερα, στην παράγραφο 4. του Άρθρου 12 του νόμου προς ψήφιση αναφέρεται ότι: “Για την απόδοση των μισθωμάτων (παγίων και αναλογικών), που προέρχονται από την εκμίσθωση δημοτικών λατομείων ισχύουν τα οριζόμενα στην παράγραφο 4 του άρθρου 3.” Ακολούθως, η παράγραφος 4 (γγ) του Άρθρου 3 που ορίζει τα ανώτατα όρια του αναλογικού μισθώματος για τα λατομεία βιομηχανικών ορυκτών προβλέπει: “ποσοστό 8% επί της τιμής πώλησης των εξορυσσόμενων προϊόντων, 10% επί εκείνης των ακατέργαστων παραπροϊόντων και 5% επί της τιμής πώλησης των εντός του λατομείου επεξεργασμένων προϊόντων ή παραπροϊόντων στο δάπεδο του λατομείου.”

Κύριε Υπουργέ,

η ψήφιση του επικείμενου νόμου θα προκαλέσει μια σημαντική απώλεια εσόδων για το Δήμο Νισύρου, πόροι αναγκαίοι για την υλοποίηση έργων υποδομών και την κάλυψη σημαντικών αναγκών του νησιού.

Κρίνεται σκόπιμο επομένως να εξαιρεθούν τα Δημοτικά λατομεία από τις συγκεκριμένες διατάξεις που καθορίζουν τα ως άνω ανώτατα όρια των αναλογικών μισθωμάτων ή εναλλακτικά, προτείνεται να προσδιοριστούν για τα Δημοτικά λατομεία μόνο τα κατώτατα όρια των αναλογικών μισθωμάτων χωρίς άνώτατο όριο.

Με εκτίμηση,

Καθηγητής Χριστοφής Ι. Κορωναίος / Δήμαρχος Νισύρου

Ο γραμματέας κ. Βερροιόπουλος ανέφερε στο δήμαρχο ότι έχοντας υπόψιν την παρέμβαση του Δημάρχου έχει προστεθεί στο σχέδιο νόμου η παράγραφος 20 του άρθρου 26 όπου ορίζει ότι ο νόμος αυτός θα ισχύσει από το 2025. Αυτό όμως δεν λύνει παντελώς το πρόβλημα, το μεταθέτει επτά χρόνια αργότερα. Μετά από μιας περίπου ώρας συζήτηση βρέθηκε τρόπος να εξαιρεθεί η Νίσυρος από την εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου. Τη λύση αυτή θα την ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και θα ενσωματωθεί στον υπό ψήφιση σχέδιο Νόμου.

Στη συνέχεια συζητήθηκε το θέμα του γεωθερμικού πεδίου της Νισύρου σε επίπεδο καθαρά τεχνικό και επιστημονικό. Υπήρξε συμφωνία στο ότι οποιαδήποτε επέμβαση στο πεδίο υψηλής ενθαλπίας θα προκαλέσει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον του νησιού. Το γεωθερμικό πεδίο υψηλής ενθαλπίας εντοπίστηκε στο χώρο της ηφαιστειακής καλδέρας σε βάθος 1500 μέτρων με θερμοκρασίες που φθάνουν τους 350 βαθμούς κελσίου και πιέσεις που υπερβαίνουν τις 30 ατμόσφαιρες.

Ο Δήμαρχος επισήμανε στους συνομιλητές του πως σε καμμιά περίπτωση δεν θα επιτραπεί ουδεμία επέμβαση για την εκμετάλλευση του πεδίου υψηλής ενθαλπίας στη Νίσυρο. Ο γενικός γραμματέας συμφώνησε πως δεν μπορεί να υπάρξει καμμιά επέμβαση σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας εάν δεν υπάρξει η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινότητας και των τοπικών αρχών.

Διαβάστε ακόμη

Χρ. Κορωναίος, δήμαρχος Νισύρου: Προτεραιότητα όλων να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση και να αναδειχθεί η αλήθεια των γεγονότων

Χιλιάδες κιλά υλικού απέστειλε για ανακύκλωση ο δήμος Νισύρου

Επιτυχία Νισύριων μαθητών σε πανελλήνιο μαθηματικό διαγωνισμό

O δήμος Νισύρου ιδρυτικό μέλος του "Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων"

Επίσκεψη του υφυπουργού Ναυτιλίας στη Νίσυρο για τον εορτασμό της 76ης Επετείου της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα

Δήμος Νισύρου: Η 8η του Μάρτη είναι ημέρα ορόσημο για τους αγώνες των γυναικών σε όλο τον κόσμο

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του δήμου Νισύρου

H Νίσυρος στους 1000 δήμους-εταίρους του πανευρωπαϊκού δικτύου «Οικοδομώντας την Ευρώπη μαζί με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης»