Βασικά είδη διατροφής σε 500 οικογένειες του νησιού

Μεγαλύτερος από πέρσι θα είναι ο αριθμός των ατόμων που θα πάρουν βασικά είδη διατροφής από την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο της στήριξης αναξιοπαθούντων τις γιορτές, οι οποίοι δεν είναι δικαιούχοι του κοινωνικού παντοπωλείου.

Η διανομή των τροφίμων γι΄αυτούς τους ανθρώπους θα γίνει σήμερα στην περιφέρεια από το πρωί μέχρι το μεσημέρι, και συγκεκριμένα περίπου 500 άτομα θα πάρουν ζυμαρικά, όσπρια, ζάχαρη, αλεύρι, γάλα και σάλτα, τα οποία θα προσφέρει και φέτος το γραφείο του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δικαιούχοι φέτος θα είναι κατά περίπου 100 άτομα περισσότεροι, όμως όλοι τους (και αυτό θα τους γίνει σήμερα γνωστό) θα μπορέσουν να ενταχθούν και αυτοί στο κοινωνικό παντοπωλείο της περιφέρειας κάνοντας τις διαδικασίες που απαιτούνται ώστε να μπορούν να παίρνουν από τη νέα χρονιά κάθε μήνα μεγάλες ποσότητες τροφίμων.

Χτες μεταφέρθηκαν στην περιφέρεια οι ποσότητες των τροφίμων, ενώ ο πρόεδρος του κοινωνικού παντοπωλείου περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Καραμαρίτης και ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος επιχειρησιακής ετοιμότητας Χρήστος Ευστρατίου, έδωσαν τις κατευθύνσεις στο προσωπικό της περιφέρειας για την ετοιμασία των τσαντών με τα είδη διατροφής.

Η αίθουσα των συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου άρχισε να γεμίζει από νωρίς χτες το πρωί ώστε σήμερα από τις 8.30 το πρωί να αρχίσει η διανομή στους δικαιούχους. Μιλώντας για τη διαδικασία ο κ. Καραμαρίτης δήλωσε συγκεκριμένα: «Αύριο από τις 8.30 έως τις 13.00 θα γίνει η διανομή τροφίμων από την περιφέρεια και συγκεκριμένα από το γραφείο του περιφερειάρχη σε συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να ανταπεξέλθουν τις γιορτές.

Θα ετοιμαστούν περίπου 500 τσάντες με τρόφιμα ενώ αυτοί που θα τα πάρουν είναι άτομα τα οποία δεν είναι δικαιούχοι του κοινωνικού παντοπωλείου. Θα πάρουν τρόφιμα άτομα που δεν είναι εκεί γραμμένα. Πρόκειται για μία πράξη ανακούφισης ορισμένων κοινωνικών ομάδων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Προσπαθούμε με αυτή την ενέργεια που είναι περισσότερο συμβολική να δώσουμε ένα μήνυμα σε εκείνους που έχουν ανάγκη ότι αυτά που θα πάρουν μπορούν να τα πάρουν στο πολλαπλάσιο αν γραφτούν στις λίστες του κοινωνικού παντοπωλείου».

Αναφερόμενος αναλυτικά στη βοήθεια που θα δοθεί σήμερα πρόσθεσε και τα εξής: «Κάθε χρόνο είθισται από το γραφείο του περιφερειάρχη να δίνονται κάποια τρόφιμα σε άτομα που έχουν ανάγκη. Πρόκειται για δαπάνη της περιφέρειας η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς. Τα είδη που θα διανεμηθούν είναι ζυμαρικά, όσπρια, γάλατα, σάλτσα, ζάχαρη, αλεύρι, δηλαδή είδη πρώτης ανάγκης… Η βοήθεια είναι συμβολική, και αυτό το κάνουμε και για να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να ενταχθούν στο κοινωνικό παντοπωλείο. Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα, πρέπει μόνο να ενδιαφερθούν καθώς πληρούν τα κριτήρια…

Πέρυσι οι δικαιούχοι ήταν τετρακόσιοι φέτος θα αυξηθεί ο αριθμός τους και θα φτάσει τους πεντακόσιους. Όπως δείχνουν τα στοιχεία η φτώχεια έχει αυξηθεί και στη Ρόδο. Υπάρχουν άνθρωποι που ήταν πετυχημένοι στη ζωή τους με οικογένεια, και περιουσίες. Έχασαν τις περιουσίες τους και σήμερα έφτασαν στο σημείο να ζητούν βοήθεια.

Στην προσπάθειά μας αυτή βοήθησε πάρα πολύ ο συνάδελφός μας Χρήστος Ευστρατίου και ως μέλος της επιτροπής διαχείρισης του κοινωνικού παντοπωλείου ώστε να οργανωθούμε και να συγκεντρωθεί προσωπικό που θα συσκευάσει τα τρόφιμα για τους συμπολίτες μας»

Τα όσπρια για τις συσκευασίες των τροφίμων
Τα όσπρια για τις συσκευασίες των τροφίμων

Περισσότεροι και  στο κοινωνικό  παντοπωλείο
Παράλληλα αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που έγιναν το τελευταίο διάστημα να αυξηθούν οι δικαιούχοι του κοινωνικού παντοπωλείου με την επέκτασή του σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου, καθώς οι ανάγκες έχουν εξαπλωθεί σε μεγάλο αριθμό νησιωτών.

Μιλώντας για την προσπάθεια αυτή ο κ. Καραμαρίτης υπογράμμισε ότι η πραγματικότητα πίσω από τη βιτρίνα είναι διαφορετική από την εικόνα που βλέπουμε όλοι και ειδικά για τη Ρόδο δηλώνοντας συγκεκριμένα τα εξής:  «Έχουμε ξεκινήσει μία προσπάθεια από πέρσι να επεκτείνουμε το κοινωνικό παντοπωλείο σε όλη την περιφέρεια. Μέχρι σήμερα εξυπηρετούσε μόνο την πόλη της Ρόδου και είχε έναν προϋπολογισμό 60.000 ευρώ. Τώρα αυξήθηκε στις 600.000 ευρώ. Στο κοινωνικό παντοπωλείο έχουν ενταχθεί οικογένειες από την Κάλυμνο από τη Λέρο την Κω την Πάτμο την Κάρπαθο, την Αστυπάλαια, τη Χάλκη, τη Σύμη την Τήλο που υποφέρουν. Σε κάθε νησί θα παίρνει τρόφιμα αυτός που έχει πραγματικά ανάγκη, βοήθημα το οποίο θα είναι αρκετά σοβαρό. Χρήματα δε μοιράζουμε όπως είναι γνωστό».

Μάλιστα έκανε γνωστό ότι η πρώτη διανομή στις νέες ομάδες δικαιούχων του κοινωνικού παντοπωλείου θα ξεκινήσει το Φεβρουάριο προσθέτοντας και τα εξής: «Ήδη έχουμε κάνει ένα μικρό διαγωνισμό και ξεκινάμε να κάνουμε και το μεγάλο διαγωνισμό που θα αφορά τα υπόλοιπα νησιά. Έχουμε κλείσει συμφωνία με τον προμηθευτή να μεταφέρει τα τρόφιμα στην έδρα των επαρχείων δηλαδή στην Κάλυμνο, την Κω, και στην Κάρπαθο. Πιστεύουμε ότι θα ανακουφίσουμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι συμπολιτών μας που έχουν πρόβλημα και ας μη ξεχνάμε ότι ενώ στη Ρόδο φαίνεται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα εντούτοις υπάρχει και μάλιστα τεράστιο. Από 300 δικαιούχους αρχικά κοντεύουμε να φτάσουμε στους 5.000. Είναι κάτι που το χρωστάμε σαν περιφέρεια στους πολίτες μας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα».

Σημειώνεται ότι κατά καιρούς από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται και διοργανώνονται είτε από την περιφέρεια είτε από άλλους φορείς και συλλόγους συγκεντρώνονται τρόφιμα τα οποία έχουν αποδέκτη το κοινωνικό παντοπωλείο. «Όλες οι ποσότητες κατεγράφησαν, εντάχθηκαν στις προμήθειες του κοινωνικού παντοπωλείου και ήδη μοιράστηκαν. Για πρώτη φορά δώσαμε κρέας και κοτόπουλα και από τον επόμενο χρόνο θα δίνουμε μεγάλες ποσότητες τροφίμων καθώς και λάδι που μας το ζητούν, όπως επίσης και απορρυπαντικά.

Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους αυτούς που προσφέρουν στο κοινωνικό παντοπωλείο με διάφορες χορηγίες, επώνυμους και ανώνυμους. 

Οι χορηγίες τους έχουν φτάσει στους δικαιούχους σε ανθρώπους που τις έχουν απόλυτη ανάγκη. Τους ευχαριστούμε και δημόσια και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με τη δημοσίευση των στοιχείων τους. Ο κόσμος πρέπει να μαθαίνει ότι υπάρχουν σήμερα συμπολίτες μας που στέκονται δίπλα στους αναξιοπαθούντες» κατέληξε ο κ. Καραμαρίτης.

Από την πλευρά του ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Ευστρατίου δήλωσε ότι αυτές τις μέρες των γιορτών η σκέψη μας είναι στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, λέγοντας τα εξής: «Η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου και ο περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος του κοινωνικού παντοπωλείου Νίκος Καραμαρίτης κάνει πολύ καλή δουλειά, και έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στο να μπορέσουμε να δώσουμε όσο περισσότερα τρόφιμα γίνεται σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.  Αυτό φαίνεται και από τη ζήτηση που υπάρχει καθώς αυξάνονται οι απαιτήσεις. 

Οι δικαιούχοι από πέρυσι έχουν αυξηθεί κάτι που το βλέπουμε κι εμείς και προσπαθούμε να τους εξυπηρετήσουμε καθώς οι άνθρωποι που θα πάρουν τα τρόφιμα αύριο δεν είναι ενταγμένοι ούτε στο κοινωνικό παντοπωλείο ούτε σε κάποια άλλη δομή. Γίνεται μία πολύ καλή δουλειά ενώ το κοινωνικό παντοπωλείο όπως είναι γνωστό θα επεκταθεί και στα νησιά».  

Ζάχαρη και αλεύρι για τους δικαιούχους
Ζάχαρη και αλεύρι για τους δικαιούχους