Σχέδια ανάπλασης του Μόντε Σμιθ

Στα σχέδια ανάπλασης του Μόντε Σμιθ και τις αλλαγές που θα γίνουν στην κυκλοφορία των οχημάτων, μετά και την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εκεί πριν από λίγους μήνες, αναφέρθηκε χθες ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, λοιπόν, στην περιοχή που έχει καεί έγιναν όλες οι απαραίτητες εργασίες, δηλαδή αποψιλώσεις στα καμένα, κοπή των καμένων δένδρων κτλ., τόσο από την αρχαιολογία στην περιοχή ευθύνης της όσο και από την πλευρά του δασικού τμήματος. Μάλιστα, αυτά έγιναν από το Δασαρχείο σε συνεργασία με την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και τις υπηρεσίες Περιβάλλοντος στις αρχές του Φθινοπώρου. 

Όμως, ζήτησαν από τη Διεύθυνση Δασών να μελετήσει, καταρχήν αν χρειάζεται οποιαδήποτε έγκριση μελέτης για να γίνει η ανάπλαση της περιοχής, όπως και κάποιες ενέργειες για την προστασία των  κατολισθητικών φαινομένων.

Οι υπηρεσίες του Δασαρχείου έχουν παρέμβει άμεσα, προ διμήνου, και έκριναν ότι στο σημείο εκείνο, ψηλά που εκδηλώθηκε η φωτιά, δεν χρειάζονται μεγάλες παρεμβάσεις γιατί και οι βράχοι που είναι εκεί ριζωμένοι και το ανάγλυφο της περιοχής δεν δημιουργεί κίνδυνο και φάνηκε από τις βροχοπτώσεις που είχαμε ότι δεν υπήρξαν κατολισθητικά φαινόμενα.

Όμως, ο Δήμαρχος με το Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης, κ. Νίκο Θεοδωρίδη, και τη Διεύθυνση Δασών έχουν πει ότι στο ύψος του δρόμου όπου υπάρχει ένα κενό  στο πετρόχτιστο θα κάνει μία συμπληρωματική μελέτη εξ ιδίων πόρων ο Δήμος για να το καλύψει.

Στο πλαίσιο, τώρα, της ανάπλασης-αναβάθμισης της περιοχής, ο κ. Χατζηδιάκος έχει ήδη αναθέσει στις Τεχνικές Υπηρεσίες και στην Υπηρεσία Πρασίνου να γίνει μία συνολική μελέτη ανάπλασης της περιοχής στο σημείο που είχε ζητηθεί να εγκατασταθούν οι κεραίες, στο «μπαλκόνι» της Ρόδου, αλλά να φθάσει η ήπιας μορφής παρέμβαση με ξύλινες εξέδρες και διαμόρφωση, μέχρι την περιοχή που είναι τα καμένα.

Αυτή τη στιγμή, τη διπλή μελέτη την επεξεργάζονται και ταυτόχρονα εκεί θα κάνουν κάποιες παρεμβάσεις που θα κριθούν αναγκαίες, έστω και αν η Διεύθυνση Δασών διαβεβαίωσε ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα από κατολισθητικά φαινόμενα.

Στον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2018, μάλιστα, έχουν προβλέψει από ίδιους πόρους το ποσό των 150 χιλιάδων ευρώ. Βέβαια, θα χρειαστεί πλέον και η έγκριση της αρχαιολογίας για το συγκεκριμένο σημείο παρέμβασης.

Ακόμη, για να είναι πιο ολοκληρωμένη και η παρέμβαση αλλά και η αξιοποίηση του χώρου, μετά από πρόταση των αρμοδίων υπηρεσιών, του Τμήματος Συγκοινωνιών, μεταξύ των προτάσεων που έχουν γίνει για πεζοδρομήσεις-μονοδρομήσεις-πέρασε από τη δημοτική κοινότητα Ρόδου σε πρώτη φάση-η μονοδρόμηση του δρόμου που ανεβαίνει στον Άγιο Στέφανο στο Μόντε Σμιθ, και η κάθοδος θα εξυπηρετείται από τον εσωτερικό δρόμο που υπάρχει μέσα από το αρχαίο στάδιο.

Εξηγώντας το σκεπτικό ο κ. Χατζηδιάκος, είπε ότι, αυτό, αφενός μεν διευκολύνει τη συγκοινωνία και την κυκλοφορία αφού εκεί ήταν μία κλειστή στροφή που έχουν συμβεί πολλά ατυχήματα, και ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα στα τουριστικά λεωφορεία, τα ταξί αλλά και τα Ι.Χ. που ανεβαίνουν εκεί και θέλουν να σταματήσουν, να βγάλουν μία φωτογραφία, να απολαύσουν τη θέα στη συγκεκριμένη περιοχή, να έχουν τη δυνατότητα της στάθμευσης.. 

Μ’ αυτή την πρόταση θεωρεί ότι και εξυπηρετείται συγκοινωνιακά αλλά, σε κάθε περίπτωση, η περιοχή εκείνη παίρνει άλλη διάσταση γιατί είναι μία από τις πιο όμορφες της πόλης και του νησιού.