Πρόταση θα καταθέσει ο δήμος για το παλιό νοσοκομείο της Ρόδου

Για την πρόταση που θα υποβάλει ο Δήμος της Ρόδου για την ολοκλήρωση του έργου στο κτίριο του παλαιού νοσοκομείου για τη μετεγκατάσταση εκεί υπηρεσιών του καθώς και για άλλα τρέχοντα θέματα, ενημέρωσε χθες ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

Χθες, λοιπόν, συναντήθηκαν με τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κ. Νίκο Θεοδωρίδη, προκειμένου να συντονίσουν τέσσερα-πέντε σοβαρά θέματα, όπως είπε, καθώς ο Δήμος χρειάζεται την έγκριση της Αποκεντρωμένης για διάφορες μελέτες.

Καταρχήν, έχουν ανοίξει τα περισσότερα μέτρα τα οποία έχουν να κάνουν με εντάξεις έργων  στο ΕΣΠΑ, όπως είναι για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Μάλιστα, σ’ αυτά εντάσσεται και η μελέτη για τον βρεφονηπιακό των Κοσκινού που είναι έτοιμος προς ένταξη.

Επίσης, έχει να κάνει με τα σχολικά κτίρια, κάτι που είναι ανεξάρτητο από την απόφαση για υποβολή πρότασης στο ΣΔΙΤ για τα δέκα σχολεία και το κλειστό γυμναστήριο (σ.σ. σ’ αυτά έχει προστεθεί Γυμνάσιο και κλειστό και στον Αρχάγγελο). Ακόμη, όπως έκανε γνωστό ο κ. Χατζηδιάκος, την παραμονή Χριστουγέννων πήραν την απόφαση του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου για την ενεργειακή αναβάθμιση των παλαιών κτιρίων η οποία πρέπει να κατατεθεί μέχρι τον Απρίλιο.

Για το παλαιό νοσοκομείο
Στις 8 Ιανουαρίου θα υποβληθεί η πρόταση για την επαναχρησιμοποίηση ακινήτων ιδιοκτησίας του Δήμου τα οποία χρήζουν επισκευής, συντήρησης κτλ. Στον άξονα αυτό, που η χρηματοδότηση φθάνει μέχρι τα 2,5 εκατ. ευρώ-εννοείται με συγκριτική αξιολόγηση, δηλαδή θα υποβληθούν προτάσεις για όλη την Ελλάδα-διατίθενται 50 εκατ. ευρώ.

Όπως είπε, λοιπόν, ο Δήμαρχος, πίεσε τις υπηρεσίες του Δήμου για να ολοκληρώσουν τη μελέτη για τη πτέρυγα του παλαιού νοσοκομείου, και τους τέσσερις ορόφους, προκειμένου ο Δήμος να την υποβάλει ως πρόταση για ένταξη στο συγκεκριμένο  μέτρο, ευελπιστώντας ότι, εφόσον υπάρξει αυτή η χρηματοδότηση, η διάθεση κάποιων ποσών από την Περιφέρεια μέσω προγραμματικής σύμβασης, είναι αυτονόητο ότι θα μπορούσαν να διατεθούν για άλλα αναπτυξιακά έργα.

Η πρόταση θα κατατεθεί στο ειδικό πρόγραμμα που έχει ως δικαιούχους τους Δήμους και σήμερα αναμένεται να εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο.  Το συγκεκριμένο μέτρο προβλέπει κτίριο παλιό, νοσοκομείο, για τη μεταστέγαση υπηρεσιών του Δήμου. Μάλιστα, είπε ότι η πρόταση θα μπορούσε να ήταν για τα παλιά σφαγεία, αλλά δεν έχουν μελέτη και επίσης απαιτούνται περισσότερα χρήματα ενώ για τη Ροδιακή Έπαυλη ο προϋπολογισμός του έργου είναι 3,3, εκατ. ευρώ και την έχουν υποβάλει στο Ειδικό πρόγραμμα των 25 εκατ. ευρώ.

Όσο αφορά στο κτίριο του παλαιού νοσοκομείου που θα γίνει η μεταφορά των υπηρεσιών, αυτή τη στιγμή υπάρχει εργολαβία που στηρίζεται από ίδιους πόρους του  Δήμου γιατί η π.σ. με την Περιφέρεια έκλεισε το καλοκαίρι τότε που ο Δήμος είχε την αδυναμία να πάρει από το ΙΚΑ την ασφαλιστική ενημερότητα, κάτι που πλέον δεν υφίσταται.

Ο Δήμαρχος είπε, ακόμη, ότι, αν αξιοποιηθεί αυτή η πρόταση, αποδεσμεύεται η Περιφέρεια να στηρίξει την π.σ. και αυτό το 1 εκατ. ευρώ μπορεί να πάει σε άλλα αναπτυξιακά έργα όπως ο ξύλινος πεζόδρομος που επίσης έχουν υποβάλει στο ειδικό πρόγραμμα. Δεν παρέλειψε, επίσης, να πει ότι αυτή την περίοδο οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου υποβάλουν πρόταση σε κάθε μέτρο που ανοίγει.

Για τις παραλίες
Επίσης, αυτές τις ημέρες, ο Δήμος θα υποβάλει μία πρόταση για τις παραλίες, κυρίως εκείνες που προβλέπεται η παρουσία ναυαγοσώστη, μετά την παραχώρηση της διαχείρισης τους. Σε κάθε μία από αυτές προβλέπεται προϋπολογισμός 60 χιλιάδων  ευρώ, συνολικά δηλαδή 240 χιλιάδες ευρώ, για την απόκτηση εξοπλισμού και προσβάσεων για ΑμΕΑ.

Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδιάκος, υπάρχουν βέβαια κάποια θέματα με τις παραλίες της ΕΤΑΔ που δεν είχαν παραχωρηθεί πέρυσι και είναι οι πλέον πολυσύχναστες (σ.σ. το Έλλη, η Τσαμπίκα, της Ιαλυσού), πιστεύει όμως ότι θα το ξεπεράσουν και αυτό γιατί, όπως είπε, είναι κρίμα να μη διατεθούν τα χρήματα αυτά. Βέβαια, υπάρχουν και άλλες παραλίες που μπορούν να αξιοποιηθούν αυτά αλλά επειδή μπαίνει η πρόσθετη προϋπόθεση του ναυαγοσώστη, αυτή τη διαθέτουν οι συγκεκριμένες παραλίες.

Για τα αντιπλημμυρικά
Παράλληλα με τα παραπάνω, μετά από τρία χρόνια της παρούσας θητείας και τριάμισι χρόνια της θητείας του κ. Στάθη Κουσουρνά, ολοκληρώνουν κάποιες μελέτες για τα αντιπλημμυρικά-είχε δοθεί παράταση στο μέτρο από την Περιφέρεια-και έτσι μέχρι 31 Ιανουαρίου ο Δήμος θα έχει ετοιμάσει κάποιες μελέτες που χρειάζονται ακόμα κάποιες εγκρίσεις και από την Αποκεντρωμένη και την Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφέρειας.

Ο Δήμαρχος πιστεύει ότι ανεξάρτητα από την περίοδο των εορτών που διανύουμε, αυτή τη στιγμή θα πρέπει να “τρέξουν” για να αξιοποιήσουν τα ελάχιστα ποσά που μπορούν να διατεθούν και γι’ αυτά υπάρχουν δεσμευμένοι κωδικοί και από το ΕΣΠΑ και από το ΠΔΕ.