Ένοχα για περιττά κιλά και παχυσαρκία τα αναψυκτικά

Τα αναψυκτικά με ζάχαρη συντελούν στην συσσώρευση περιττών κιλών και στην παχυσαρκία, σε παιδιά και ενήλικες, σύμφωνα νέα συστηματική ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Obesity Facts.

Τις τελευταίες δεκαετίες η συχνότητα των πειριττών κιλών και της παχυσαρκίας έχει αυξηθεί παγκοσμίως, σε ενήλικες και παιδιά. Από το 1975 έως το 2014 η συχνότητα των υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων αυξήθηκε από 23% στο 39% στις γυναίκες και από 21% στο 38% στους άνδρες.

Σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία της UNICEF, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Παγκόσμιας Τράπεζας, μεταξύ 2000 και 2013 ο αριθμός των υπέρβαρων παιδιών, παγκοσμίως, αυξήθηκε από 32 εκατομμύρια σε 42 εκατομμύρια.

Εν των μεταξύ, αύξηση παρουσίασε και η κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη και άλλες γλυκαντικές ουσίες.

Καθώς τα αναψυκτικά περιέχουν διάφορες φυσικές ή τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, κατά μέσο όρο επιβαρύνουν την ημερήσια κατανάλωση θερμίδων με 114 θερμίδες.

«Το σύνολο των επιστημονικών δεδομένων επιβεβαιώνει ότι τα αναψυκτικά με ζάχαρη και άλλες γλυκαντικές ουσίες συντελούν σε παχυσαρκία και περιττά κιλά σε παιδιά και ενήλικες», εξηγεί η Δρ Ναταλι Φαρπουρ-Λαμπερτ, εγκλεγμένη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη μελέτη της Παχυσαρκίας και ερευνήτρια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γενεύης.

Και συμπληρώνει ότι «καταφέραμε να συμπεριλάβουμε στην συστηματική ανάλυσή μας 30 νέες μελέτες που δεν είχαν χρηματοδοτηθεί από την βιομηχανία τροφίμων, και είχαν γίνει κατά μέσο όρο 10 ανά έτος. Τα πρόσφατα αυτά στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη και γλυκαντικές ουσίες σχετίζονται με την παχυσαρκία στα παιδιά».

Στην ανασκόπηση περιλαμβάνονταν στοιχεία για 244.651 άτομα. Εκ των 30 μελετών, οι 20 είχαν γίνει σε παιδιά και οι 10 σε ενήλικες. Το 33% αυτών είχαν γίνει στην Ευρώπη, το 23% στις ΗΠΑ, το 17% στη Μέση και Νότια Αμερική, το 10% στην Αυστραλία, το 7% στη Νότια Αφρική και το υπόλοιπο 10% σε Ιράνη, Ταϋλάνδη και Ιαπωνία.

Το 93% των μελετών σε παιδιά και ενήλικες ανέδειξε θετική σχέση μεταξύ αναψυκτικών και περιττών κιλών/παχυσαρκίας, ενώ μόνο μια προοπτική μελέτη σε παιδιά δεν ανέδειξε συσχετισμό.

Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη σε ενήλικες επίσης δεν ανέδειξε επίδραση των αναψυκτικών.
«Οι σχέσεις μεταξύ αναψυκτικών και σωματικού βάρους ενδεχομένως να επηρεάζονται και από τη διατροφή και άλλες επιλογές του τρόπου ζωής, αλλά η πλειοψηφία των μελετών στις οποίες συνεκτιμήθηκαν αυτές οι παράμετροι, ανέδειξαν θετικό συσχετισμό μεταξύ των δύο παραμέτρων ως προς την παχυσαρκία και τα περιττά κιλά», καταλήγει η Δρ Φαρπουρ-Λαμπερτ.

Πηγή: health.in.gr