Eγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του δήμου

Θετική με ορισμένες παρατηρήσεις είναι η έκθεση του ορκωτού λογιστή για τον απολογισμό-ισολογισμό και τα αποτελέσματα χρήσεως του οικονομικού έτους 2016 του Δήμου Ρόδου,  η οποία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στη χθεσινή ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με τον Δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο να κάνει αναφορά σε παλιές «αμαρτίες» των πρώην Καποδιστριακών Δήμων που ακόμα πληρώνει ο ενιαίος Δήμος.

Η συγκεκριμένη συνεδρίαση υπενθυμίζεται ότι ήταν εξ αναβολής αφού την προηγούμενη φορά δεν κατέστη δυνατό να έρθει στη Ρόδο ο ορκωτός λογιστής κ. Αριστείδης Σφούνος για να την παρουσιάσει, κάτι που έγινε χθες. 
Συμπερασματικά, ο ορκωτός λογιστής είπε, μεταξύ άλλων, ότι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, τα μεγέθη του ισολογισμού είναι ικανοποιητικά, ωστόσο έκανε ορισμένες παρατηρήσεις και ανέφερε ότι υπάρχει θέμα με τα ανείσπρακτα, τις παλιές οφειλές δηλαδή τρίτων προς το Δήμο, όπως και ότι η χρήση είναι ζημιογόνος.

Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Στράτος Καρίκης είπε ότι δεν θα τοποθετηθεί επειδή το προηγούμενο διάστημα απουσίαζε και δεν μελέτησε την έκθεση του ορκωτού. Ωστόσο, από την αρχή δήλωσε ότι η παράταξή του επρόκειτο να ψηφίσει θετικά τον απολογισμό-ισολογισμό του 2016.

Ο εκπρόσωπος της παράταξης ΡΟ.ΔΗ. του κ. Χατζή Χατζηευθυμίου, είπε ότι δεν ψηφίζουν τον απολογισμό-ισολογισμό επειδή υπάρχει απόκλιση στις ανείσπρακτες απαιτήσεις.
Επιφυλακτικός εμφανίστηκε, στη συνέχεια, ο επικεφαλής της παράταξης ΡΟΠΟΑΝ, κ. Γιώργος Υψηλάντης, ο οποίος έκανε μία σειρά από παρατηρήσεις, στάθηκε στις ασάφειες που, όπως είπε, εντόπισε ο ορκωτός και τόνισε ότι κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Για τους λόγους αυτούς και η παράταξή του δεν ψήφισε τον απολογισμό-ισολογισμό.
Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Τάκης Πότσος απουσίαζε.

Ο Δήμαρχος
Ακολούθως, τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος ο οποίος απάντησε και στις επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν.  Καταρχήν, όσο αφορά στο ότι η χρήση βγήκε ζημιογόνος είπε ότι αυτό μπορεί να γίνει επειδή δεν λαμβάνεται υπόψη ο Δεκέμβρης ο οποίος, όμως, είναι ο μήνας που η Κεντρική Διοίκηση, όλα τα Υπουργεία δηλαδή, βάζουν στους Δήμους τα υπόλοιπα των επιχορηγήσεων, κάτι που αν συνυπολογισθεί δεν βγαίνει ζημιογόνος η χρήση.

«Το 2016 είναι μία ερμαφρόδιτη χρονιά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδιάκος και αναφέρθηκε ειδικά στις μη διαγραμμένες οφειλές από ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. που ήταν πολλά εκατομμύρια ευρώ. Τόνισε, γενικά, ότι ο απολογισμός-ισολογισμός δεν αποτυπώνει την κατάσταση μέχρι την ημέρα που κλείνει ο χρόνος.

Όσο αφορά στις παρατηρήσεις που έγιναν από πλευράς μειοψηφίας, ο Δήμαρχος παραδέχθηκε ότι πρέπει να βελτιωθεί ο τρόπος παρακολούθησης των εκτελούμενων έργων, κάτι που είναι στις πρώτες προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής.
Μίλησε, ακόμη, και για το πρόβλημα που δημιουργείται στη λειτουργία του Δήμου με την πανσπερμία των υπηρεσιών του σε τόσα διαφορετικά κτίρια.

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε για την ανταπόκριση που βρήκε η ρύθμιση για την εξόφληση των οφειλών προς τους Δήμους σε εκατό δόσεις αφού, όπως είπε, πολλές Εταιρίες που είναι μεγαλοοφειλέτες του Δήμου έχουν σπεύσει να ρυθμίσουν και έχουν καταβάλει χρήματα μέσα στο 2017.
Πάντως, στη συνέχεια, ο κ. Χατζηδιάκος, δεν παρέλειψε να πει:  
1«Δυστυχώς, επτά χρόνια μετά τον Καλλικράτη, πληρώνουμε ακόμα αμαρτίες Καποδιστριακών Δήμων»! 
Αναφέρθηκε, μάλιστα, και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως ότι έχουν αποπληρώσει ασφαλιστικές εισφορές πρώην Δήμου πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ.

Κλείνοντας, ο κ. Χατζηδιάκος είπε ότι έγινε πολύ καλή δουλειά και από τις Οικονομικές υπηρεσίες ενώ ευχαρίστησε και τον ορκωτό για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε για να κάνει αυτές τις παρατηρήσεις τις οποίες και σέβονται.
Συμπερασματικά, είπε ότι ότι το αποτέλεσμα του 2016 ενισχύθηκε από το 2017 και ο Δήμος έχει τη δυνατότητα, πλέον, να δρομολογήσει και δράσεις και έργα με ίδιες δυνάμεις, ζητώντας βέβαια από διάφορα προγράμματα την εκτέλεση εμβληματικών έργων. 
Δεν παρέλειψε, για ακόμα μία φορά, να τονίσει ότι κάποιοι περίμεναν ότι θα βούλιαζε ο Δήμος χωρίς το ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. ενώ αναφέρθηκε και σε δυσκολίες που είχαν να αντιμετωπίσουν όπως με το «πάγωμα» των διαγωνισμών για κάποιους μήνες από την Κεντρική Διοίκηση.
«Το 2018, πλέον, έρχεται πιο αισιόδοξο», κατέληξε ο κ. Χατζηδιάκος.