Κάλαντα των μαθητών του «Πλάτωνα» στον δωδεκανήσιο  δήμαρχο του Τάρπον Σπρινγκς

Του Σταύρου Μαρμαρινού από τον ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΥΚΑ


ΤΑΜΠΑ. «Να τα πούμε;», ρώτησαν σύμφωνα με την χριστουγεννιάτικη παράδοση, οι μικροί μαθητές τον δήμαρχο του Τάρπον Σπρινγκς, Χρυσόστομο Αλαχούζο. Κι εκείνος, χαμογελαστός, τους ενθάρρυνε, λέγοντας, «Να τα πείτε», ενώ ο κόσμος μέσα στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου ξεσπούσε σε χειροκροτήματα.

Ηταν οι μικροί μαθητές της Ακαδημίας Πλάτωνα, από το Πινέλας Παρκ, που πήγαν να ψάλλουν τα Κάλαντα και άλλα τραγούδια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στον κ. Αλαχούζο. Μαζί τους ήταν οι δάσκαλοι των Ελληνικών, Χριστίνα Βίτους και Γιώργος Καλογερόπουλος, καθώς και ο δάσκαλος της Μουσικής, Μπράτισλαβ Μανασιέβιτς, που τους συνόδευσε με το ακορντεόν του. Στο τέλος μάλιστα ενθουσίασε το κοινό παίζοντας τον θρυλικό «Ζορμπά».

H κ. Βίτους ευχαρίστησε για την ευκαιρία που δόθηκε στο σχολείο για να δείξει τι μαθαίνουν τα παιδιά. «Δεν είναι όλα τα παιδιά από ελληνικές οικογένειες», είπε. «Εχουμε διάφορα παιδιά, γιατί είμαστε πολυπολιτισμικό σχολείο. Μαθαίνουν, όμως, όλα Ελληνικά και είναι πολύ χαρούμενα που μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα».
 

Μαθητές του Πλάτωνα, τραγουδούν τα Κάλαντα, στο δημαρχείο του Τάρπον Σπρινγκς. Μαζί τους οι δάσκαλοι, Χριστίνα Βίτους, Γιώργος Καλογερόπουλος και Μπράτισλαβ Μανασιέβιτς.					   ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ε.Κ./ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ
Μαθητές του Πλάτωνα, τραγουδούν τα Κάλαντα, στο δημαρχείο του Τάρπον Σπρινγκς. Μαζί τους οι δάσκαλοι, Χριστίνα Βίτους, Γιώργος Καλογερόπουλος και Μπράτισλαβ Μανασιέβιτς. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ε.Κ./ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ


Στην αρχή, οι μαθητές έψαλλαν τους Εθνικούς Υμνους Ελλάδος και Αμερικής και αμέσως μετά τα Κάλαντα. Πρώτα «Καλήν ημέραν άρχοντες, κι αν είναι ορισμός σας, Χριστού τη θεία γέννηση, να πω στ’ αρχοντικό σας…». Και μετά από μερικά Χριστουγεννιάτικα τραγούδια, το «Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά, ψηλή μου δεντρολιβανιά κι αρχή καλός μας χρόνος, εκκλησιά με τ’ άγιο θρόνος…».

Πιστοί στην παράδοση, μερικοί από τους μαθητές και τις μαθήτριες τραγουδούσαν, χτυπώντας και τα αξέχαστα τρίγωνα, ή καμπανέλια, που έφερναν αναμνήσεις και τόνιζαν τη γοητεία της χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας.

Αφού τέλειωσαν τα Κάλαντα, προσκλήθηκαν όλα τα παιδιά στο γραφείο του δημάρχου, όπου ο κ. Αλαχούζος με τους συνεργάτες του, τους πρόσφερε διάφορα γλυκίσματα και αναψυκτικά. Τους ευχήθηκε, επίσης για τις επικείμενες γιορτές και μοίρασε σε όλα διάφορα δώρα.

 

Μερικά από τα παιδιά της Ακαδημίας Πλάτωνα του Πινέλας Παρκ, ενώ τραγουδούν τα Κάλαντα στο δημαρχείο του Τάρπον Σπρινγκς. Δίπλα τους η δασκάλα Ελληνικών, Χριστίνα Βίτους. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ε.Κ./ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ
Μερικά από τα παιδιά της Ακαδημίας Πλάτωνα του Πινέλας Παρκ, ενώ τραγουδούν τα Κάλαντα στο δημαρχείο του Τάρπον Σπρινγκς. Δίπλα τους η δασκάλα Ελληνικών, Χριστίνα Βίτους. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ε.Κ./ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ


Ο κ. Αλαχούζος δήλωσε ότι δέχτηκε με μεγάλη χαρά τους μαθητές της Ακαδημίας Πλάτωνα. «Εδειξαν την ικανότητα που έχουν, αυτά που μαθαίνουν στον «Πλάτωνα», που είναι σχολείο που προσφέρει άριστη εκπαίδευση», τόνισε. «Τα παιδιά αυτά μαθαίνουν την Ελληνική, ως δεύτερη γλώσσα. Τα είδα ενθουσιασμένα. Πρόσφεραν το καλύτερο που μπορούσαν για να μας ευχαριστήσουν. Μας έφεραν το πνεύμα των Χριστουγέννων στο Τάρπον Σπρινγκς».

Ο κ. Αλαχούζος ευχαρίστησε τους δασκάλους, τους γονείς και τους μαθητές, καθώς και τον γενικό διευθυντή της Ακαδημίας, Στηβ Χριστόπουλο, ο οποίος είναι ο δημιουργός όλων των σχολείων της Ακαδημίας Πλάτωνα. Επίσης, το Συμβούλιο της Ακαδημίας.

Σε δηλώσεις της, η κ. Βίτους ευχαρίστησε την Ακαδημία Πλάτωνα γιατί «δίνει σε όλα τα παιδιά να μάθουν Ελληνικά, ως δεύτερη ξένη γλώσσα, πράγμα πολύ σημαντικό». Πρόσθεσε, δε, ότι πήγαν στο Δημαρχείο για να χαιρετίσουν και να ευχηθούν στον κ. Αλαχούζο, ο οποίος τους υποδέχτηκε «με πάρα πολύ χαρά και αγάπη», όπως είπε.

Μεταξύ των παραβρεθέντων στην εκδήλωση, ήταν και η πρόεδρος του Συλλόγου Αθηναίων, «Αττική», Ελένη Καρυοφύλλη. Σε δήλωσή της εξέφρασε τον ενθουσιασμό της από την εμφάνιση των μαθητών της Ακαδημίας Πλάτωνα. Ευχήθηκε, εξάλλου, του χρόνου ο δήμαρχος κ. Αλαχούζος να είναι καλά για να διοργανώσει και πάλι τη γιορτή αυτή.