Φυσιολογικές θερμοκρασίες αλλά λιγότερες βροχοπτώσεις το 2017 στην πόλη της Ρόδου

Γράφει ο Σεραφείμ Χριστοδούλου
Πτυχιούχος  Περιβαλλοντολόγος (με κατεύθυνση  Μετεωρολογίας) και συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Σημαντικά και άξια προβληματισμού τα στοιχεία που παρέχονται στον πίνακα των κλιματολογικών συνθηκών πόλεως Ρόδου για το 2017.

Η μέση ετήσια θερμοκρασία διαμορφώθηκε στους 19.2 °C. Έτσι το 2017 χαρακτηρίζεται ότι ήταν σε φυσιλογικά θερμοκρασιακά επίπεδα (μόνο +0.1 °C θερμότερο σε σχέση με τις κλιματικές τιμές). Ο μήνας με την μεγαλύτερη θετική απόκλιση ήταν ο Δεκέμβριος όπου ήταν +1.3 °C θερμότερος σε σχέση με το φυσιολογικό, λόγω των Νοτιονατολικών ανέμων που επικράτησαν. Αντίθετα, ο μήνας με την μεγαλύτερη αρνητική απόκλιση ήταν ο Ιανουάριος που ήταν ψυχρότερος κατά 0.8 °C.

Οι βροχοπτώσεις το 2017 χαρακτηρίζονται μέτριες και αυτό συμβάλει στον ουσιαστικό εμπλουτισμό των υδροφόρων οριζόντων του νησιού, καθώς δεν παρατηρήθηκε αυξημένη επιφανειακή απορροή που ωθεί το νερό στην θάλασσα. Επίσης παρατηρείται μεγάλη ανομοιογενής κατανομή των βροχοπτώσων μέσα στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου- Μαρτίου. Η συνολική βροχόπτωση του έτους ήταν 479.0 mm καταγράφοντας απώλειες 240.0 mm σε σχέση με την αναμενόμενη για το κλίμα της Ρόδου τιμή (ποσοστό της τάξης του 38.2%).

Ο μήνας με θετικό πρόσημο από πλευράς βροχής ήταν ο Μάρτιος με 58.6 mm περισσότερης βροχόπτωσης που οφείλεται πιθανόν στους πιο εξασθενημένους ανέμους κατά 1 Beaufort από Δυτικές διευθύνσεις που επικράτησαν την περίοδο εκείνη στο νησί. Προβληματισμό προκαλεί η εμμονή του Δεκεμβρίου τα τελευταία 3 χρόνια να καταγράφει τεράστιες απώλειες υετού που το 2017 ήταν 133.4 mm (το 84.7% χάθηκε) παρόλο που επικράτησε Νοτιοανατολίκος άνεμος (άκρως βροχερός άνεμος για το νησί της Ρόδου). Αυτή η απώλεια μπορεί να αποδοθεί στην αυξημένη σχετική υγρασία σε σχέση με τις κλιματολογικές τιμές εκείνο τον μήνα. 

Εξετάζοντας από το 2013, παρατηρούμε, και από τα σχετικά διαγράμματα, ότι μετά από μια σημαντική πτώση των ποσοτήτων βροχής το 2017 υπάρχει μια μικρή αύξηση. Μια αύξηση της τάξης του 26.9% σε σχέση με το 2016 που ήταν το έτος με την λιγότερη βροχόπτωση. Η μέση ετήσια θερμοκρασία για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο παρουσιάζει μια πτωτική τάση των περίπου 0.3 °C ανά χρόνο, σε αντίθεση με την γενικότερη θέρμανση που παρατηρείται σε πλανητικό επίπεδο (κατά περίπου 1 °C) απόρροια της κλιματικής αλλαγής.

Για το επόμενο διάστημα προβλέπεται να παίρνουν το «πάνω χέρι» οι νοτιάδες δίνοντας βροχές μέχρι και τις 4 Ιανουαρίου 2018. Για τα Θεοφάνεια ο καιρός φαίνεται να είναι αίθριος διευκολύνοντας τις εκδηλώσεις, με την θερμοκρασία επιφανείας της θάλασσας να είναι στους 19 °C αυτήν την εποχή. Οι άνεμοι θα είναι μέτριοι και μόνο στις 05/01/2018 θα είναι πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σταδιακή πτώση. Μια διαφαινόμενη άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται από τις 06/01/2018.
Σας εύχομαι καλή χρονιά, γεμάτη υγεία, αγάπη και ευτυχία.