Ρόδος: Μεγάλη πτώση στον τζίρο των τοπικών καταστημάτων

Ρόδος: Μεγάλη πτώση στον τζίρο των τοπικών καταστημάτων

Ρόδος: Μεγάλη πτώση στον τζίρο των τοπικών καταστημάτων

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2026 ΦΟΡΕΣ

Η μείωση υπολογίζεται σε 25% σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου

Στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ αποδίδει ο εμπορικός κόσμος τη χαμηλή αγοραστική ικανότητα των καταναλωτών της Ρόδου κατά την περίοδο των εορτών, που είχε σαν αποτέλεσμα τη μικρή κίνηση στην αγορά και τη μεγάλη πτώση του τζίρου.

Για μία ακόμα χρονιά, οι καταστηματάρχες δεν ικανοποιήθηκαν από τις αγορές των καταναλωτών, και μάλιστα κατ΄εκτίμηση φαίνεται ότι οι γιορτινές αγορές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς του 2017, ήταν οι πιο φτωχές τόσο για τους εμπόρους όσο και για τους καταναλωτές.

Μάλιστα ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ρόδου Νίκος Μπόνης που ρωτήθηκε χτες από τη «Ροδιακή» παραδέχτηκε ότι η αγορά της πόλης κινήθηκε πτωτικά και μάλιστα τα κεντρικά καταστήματά της κατέγραψαν μείωση τζίρου της τάξης του 25%.

Πρόκειται ίσως για τα χαμηλότερα ποσοστά των τελευταίων ετών, τα οποία σύμφωνα με τον ίδιο διαμορφώθηκαν λόγω της πίεσης που δέχθηκε η αγορά, μετά τις αλλαγές στον ΦΠΑ, και τον οποίο επιβαρύνθηκαν οι πολίτες.

Όπως τονίζει ο κ. Μπόνης τώρα πλέον έχουν αποτυπωθεί οι επιπτώσεις στην αγορά τις οποίες βλέπουμε με απτά παραδείγματα, καθώς όπως τονίζει οι νησιώτες μετά τις υποχρεωτικές δαπάνες τους στο τέλος του χρόνου και την πληρωμή των υποχρεώσεών τους στην κυριολεξία εξαντλήθηκαν.


Και ενώ η κατάσταση αυτή παρατηρείται στην υπόλοιπη Ελλάδα εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, ήρθε και η σειρά της περιοχής μας να βιώσει το ίδιο μετά τις αλλαγές που σημειώθηκαν. Πάντως ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου, επισημαίνει εύστοχα ότι ακόμα περιμένουμε στα νησιά την υλοποίηση των υποσχέσεων για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου, και γενικά μέτρα για τη στήριξη της νησιωτικότητας.

Τα πράγματα όμως δεν ήταν καλύτερα και στον τομέα της διατροφής, καθώς παρατηρήθηκαν και εκεί αρνητικοί ρυθμοί. Σύμφωνα με τον κ. Μπόνη οι αγορές περιορίστηκαν στα απολύτως απαραίτητα , αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση σημειώθηκε μείωση που έφτασε περίπου το 10%.

Οι πολίτες φορτωμένοι με πλήθος οικονομικών υποχρεώσεων και απαιτήσεων φρόντισαν όσο αυτό ήταν δυνατό να τις τακτοποιήσουν αφήνοντας πίσω τις περιττές αγορές, που ακόμα και στην περίπτωση των δώρων ήταν περιορισμένες και σε οικονομικές τιμές.

Φταίνε και οι εκπτώσεις!
Βέβαια στη διαμόρφωση αυτής της εικόνας παίζει ρόλο και το ότι αμέσως μετά τις γιορτές ακολουθούν οι εκπτώσεις, που ξεκινούν συγκεκριμένα τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου. Σε ένα βαθμό το γεγονός ότι οι τιμές σε λίγες μέρες θα μειωθούν, αποτρέπουν το κοινό να κάνει πολλές αγορές μέσα στις γιορτές αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, αφού θα μπορέσει να πάρει αυτό που θέλει πιο φθηνά πολύ σύντομα.

Πάντως ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ρόδου εκτιμά ότι παίζει ρόλο στη διαμόρφωση της κατάστασης στην αγορά και το γεγονός ότι οι χειμερινές εκπτώσεις εκτός από το ότι αρχίζουν αμέσως μετά τις γιορτές, διαρκούν πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα σχεδόν δύο μήνες.

Έτσι επέρχεται μία δυσλειτουργία που δεν ωφελεί ούτε τον εμπορικό κόσμο ούτε και τους καταναλωτές. Όμως μεγάλη μερίδα των καταστηματαρχών βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί και θέλοντας να μη χάσει κανέναν πελάτη που θα μπεί στο κατάστημά της, μείωσε τις τιμές ακόμα και στην κορύφωση των γιορτών, σε ποσοστό που έφτασε και το 50%.

Παρ΄όλα αυτά θα πρέπει να επισημανθεί ότι, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), η αγορά τις ημέρες των Χριστουγέννων, κινήθηκε θετικά, ωστόσο υπήρξαν, διαφοροποιήσεις μεταξύ τύπων καταστημάτων, περιοχών, και είδους προϊόντων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, συνολικά η αύξηση σε σχέση με πέρσι ήταν κατά μέσο όρο της τάξης του 2,5%, κάτι όμως που δεν ισχύσει για τη Ρόδο.

Καλύτερα όμως φαίνεται ότι πήγαν στο νησί μας οι μεγάλες επιχειρήσεις που διαθέτουν ποικιλία σε είδη ρουχισμού, υπόδησης και δώρων και οι οποίες έκαναν εκπτώσεις σε πολλά είδη τους. Σε γενικές γραμμές βιβλία και παιχνίδια, καλλυντικά και ηλεκτρονικές συσκευές, ήρθαν σε δεύτερη μοίρα και ακολούθησαν τις δαπάνες για το γιορτινό τραπέζι.

Παρόλα αυτά τα καταστήματα στην αγορά της Ρόδου θα συνεχίσουν να λειτουργούν με εορταστικούς ρυθμούς και για τις επόμενες μέρες μέχρι και την ημέρα των Φώτων ως εξής:
Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 09:00 – 21:00
Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 09:00 –21:00
Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 09:00 – 21:00
Σαββάτο 6 Ιανουαρίου ΚΛΕΙΣΤΑ
Κυριακή 7 Ιανουαρίου ΚΛΕΙΣΤΑ

Τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου επανέρχεται το Χειμερινό Ωράριο.

Από 1 Απριλίου ανοιχτά τις Κυριακές
Υπενθυμίζεται επίσης ότι στη διακριτική ευχέρεια των εμπόρων της περιοχής μας, θα είναι στο εξής η λειτουργία των καταστημάτων τους και τις Κυριακές κατά τη θερινή περίοδο, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χαράλαμπος Κόκκινος.

Σκοπός της λειτουργίας τους θα είναι η εξυπηρέτηση των καταναλωτών το καλοκαίρι και συγκεκριμένα για το διάστημα από 1 Απριλίου έως και 31 Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι τα καταστήματα θα μπορούν να λειτουργούν μόνο αν βρίσκονται μέσα στις συγκεκριμένες περιοχές που περιλαμβάνει η απόφαση και αυτό αφορά ειδικότερα την παλιά πόλη, την πόλη της Ρόδου, την κοινότητα Κρεμαστής και Ιαλυσού, και τις τουριστικές περιοχές του νησιού.

Κατά τα λοιπά ισχύει το προαιρετικό άνοιγμα των καταστημάτων σε όλες τις τοπικές κοινότητες καθώς και στους δήμους της Δωδεκανήσου.

Διαβάστε ακόμη

19 εκατομμύρια ευρώ στους δήμους της Δωδεκανήσου

ΕΝΦΙΑ: 6 & 7 Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

«Πρωταθλήτρια» στις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Κοινή επιστολή των νησιωτικών συλλόγων λογιστών για τους κατοίκους Εξωτερικού

Ε. Κρητικός: 1.200 πλειστηριασμοί και κατασχέσεις στα Δωδεκάνησα

Λογαριασμοί ρεύματος: Τα μέτρα στήριξης για τον Νοέμβριο

Νέα προγράμματα ΕΣΠΑ: Δίνουν έως 180.000€ σε νέες επιχειρήσεις

ΙΕΛΚΑ: Πώς η ακρίβεια άλλαξε τη διατροφή των Ελλήνων, ποια προϊόντα έχουν «κόψει» από το 2009