Καταρρέει το παλιό δημαρχείο Καμείρου!

Την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δύο κτίρια που στεγάζουν τις υπηρεσίες της Δημοτικής Ενότητας Καμείρου, την Δημοτική Κοινότητα Σορωνής, καθώς και το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, αποκαλύπτει σήμερα η «Ροδιακή» με ντοκουμέντα και το ανάλογο φωτογραφικό υλικό.

Σοβάδες και κομμάτια από μπετό που πέφτουν, ρωγμές, ακόμη και σίδερα που… ξεπροβάλουν μέσα από τους τοίχους, συνθέτουν μια εικόνα πλήρους εγκατάλειψης ενός χώρου που εξυπηρετεί καθημερινά δεκάδες πολίτες. 

Ακόμη όμως πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι παρά τις έγγραφες επιστολές του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας κ. Αντώνη Σαββάκη προς τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, αλλά και προς το γραφείο του Δημάρχου, δεν έχει γίνει το παραμικρό προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της σωματικής ακεραιότητας των επισκεπτών και όσων εργάζονται στο χώρο, καθώς επίσης και σε ό,τι αφορά στην αποκατάσταση του προβλήματος.
 


Η «Ροδιακή» αποκαλύπτει σήμερα τις τρεις σχετικές επιστολές που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προς τον Δήμο Ρόδου:

Η πρώτη επιστολή εστάλη την 1η Απριλίου 2016 και αναφέρει τα εξής: «Λόγω παλαιότητας και υγρασίας έχουν φουσκώσει και πέφτουν οι σοβάδες και κομμάτια από μπετό, από την πρόσοψη καθώς και το εσωτερικό του κτιρίου της Δημοτικής Κοινότητας Σορωνής. Πριν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε εργασία συντήρησης θα θέλαμε να μας στείλετε κάποιο μηχανικό – στατικό για να μας υποδείξει τις όποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν. Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες».

Κι αν η πρώτη επιστολή θα μπορούσε να εκληφθεί ως… πρωταπριλιάτικο αστείο, λόγω ημερομηνίας αποστολής, ο κ. Σαββάκης επανήλθε με μια ακόμη στις 15 Ιουνίου 2017 με την ένδειξη «εξαιρετικά επείγον».

Αναφέρει συγκεκριμένα: «Στο κτίριο του πρώην Δημαρχείου Δήμου Καμείρου και νυν Δημοτικής Ενότητας Καμείρου μεταξύ των αιθουσών του πρώτου ορόφου έχει παρουσιαστεί ρωγμή στην πλάκα οροφής του πρώτου ορόφου που δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας και είναι ανησυχητικό. Ακόμα εξωτερικά σε πολλά σημεία έχει φύγει (και φεύγει κατά χρονικά διαστήματα) ο σουβάς με αποτέλεσμα να φαίνονται τα σίδερα, τα παράθυρα δεν ασφαλίζουν και όταν βρέχει μπάζουν νερά. Παρά τις οχλήσεις μας δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση προς διόρθωσή των.
 


Στο αναφερόμενο κτίριο στεγάζονται τα γραφεία της Δημοτικής Ενότητας Καμείρου και του ΚΕΠ και ως εκ τούτου είναι επικίνδυνο για τους υπαλλήλους του Δήμου μας, αλλά και για τους δημότες που έρχονται στα γραφεία για διάφορες υποθέσεις τους. Παρακαλούμε για την άμεση αυτοψία της υπηρεσίας σας με το ανάλογο προσωπικό (μηχανικούς) προς διασταύρωση των αναφερομένων και ενεργειών αποκατάστασής των».

Η τρίτη επιστολή, εστάλη στις 21 Ιουλίου 2017, επίσης ως εξαιρετικά επείγουσα, αφού τα ξημερώματα εκείνης της ημέρας σεισμός 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, «ταρακούνησε» Ρόδο, Κάλυμνο και Κω, με το νησί του Ιπποκράτη πάντως να είναι εκείνο που υπέστη τις μεγαλύτερες ζημιές, θρηνώντας παράλληλα και δύο ανθρώπινες ζωές. Στην εν λόγω επιστολή αναφέρονταν τα εξής:

«Σε συνέχεια προηγούμενου εγγράφου μας και με αφορμή τον σημερινό ισχυρό σεισμό, σας ενημερώνουμε ξανά ότι το πρώην Δημαρχείο Καμείρου στο οποίο στεγάζονται οι υπηρεσίες μας, καθώς και του ΚΕΠ, διατρέχει υψηλό κίνδυνο. Επίσης σε περίπτωση που σημειωθεί νέος ισχυρός σεισμός στη Ρόδο, δυστυχώς κινδυνεύουν οι υπάλληλοι μας ακόμα και δημότες που έρχονται για εξυπηρέτηση. Παρακαλούμε όπως άμεσα εξετάσετε την στατικότητα του κτιρίου με έμπειρους μηχανικούς».
 


«Η Σορωνή έχει εγκαταλειφθεί από τον Δήμο Ρόδου»
 Έπειτα από τις παραπάνω ενημερωτικές επιστολές, το μόνο που ουσιαστικά έγινε σύμφωνα με τον κ. Σαββάκη ήταν η επίσκεψη του Δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου στις 17 Αυγούστου 2017, ο οποίος διαπίστωσε ιδίους όμμασι το πρόβλημα και ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Σορωνής, πως την αμέσως επόμενη ημέρα θα έστελνε προσωπικό από τις Τεχνικές Υπηρεσίες για να εξετάσουν ενδελεχώς το πρόβλημα. Δυστυχώς ούτε αυτό φαίνεται πως έγινε…

Στις δηλώσεις του στη «Ροδιακή» ο κ. Αντώνης Σαββάκης επεσήμανε για το θέμα: «Η Σορωνή έχει εγκαταλειφθεί από τον κεντρικό Δήμο. Παρά τις συνεχείς γραπτές και προφορικές οχλήσεις μου, δεν έχει γίνει τίποτα σε κανένα από τα δύο κτίρια και δυστυχώς κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω». 
 


Ο κ. Σαββάκης σημειώνει επίσης ότι «Δεν μπορεί η Σορωνή να ζητάει πέντε κυβικά μπετό για την εκκλησία από τον περασμένο Νοέμβριο και να μην έχει γίνει το παραμικρό. Δεν μπορεί να ανακοινώνει ο Δήμος την υπογραφή σύμβασης για την αποκατάσταση κοινοτικών καταστημάτων, τριών εκ των οποίων στη Δημοτική Ενότητα Καμείρου και να μην είναι μέσα το Δημαρχείο στη Σορωνή.

Δεν μπορεί να ανακοινώνει τη δημιουργία 17 νέων παιδικών χαρών στη Ρόδο και να μην έχει προχωρήσει από τον περασμένο Μάρτιο της Σορωνής, για την οποία υποδείξαμε το χώρο και απαιτείται απλώς μια μελέτη, καθώς είχε βρεθεί ιδιώτης να αναλάβει δωρεάν την κατασκευή της. Δεν μπορεί να ανακοινώνεται η αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας και να απουσιάζει και από εκεί το χωριό μας. Η Σορωνή απαιτεί τον ανάλογο σεβασμό».