Νέα σύμβαση για την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ

Αμέσως μετά τις γιορτές θα ξεκινήσει η σύνταξη εκ μέρους της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, του προσχεδίου για τη νέα προγραμματική σύμβαση που θα υπογραφεί ανάμεσα στην εταιρία, την ΠΕΔ και την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου.

Πρόθεση των αρμοδίων είναι να αρχίσουν οι διαδικασίες όσο γίνεται γρηγορότερα ώστε να ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα για να μπορέσει να ξεκινήσει το έργο της πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Αρχικά θα πρέπει να γίνει η παραχώρηση των οχημάτων και του εξοπλισμού από το δήμο της Ρόδου προς την εταιρία με απόφαση δημοτικού συμβουλίου, ώστε στη συνέχεια να γίνει η κατάρτιση της σύμβασης η οποία θα σταλεί στις υπηρεσίες της περιφέρειας για την προσαρμογή της σε όσα προβλέπουν οι νόμοι.

Αφού προκύψει το τελικό κείμενο θα οδηγηθεί προς ψήφιση στο περιφερειακό συμβούλιο και στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, ενώ στη συνέχεια οι αποφάσεις θα σταλούν προς έγκριση στην αποκεντρωμένη διοίκηση για να δοθεί το πράσινο φως υπογραφής της νέας σύμβασης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το καταστατικό δεν θα είναι έτοιμο πριν το τέλος του μήνα, και επομένως το πιθανότερο είναι να τεθεί προς έγκριση στις συνεδριάσεις των δύο οργάνων το Φεβρουάριο.

Πάντως αν και οι ανάγκες είναι μεγάλες και υπάρχει γενική ικανοποίηση από το έργο που υλοποιείται εντούτοις είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί η χρονική επέκταση της σύμβασης έστω και κατά ένα μήνα καθώς, θα απαιτηθούν άλλες διαδικασίες που είναι ακόμα πιο χρονοβόρες.

Ειδικότερα στην πεντάμηνη σύμβαση το ποσό της δαπάνης πλησιάζει τις 500.000 ευρώ και η έγκριση των αποφάσεων γίνεται από τους τοπικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς. Στην περίπτωση όμως που το ποσό αυξηθεί, τότε θα πρέπει να σταλούν οι αποφάσεις στο ελεγκτικό συνέδριο στην Αθήνα, να πάρουν αριθμό πρωτοκόλλου και να εξεταστούν όταν θα έρθει η σειρά τους.

Αυτό απαιτεί μεγαλύτερο χρόνο αναμονής κάτι που σημαίνει και καθυστέρηση στην έναρξη του έργου της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, η οποία δεν θα μπορεί να προσφέρει στους τομείς της καθαριότητας και του καλλωπισμού του νησιού για την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Παρ’ όλες τις δυσκολίες, υπάρχει η βούληση να επεκταθεί χρονικά η σύμβαση και μάλιστα μία από τις προτάσεις είναι να υπογραφεί μία ξεχωριστή σύμβαση με χρηματοδότη το δήμο Ρόδου καθώς δεν μπορεί να επιτευχθεί αυτό από την περιφέρεια. Δεν μπορεί δηλαδή να υπάρξει και δεύτερη σύμβαση με χρηματοδότη την περιφέρεια καθώς θεωρείται κατάτμιση έργου και δεν θα εγκριθεί από τα ελεγκτικά όργανα.