Δύσκολα θα έρθει η "άνοιξη" στην αγορά από τις εκπτώσεις

Χωρίς πολλές προσδοκίες για αύξηση του τζίρου στην τοπική αγορά, ξεκίνησαν χτες και στη Ρόδο οι χειμερινές εκπτώσεις, που θα διαρκέσουν περίπου δύο μήνες, δηλαδή μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου.

Όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια οι εκπτώσεις ξεκινούν αμέσως μετά τις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, σε μία προσπάθεια να δοθεί η ευκαιρία στους καταναλωτές να αγοράσουν εποχιακά είδη πριν το τέλος της σαιζόν, που ίσως δεν μπορούν να το κάνουν τις γιορτές λόγω υψηλών τιμών. 

Αυτό όμως δε φαίνεται να το ενστερνίζεται ο εμπορικός κόσμος που υποστηρίζει ότι οι εκπτώσεις δεν πρέπει να διεξάγονται αμέσως μετά τις γιορτές, γιατί επιδεινώνουν την κατάσταση στην αγορά, και δεν τονώνουν την κίνηση.

Σύμφωνα πάντως με τον Α’ αντιπρόεδρο της διοικητικής επιτροπής του επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Νίκο Παπασταματίου η κατάσταση που παρατηρείται στην αγορά όλα τα τελευταία χρόνια, έχει πλέον παγιωθεί, και δύσκολα θα αλλάξει, ακόμα και στις εκπτώσεις.

Μεγάλο μέρος των χρημάτων, όπως διαπιστώνει κανείς, διοχετεύεται πλέον στα πολυκαταστήματα και στις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων από τα οποία μπορεί κανείς να προμηθευτεί τα πάντα. Έτσι υπάρχει μεν κίνηση και τις γιορτές η οποία όμως έχει μετακυληθεί σε αυτού του είδους τα καταστήματα ενώ το μερίδιο της πίτας για τα υπόλοιπα καταστήματα είναι πολύ μικρό.

Άλλωστε προχώρησαν ήδη σε μειώσεις τιμών μέσα στις γιορτές και κατάφεραν να προσελκύσουν πελάτες που έκαναν αγορές πολύ φθηνά (για παράδειγμα υπήρχαν ρούχα αξίας 7 ευρώ το κομμάτι), λόγω της περιορισμένης οικονομικής δυνατότητας που χαρακτηρίζει πλέον την πλειοψηφία των καταναλωτών. Όπως είναι φυσικό αυτές τις τιμές δεν μπορούν να τις ανταγωνιστούν τα τοπικά καταστήματα, που όμως έκαναν καλύτερες τιμές όσο αυτό ήταν εφικτό.

Ανοιχτά την Κυριακή  14 Ιανουαρίου
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο εφαρμογής των χειμερινών εκπτώσεων, και στη Ρόδο, όσοι καταστηματάρχες το επιθυμούν μπορούν να ανοίξουν τα καταστήματά τους την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, δηλαδή στις 14 Ιανουαρίου 2018 από τις 11:00 έως 18:00.

Πάντως σύμφωνα με όσα επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο εμπορικός σύλλογος της Ρόδου, θα πρέπει να τηρούνται όλοι οι νόμοι που διέπουν το καθεστώς των εκπτώσεων, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, οι παραβάτες θα υποστούν κυρώσεις.

Αναλυτικά αναφέρει τα εξής: «Ο Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου ενημερώνει ότι σύμφωνα με το άρθρο 15 του νόμου 4177/2013, το οποίο δεν έχει τροποποιηθεί από τον Κώδικα Δεοντολογίας για τις εκπτώσεις, προσφορές, προωθητικές ενέργειες κλπ (ΥΑ 56885/10-11-2014), οι Χειμερινές Εκπτώσεις έτους 2018 θα αρχίσουν τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου και θα λήξουν την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου.

Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. 

Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης και στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από ... % έως...%»).  

Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό. Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής.

Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Κατά την διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τις εμπορικές επιχειρήσεις, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται λόγω λάθους.  
Γενικά, στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 €.   Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Ειδικότερα για την περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 €, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.  

Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.  Αρμόδια αρχή για την επιβολή των προστίμων είναι ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπου διαπιστώνεται η παράβαση.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την παρ. 1 άρθρου 16 ν. 4177/2013, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, ήτοι την Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2018 από τις 11:00 έως 18:00».