Μεγάλη ποσότητα με νοσοκομειακό υλικό πρόκειται να έρθει στη Ρόδο

Μία ακόμα μεγάλη ποσότητα με νοσοκομειακό υλικό ετοιμάζεται να φέρει στη Ρόδο, ο Φιλανθρωπικός και πολιτιστικός σύλλογος Παραδεισίου, σε μία προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά στις νοσηλευτικές δομές της περιοχής μας.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά εκτιμάται ότι μέχρι το Πάσχα θα έχει φτάσει στη Ρόδο από τη Σουηδία, ένα ακόμα κοντέινερ με διάφορα είδη αναγκαία για τη νοσηλεία ασθενών και την παροχή ιατρικών υπηρεσιών, τα οποία θα διανεμηθούν με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν.

Μάλιστα τα έξοδα του εκτελωνισμού για να μεταφερθεί το υλικό από τη Γερμανία στο λιμάνι του Πειραιά θα πληρωθούν από την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, μετά από αίτημα που κατέθεσε ο σύλλογος.

«Τους προσεχείς μήνες και μέχρι το Πάσχα θα έρθει ένα νέο κοντέινερ με νοσοκομειακό υλικό τα οποία διαθέτουμε και στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας της Δωδεκανήσου. Μέχρι τώρα πλήρωναν διάφοροι ιδιώτες αλλά και τα μέλη του συλλόγου με δικά τους έξοδα. Τώρα θα φροντίσουμε η περιφέρεια να καλύψει αυτό το ποσό. Το κοντέινερ θα έρθει δωρεάν από τον Πειραιά στη Ρόδο, προσφορά από ελληνική εταιρία» δήλωσε χτες ο αντιπεριφερειάρχης υγείας , πρόνοιας και κοινωνικής συνοχής Θωμάς Σωτρίλλης και πρόσθεσε:

«Θα καλυφθούν οι ανάγκες διαφόρων κέντρων υγείας και νοσοκομείων γι’ αυτό και γίνεται διανομή του υλικού. Μάλιστα το τελευταίο φορτίο είχε κρεβάτια χειρουργείου, και ειδικά κρεβάτια για ασθενείς, επιδεσμικό υλικό και υλικό για το χειρουργείο, απολυμαντικά, κρέμες επούλωσης και εγκαυμάτων, και στείλαμε μέρος από αυτά στη Λέρο και στις φυλακές της Κω, καθώς και στα κέντρα υγείας».

Όπως τόνισε ο κ. Σωτρίλλης «η περιφέρεια θα αναλάβει τον εκτελωνισμό, και τη μεταφορά του κοντέινερ στο νοσοκομείο όπου θα αδειάσει για να γίνει στη συνέχεια η διανομή. Ο υπερηχοτομογράφος που χρησιμοποιείται στο ουρολογικό προέρχεται από τη Σουηδία, ο υπέρηχος που χρησιμοποιούν οι γυναικολόγοι, επίσης από εκεί, τα κρεβάτια του χειρουργείου στη γυναικολογική κλινική το ίδιο. Πρόκειται για εξοπλισμό που αποσύρεται από τα νοσοκομεία της χώρας αλλά είναι σε πολύ κατάσταση. Εκεί σχεδόν κάθε χρόνο γίνεται ανακαίνιση στα νοσοκομεία, σε αντίθεση με εμάς που χρησιμοποιούμε μηχανήματα πολλών ετών».

Προσλήψεις νοσηλευτών διασωστών ΕΚΑΒ
Επίσης όπως έκανε γνωστό ο αντιπεριφερειάρχης η περιφέρεια βρίσκεται σε αναμονή της έγκρισης από το υπουργείο υγείας για την πρόσληψη των 12 διασωστών του ΕΚΑΒ και των 15 νοσηλευτών για να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν, καθώς και των γιατρών οι οποίοι θα απασχοληθούν για διάστημα δύο ετών με προοπτική επέκτασης του προγράμματος.

«Έχουμε κάνει μία μελέτη και του νοσηλευτικού προσωπικού που θα προσληφθεί και του προσωπικού για τα ασθενοφόρα αλλά και των γιατρών για το Γεννάδι και τον Έμπωνα. Ζητήσαμε από το υπουργείο την έγκριση και τη θεσμοθέτηση των θέσεων. 

Θα είναι διετούς διάρκειας η απασχόλησή τους η οποία μπορεί να επεκταθεί. Οι προσλήψεις θα γίνουν εντός του 2018 και μόλις το υπουργείο εγκρίνει την απόφασή μας για να την υλοποιήσουμε εμείς είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε» δήλωσε επίσης ο κ. Σωτρίλλης προσθέτοντας και τα εξής: «Είναι χρήματα της περιφέρειας και ήταν μία πρωτοβουλία του περιφερειάρχη που έτυχε κοινής αποδοχής, γιατί ήταν μία πρόταση καινοτόμα που βγάζει από τον… πάτο της θάλασσας το θέμα της υγειονομικής κάλυψης των άγονων περιοχών σε ό,τι αφορά το ΕΚΑΒ. Μόλις μας πει το υπουργείο να προχωρήσουμε εμείς είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε. Ειδικά για τους διασώστες η μελέτη αφορά δύο βάρδιες πρωί και απόγευμα, στα δύο κέντρα υγείας Γενναδίου και Έμπωνα».

«Πιέζουμε για τους οργανισμούς»
Παράλληλα υπογράμμισε ότι η περιφέρεια ασκεί πιέσεις ώστε να καταρτιστούν οργανισμοί λειτουργίας για τα κέντρα υγείας ώστε να μπορέσουν να γίνουν στη συνέχεια προσλήψεις σε διάφορες ειδικότητες.
«Όσον αφορά τους οργανισμούς των κέντρων υγείας αυτοί πρέπει να υπάρχουν άσχετα αν δεν ενεργοποιηθούν άμεσα. Αυτό είναι θέμα της ΥΠΕ.

Ας προκριθούν τα κέντρα υγείας στα οποία πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη σύνταξή τους, ακόμα και του νοσοκομείου της Καρπάθου που θα λειτουργήσει μέχρι τον Ιούνιο του 2018, καθώς χρειάζονται οι προσλήψεις νέου προσωπικού. Οι δομές αυτές πρέπει να εξυπηρετούν κόσμο και να μη μένουν στα χαρτιά. Εμείς από την πλευρά μας δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα αλλά πιέζουμε ώστε να καλυφθούν υγειονομικά αυτές οι περιοχές» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης.

Συνεχίζονται  οι έλεγχοι στο νερό
Παράλληλα ερωτηθείς για τους ελέγχους που διεξάγει η περιφέρεια για την ποιότητα του νερού στο νησί της Ρόδου έκανε γνωστό ότι συνεχίζονται και μάλιστα οι τελευταίες δειγματοληψίες πραγματοποιήθηκαν το Νοέμβριο.

Οι έλεγχοι εστιάστηκαν στη δυτική πλευρά και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι δείκτες στα νερά ήταν μέσα στα επιτρεπτά όρια. «Συνεχίζουμε τους ελέγχους στο νερό, μάλιστα τελευταία και συγκεκριμένα το Νοέμβριο κάναμε στη δυτική πλευρά, και εκτός από ένα σημείο έξω από τη Σορωνή όλα τα άλλα ήταν καλά. Επίσης θα εξετάσουμε και το νερό στα Αφάντου καθώς είχαμε παράπονα ότι είναι θολό. Θα πάρουμε λοιπόν δείγματα για να δούμε τι ισχύει.

Συγκεκριμένα πάρθηκαν περίπου 20 δείγματα, και σε γενικές γραμμές το νερό κρίθηκε πόσιμο και ότι πληροί τις προϋποθέσεις που θέτουν οι διεθνείς κανόνες. Έλεγχοι γίνονται τακτικά. Στο δείγμα της Σορωνής που πάρθηκε από πηγή έξω από το χωριό, θα γίνει επανέλεγχος» κατέληξε ο κ. Σωτρίλλης.