Η Ρόδος έκλεψε τις καρδιές τους

Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, καμιά εικοσαριά πιτσιρικάδες, με ύψος που έφτανε λίγο ως πολύ τα δύο μέτρα, έγιναν αντιληπτοί να περιδιαβαίνουν τους δρόμους της πόλης, με ομοιόμορφες στολές και απόλυτα κόσμια συμπεριφορά. Το ότι ήταν ομάδα, βέβαια, δεν το πρόδιδε μόνο η κοινή εμφάνιση αλλά και ότι έδειχναν σαν μία μεγάλη παρέα ή καλύτερα σαν οικογένεια.

«Μα, τι τα ταΐζουν κι έχουν τέτοιο μπόι;» έλεγαν με μισή δόση χιούμορ κι άλλη μισή θαυμασμού οι Ροδίτες όταν έβλεπαν αυτά τα παιδιά να περιηγούνται στην πόλη προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά τις ομορφιές της και τον πολιτισμό της. Όταν, όμως, είχαν την ευκαιρία να τους μιλήσουν κιόλας, οι θετικές εντυπώσεις επικεντρώνονταν στην εξαιρετική ανατροφή αυτών των παιδιών, στο πόσο ευγενικά και προσγειωμένα συμπεριφέρονταν.

Οι καλοί χαρακτήρες, το ήθος και η ευπρέπεια είναι θεμέλια πάνω στα οποία χτίζεται το μέλλον τους και αποτελούν προτεραιότητα για τους προπονητές τους, τόσο στο σύλλογο που ανήκουν όσο και στην εθνική ομάδα που κλήθηκαν να υπηρετήσουν.
 

Ο Χρίστος Σγουρίτσας με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.
Ο Χρίστος Σγουρίτσας με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο

 

Γιατί οι νεαροί διεθνείς της εθνικής παμπαίδων, περί αυτών πρόκειται, αναλαμβάνουν την ευθύνη να εκπροσωπήσουν ένα ολόκληρο έθνος όταν συμμετέχουν σε επίσημες διοργανώσεις όπως το καθιερωμένο τουρνουά φιλίας, που γίνεται κάθε καλοκαίρι. Και ο ομοσπονδιακός τεχνικός Χρίστος Σγουρίτσας, μιλώντας στην «Ροδιακή», τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία που έχει το ήθος τόσο εντός όσο κι εκτός παρκέ και πόση έμφαση δίνει ο ίδιος και οι συνάδελφοί του στο προπονητικό επιτελείο της εθνικής στην κόσμια συμπεριφορά.

Με είκοσι πέντε χρόνια στο χώρο του αθλήματος, θα ήταν περιττό να αναφέρουμε ότι διαθέτει μεγάλη εμπειρία και πως είναι από τους πλέον αρμόδιους για να μιλήσει για την καινούρια φουρνιά του ελληνικού μπάσκετ, η οποία πραγματοποίησε στη Ρόδο ένα από τα πολύ απαραίτητα camp προετοιμασίας, με παιδιά τόσο από το κλιμάκιο Νότου όσο και από του Βορρά.

Ο κ. Σγουρίτσας, αναφερόμενος στις εντυπώσεις του από την παραμονή του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στο νησί του Ήλιου, σχολίασε: «Ήταν καταπληκτική εμπειρία, τόσο για μας όσο για τα παιδιά. Πραγματικά, ενθουσιάστηκα από τη φιλοξενία μας στη Ρόδο, από το πόσο οργανωμένα ήταν όλα για τις προπονήσεις της ομάδας αλλά και από την αντίδραση του κόσμου που μας έδειξε την αγάπη του με κάθε ευκαιρία.

Άλλωστε, αυτή η αγάπη ήταν που μας έφερε στη Ρόδο. Η αγάπη του κ. Γιάννη (σ.σ. Χατζηλαζάρου) για το μπάσκετ, για τα νέα παιδιά και φυσικά το ενδιαφέρον του για την πρόοδο των παιδιών στο νησί. Θεωρώ πως η παρουσία μας έδωσε στα παιδιά της Ρόδου την ευκαιρία να αποκτήσουν πιο εμπεριστατωμένη εικόνα για το πώς δουλεύουμε στα κλιμάκια.

Περάσαμε υπέροχα αυτές τις μέρες, δουλέψαμε πολύ καλά και τα παιδιά έμειναν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Μας ρωτούσαν, όταν ήρθε η ώρα να φύγουμε, «κόουτς, πότε θα ξανάρθουμε;». Νιώσαμε πολύ έντονα τη ζεστασιά από τον κόσμο, είδαμε κόσμο να έρχεται στο γήπεδο και να παρακολουθεί τις προπονήσεις μας, στο φιλικό που δώσαμε το Σάββατο υπήρξε πολύ ενδιαφέρον από τους γονείς των παιδιών της Ρόδου.

Ο Κολοσσός μας βοήθησε πάρα πολύ, η κ. Καραγιάννη ήταν εκπληκτική, ήταν κοντά μας όλη την ώρα. Πρέπει να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Γιάννη (σ.σ. Χατζηλαζάρου), την κ. Άντα (σ.σ. Καραγιάννη) και τον κ. Τσέλιο (σ.σ. πρόεδρος ΑΟ Κολοσσός) αλλά και σε όλη τη Ρόδο για τη ζεστασιά που μας πρόσφεραν. Ήταν τρομερό όλο αυτό».

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της δουλειάς που έκανε η εθνική στις προπονήσεις της επί ροδίτικου εδάφους, ο κ. Σγουρίτσας τόνισε καταρχήν ότι «ίσως το πιο σημαντικό απ’ όλα ήταν ότι τα παιδιά αυτά είχαν την ευκαιρία να βρεθούν όλα μαζί, να γίνουν ομάδα, να γίνουν φίλοι, να ταιριάξουν τα νώτα τους. Γι’ αυτό έχουν τόσο μεγάλη αξία αυτά τα προπονητικά camp. Δίνουν τη δυνατότητα σε παιδιά που προέρχονται από διαφορετικά μέρη της χώρας να ενωθούν και να δουλέψουν μαζί, να περάσουν ώρες μαζί κι εκτός γηπέδου.

Η Ομοσπονδία δίνει ιδιαίτερη βάση και δείχνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στην ανάπτυξη του αθλήματος. Κάνει εξαιρετική προσπάθεια με τη διοργάνωση αυτών των camp και προσέχει πολύ τον τρόπο δουλειάς στις μικρές ηλικίες. Εμείς κάνουμε προπόνηση κάθε εβδομάδα, προσπαθούμε να τους κάνουμε ομάδα και να αντιληφθούν πόσο μεγάλη τιμή είναι να είσαι στην εθνική. Πέρσι, με το κλιμάκιο του Νότου, δώσαμε πάνω από είκοσι φιλικά κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Θεωρώ ότι τα παιδιά της εθνικής αποτελούν ένα πολύ καλό δείγμα και πιστεύω ότι κάποια από αυτά θα παίξουν μελλοντικά σε υψηλό επίπεδο».

Όσον αφορά στα συμπεράσματα που άντλησε από το φιλικό παιχνίδι με το τμήμα εφήβων του Κολοσσού, ο ομοσπονδιακός προπονητής υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως «ορισμένα τεχνικά κομμάτια ήταν αρκετά καλά, τα παιδιά είχαν διάθεση και γενικά η εικόνα που είδα μου άρεσε».

Σε ερώτηση σχετικά με το αν το camp προετοιμασίας της εθνικής παμπαίδων στη Ρόδο πρόκειται να αποτελέσει την αφετηρία για μία αρμονική συνεργασία ανάμεσα στα εθνικά κλιμάκια και τους ανθρώπους που πήραν την πρωτοβουλία να φέρουν στο νησί το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, ο κ. Σγουρίτσας ανέφερε πως έχουν γίνει ήδη κάποιες συζητήσεις και πως την περίοδο του Πάσχα, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα έχουμε τη δυνατότητα να φιλοξενήσουμε και πάλι το νέο αίμα του μπάσκετ στη Ρόδο!