Καταδικάστηκε επειδή βοήθησε μετανάστες να ταξιδέψουν από τη Ρόδο

Ένοχος κρίθηκε από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου 56χρονος Αθηναίος ο οποίος κατηγορείται για την διευκόλυνση που παρείχε σε συνολικά εννέα μετανάστες που διέμεναν παράνομα στη χώρα να ταξιδέψουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η δίκη έγινε προχθές και το δικαστήριο επέβαλε στον 56χρονο ποινή κάθειρξης 5 ετών και φυλάκιση 6 μηνών στέλνοντας τον στη φυλακή.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο 56χρονος είχε κριθεί ένοχος για την υπόθεση αυτή τον Ιανουάριο του 2013 από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, το οποίο ωστόσο είχε αποφανθεί η έφεσή του να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Έτσι ο 56χρονος άσκησε έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης σε βάρος του και αφέθηκε ελεύθερος.

Στα μέσα Μαΐου 2015 η υπόθεση εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, ενώπιον του οποίου δεν εμφανίστηκε ο κατηγορούμενος και έτσι η έφεση του απορρίφθηκε ως ανυποστήριχτη και διατηρήθηκε η ποινή των 11 ετών κάθειρξης και το χρηματικό πρόστιμο των 50.000 ευρώ για τον 56χρονο, σύμφωνα με την οποία έπρεπε να οδηγηθεί στη φυλακή.

Ωστόσο ο ίδιος υπέβαλε τον Γενάρη του 2017 αίτηση, ακύρωσης της διαδικασίας που είχε γίνει στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, η οποία και έγινε δεκτή και έτσι η υπόθεση του 56χρονου εκδικάστηκε προχθές εκ νέου από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου.

Σημειώνεται πως στην ίδια υπόθεση κατηγορούνταν και δύο γυναίκες ηλικίας 37 και 26 ετών οι οποίες και πρωτόδικα είχαν κριθεί και αυτές ένοχες και είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση δύο ετών η κάθε μία.

Η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης όταν στις 19 Αυγούστου 2012 το πρωί στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μη νόμιμων μεταναστών, εντοπίστηκαν στον Κρατικό Αερολιμένα Ρόδου «Διαγόρας» οι τρεις Έλληνες να συνοδεύουν τις δυο αλλοδαπές, αφού προηγουμένως τις είχαν προμηθεύσει έναντι χρηματικού ποσού με πλαστά δελτία ταυτότητας και κάρτες επιβίβασης, προκειμένου να ταξιδέψουν παράνομα για Αμβούργο Γερμανίας. Μάλιστα οι ταυτότητες που έφεραν οι αλλοδαπές έφεραν τις φωτογραφίες τους όμως είχαν τα στοιχεία των δύο Ελληνίδων.

Από την διερεύνηση της υπόθεσης εξακριβώθηκε ότι τα μέλη του κυκλώματος (στο οποίο φέρεται να είναι «επικεφαλής» ο 55χρονος) είχαν μεταφέρει δύο ημέρες πριν τη σύλληψή τους, τις δυο αλλοδαπές με πλοίο γραμμής από τον Πειραιά στην Ρόδο με σκοπό στη συνέχεια να τις προωθήσουν αεροπορικώς στο εξωτερικό.

Επιπλέον από την αστυνομική έρευνα πρόεκυψε ότι ο 56χρονος το τελευταίο εξάμηνο είχε διευκολύνει την παράνομη έξοδο από την χώρα άλλων επτά αλλοδαπών, μέσω επαρχιακών αεροδρομίων έναντι του χρηματικού ποσού των 100 ευρώ ανά άτομο.
Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία πλαστά ελληνικά δελτία ταυτότητας καθώς και κάρτες επιβίβασης.