Η Ροδίτισσα που ψήφιζε  όλη η Ρόδος στο X Factor!

Τη γνωρίσαμε ως τη Ροδίτισσα που παίρνει μέρος στο X Factor 2017, το talent show του ΣΚΑΙ, κι ας μην την ξέραμε και τόσο εμείς εδώ  αφού μετά το σχολείο έφυγε για 10 χρόνια στην Αγγλία, για σπουδές και δουλειά.

Μετά παρακολουθήσαμε την πορεία της δυναμικής 27χρονης  για ένα μήνα, εμείς και όλη η Ελλάδα, να τραγουδάει το τραγούδι της Αντέλ και να προκρίνεται, να της δίνουν να πει και πιο δύσκολα κομμάτια που είχαν και κίνηση, αλλά δεν ήταν του στιλ της…

Οι τηλεθεατές της Ρόδου την ψήφιζαν μαζικά, την έλεγαν «η Αλεξάνδρα μας…», και της μιλούν με θέρμη και τώρα που τη συναντούν στο δρόμο την Αλεξάνδρα Μάτση,  με καταγωγή από την Κρεμαστή που είναι μισή Σουηδέζα και οι εφημερίδες της Σουηδίας έγραφαν και καμάρωναν γι αυτήν όταν ήταν στο παιχνίδι όπως και οι δημοσιογράφοι της Αγγλίας που τη ρωτούσαν αν θα ξαναγυρίσει πίσω!

Η Αλεξάνδρα,  που τον τελευταίο χρόνο βρίσκεται στη Ρόδο όπου ζει η οικογένειά της, συνεχίζει να γράφει μουσική, να τραγουδάει και να φαίνεται με την πρώτη ότι είναι σεμνή και έξυπνη.
 

 

ΕΡ. Πάντα τραγουδίστρια ήθελες να γίνεις, να ασχοληθείς με τη μουσική, με το τραγούδι;

Με τη μουσική ασχολήθηκα τυχαία, στα 15 μου. Ήμουνα στη χορωδία του σχολείου και στη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση είπαμε το τραγούδι του Bob Dylan “Knocking on heavens door”. Αυτό το ίδιο τραγούδι βγήκα και το τραγούδησα και στο εστιατόριο που έχουμε. Μου έκανε κι εμένα εντύπωση πως κατάφερα και το τραγούδησα, η φωνή μου ήταν ακόμα πιο μπάσα απ΄ ότι είναι σήμερα. Ο ένας από τους μουσικούς που έπαιζε, ο Κεν,  με παρότρυνε να συνεχίσω να τραγουδάω και μου έμαθε κιθάρα. Δεν ζει σήμερα, ήταν πολύ καλός μουσικός, στα πρώτα του βήματα συνεργάστηκε με τον Έρικ Κλάπτον, τον Τομ Τζόουνς… μετά συνέχισα μόνη μου να μαθαίνω κιθάρα.

ΕΡ. Δεν έκανες ποτέ σπουδές μουσικής, το ταλέντο σ΄ έφερε μέχρι εδώ!

Δεν πήγα ποτέ σε ωδείο και δεν έκανα ποτέ φωνητικά, αλλά από τότε παίζω με τις νότες, πειραματίζομαι, κι ακόμα και τώρα δοκιμάζω διάφορα είδη μουσικής. Δεν έχω καταλήξει αν θα ασχοληθώ με την ποπ, ή το μπλουζ ή το ροκ, μ΄ αρέσουν όλα, κι είναι καλό να  συνδυάζονται όλα. Το αποτέλεσμα αν είναι καλό όλα είναι καλά. Δεν σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να γίνω τραγουδίστρια ή να γράφω μουσική, ήθελα να επιλέξω κάτι με μεγαλύτερη ασφάλεια επαγγελματική. Την περίοδο εκείνη 2006-7 συνεργάστηκα ωστόσο με το Βασίλη Καστανάκη που έπαιζε ηλεκτρονική μουσική, έγραψα τους στίχους σ΄ ένα τραγούδι εκείνος έγραψε τη μουσική και το τραγούδησα. Το τραγούδι αυτό παιζόταν στο MTV για ένα διάστημα.

ΕΡ. Τι σπουδές έκανες στην Αγγλία;

Έφυγα για την Αγγλία, για την πόλη Χάντερσφιελντ κοντά στο Μάντσεστερ και σπούδασα Hospitality Management στο πανεπιστήμιο, δηλαδή Διοίκηση Επιχειρήσεων στο χώρο της φιλοξενίας (εστιατόρια, ξενοδοχεία)  και ό,τι έχει να κάνει με τη φιλοξενία. Έγραφα μουσική όταν είχα χρόνο γιατί παράλληλα με τις σπουδές μου δούλευα κιόλας σε καφετέρια και παράλληλα σ΄ ένα εργοστάσιο για μελάνι, για χαρτί και γενικότερα για γραφική ύλη. Όταν τελείωσα τις σπουδές μου έπιασα δουλειά στο πανεπιστήμιο που φοιτούσα και ασχολήθηκα με δεξιώσεις. Δούλεψα έξι χρόνια εκεί. Συνολικά έμεινα 10 χρόνια στο εξωτερικό. Δεν κατάλαβα πως πέρασαν τα χρόνια εκεί. Γύρισα πριν ένα χρόνο στη Ρόδο και ο λόγος ήταν γιατί δεν γινόταν να διατηρηθεί άλλο από απόσταση η σχέση μου με τον Μιχάλη, με τον οποίο γυρίζοντας αρραβωνιαστήκαμε.

ΕΡ. Και αμέσως αποφάσισες να λάβεις μέρος στο X Factor!

Μου λέγανε να το κάνω, να δηλώσω συμμετοχή. Στην αρχή ήμουν διστακτική και γενικά σκέφτομαι πολύ. Όταν όμως είναι να πάρω μία απόφαση μπορεί να την πάρω σε μια στιγμή, τελικά λειτουργώ με το ένστικτο. Έτσι, πέρασα την πρώτη ακρόαση, μετά πέρασα τη δεύτερη ακρόαση μπροστά στην κριτική επιτροπή, τους άρεσα…
 


EΡ. Από τους κριτές του Χ-Factor ποιος ήταν ο πιο ένθερμος υποστηρικτής σου;

Η Τάμτα, με αντιμετώπιζε πιο θερμά απ΄ όλους σε όλη τη διάρκεια που παρέμενα στο παιχνίδι. Αυτή ήταν η πιο ενθουσιώδης μαζί μου. Έμαθα από το παιχνίδι αυτό, έκανα φιλίες ανάμεσα στα παιδιά, με τη δασκάλα των φωνητικών, τη Μίνα Γιαννοπούλου διατηρώ επικοινωνία.  Μας άκουγε ο παραγωγός του Μαζωνάκη, μας διόρθωνε… Έπεσα αμέσως στα πολύ βαθιά, κι εκεί σ΄ αυτό το παιχνίδι φαίνεται ποιος μπορεί να ανταπεξέλθει και να αντέξει την πίεση. Και το παράξενο είναι ότι γίνεσαι αμέσως αναγνωρίσιμος, αρχίζει ο κόσμος και σου μιλάει, ή μέσω του instagram, ή μέσω του facebook .

ΕΡ. Είχες πολύ στήριξη και από τη Ρόδο στις ψηφοφορίες!

Ένιωσα πολύ στήριξη και αγάπη γι αυτό όταν βγήκα από το παιχνίδι και μου έλεγαν «σε ψηφίζαμε…»… Αισθανόμουν άσχημα που ο κόσμος με ψήφιζε, κι εγώ δεν τα κατάφερα να μείνω, κι επομένως τους απογοήτευσα. Ήταν  όμως πολύ υψηλό το επίπεδο στο παιχνίδι, οι άλλοι ήταν έτοιμοι τραγουδιστές. Εγώ πήγα έτσι, δεν πήγα με στόχο.

ΕΡ. Δεν μπήκες στο παιχνίδι για να κερδίσεις;

 Δεν μπήκα για να κερδίσω, κι επομένως  να πω «τώρα θα κάνω ζέσταμα, τώρα θα κάνω φωνητικά…»… Δεν ήξερα τι ήθελα απ΄ αυτό το παιχνίδι. Όταν πήγα δεν περίμενα μάλιστα ότι θα φτάσω μέχρι εκεί, νόμιζα ότι θα κάνω μία ακρόαση και θα φύγω. Αλλά ο κόσμος μ΄ έβλεπε μέσα για ένα μήνα και μέχρι σήμερα ακόμα που με βλέπουν στο δρόμο μου λένε «η Αλεξάνδρα μας…»… χωρίς εγώ να τους γνωρίζω μου μιλάνε πολύ ζεστά. Είναι τρομακτική η δύναμη της τηλεόρασης.

ΕΡ. Θα ξαναδήλωνες συμμετοχή σε παιχνίδι, τι θα άλλαζες αυτή τη φορά στη λειτουργία σου, σε τι θα έδινες προτεραιότητα;

Θα πήγαινα, αλλά στης Σουηδίας, το Idol. Είμαι μισή Σουηδέζα, μιλάω τη γλώσσα, αλλά νομίζω θα μου ταίριαζε περισσότερο. Είναι πιο δύσκολο, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες. Και βέβαια να είμαι περισσότερο προετοιμασμένη και να ασχοληθώ με τα φωνητικά μου για τα οποία κάνω μαθήματα.

ΕΡ. Δύο σουηδικές εφημερίδες, μία αγγλική,  κι ένας ραδιοφωνικός σταθμός της Αγγλίας έγραψαν για σένα ενώ ήσουν στο παιχνίδι. Τι έλεγαν;

Η αγγλική εφημερίδα ήταν της περιοχής που έμενα, στην Αγγλία. Έγραφε ότι πρώην υπάλληλος του πανεπιστημίου μας είναι στο ελληνικό X-Factor, κι έδινε λεπτομέρειες για το παιχνίδι και την παραμονή μου σ΄ αυτό.  Μιλούσαν για εμένα λέγοντας ότι είμαι πρώην υπάλληλος του Πανεπιστημίου.  Το ίδιο και ο ραδιοφωνικός σταθμός της Μεγάλης Βρετανίας που μου πήρε συνέντευξη. Μου έκανε εντύπωση πως και τα δύο αυτά μέσα ενημέρωσης μου είπαν «είμαστε περήφανοι για εσένα, να γυρίσεις πίσω…»…
 

Όταν οι Σουηδικές εφημερίδες έγραφαν για την Αλεξάνδρα Μάτση
Όταν οι Σουηδικές εφημερίδες έγραφαν για την Αλεξάνδρα Μάτση


ΕΡ. Και οι σουηδικές εφημερίδες;

Μιλούσαν για εμένα ως δικό τους παιδί αφού είμαι μισή Σουηδέζα και παρακολούθησαν την πορεία μου στο παιχνίδι μέχρι το τέλος.

ΕΡ. Τι κάνεις τώρα που βρίσκεσαι στη Ρόδο σε σχέση με τη μουσική;

Συνεχίζω να γράφω  τραγούδια, ξένα και ελληνικά. Θα ήμουν χαρούμενη να έδινα τα τραγούδια μου σε άλλους, δεν μου πάνε όλα εμένα. Έκανα διασκευή το τραγούδι Creep Radiohead  κάτι το οποίο δεν θα μπορούσα να κάνω αν δεν ήταν η δασκάλα μου στο παιχνίδι η Mίνα Γιαννοπούλου, με την οποία συνεχίζω να έχω επικοινωνία. Κι επίσης μαζί με άλλους τρεις μουσικούς φτιάξαμε μία μπάντα που λέγεται “White Noise” και παρουσιάζουμε τη δουλειά μας, κάνοντας διασκευές σε ξένα και ελληνικά τραγούδια.