Κοντά στην παράδοση οι Καρπάθιοι Αμερικής

Όταν οι πρωτοπόροι ομογενείς, από χωριά και νησιά της Ελλάδας, ήρθαν στην Αμερική και δημιούργησαν τους τοπικούς συλλόγους, δεν θα μπορούσαν να φανταστούν πως πάνω από έναν αιώνα αργότερα θα εξακολουθούσαν να υπάρχουν από τρίτης και τετάρτης γενιάς απογόνους.

Το πολιτισμικό και οικονομικό επίπεδο των απογόνων τους ανέβηκε αλλά οι σκοποί των συλλόγων δεν άλλαξαν.

Συνεχίζουν να αποβλέπουν στη διατήρηση των μεταξύ τους δεσμών και τις παραδόσεις του γενέθλιου χωριού και νησιού των προγόνων τους.

Έτσι, όπως καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια, ο Σύλλογος Πηγαδιωτών (Καρπάθου) ο "Ποσειδών" περιήλθε, τις παραμονές των  Χριστουγέννων, τα σπίτια και τις επιχειρήσεις των συμπατριωτών μας στο New Jersey και την Pennsylvania για να τους πει τα κάλαντα, που σύνταξε η Πόπη Κασσώτη.

Την ομάδα των καλάντων αποτελούσαν: Άννα Μικροπανδρεμένου (πρόεδρος), Γιώργος Λογοθέτης (με τον μπαγλαμά), Χαρής Ζαβόλας, Κώστας και Ειρήνη Κουρού, Μαίρη Λογοθέτη, Παναγιώτα Σταματάρου, Φανή Σταματάρου, Βασίλης Πάπαγιάννης, Ευαγγελία Ασπρομάτη και Γιώτα Μυλωνά.

Βασιλόπιτα

Την Κυριακή 7 Ιανουαρίου, περισσότεροι από διακόσιοι συμπατριώτες μας, μέλη και φίλοι του Συλλόγου από το New Jersey, τη Νέα Υόρκη και την Pennsylvania συγκεντρώθηκαν στο Galloping Hills Caterers στο Union  NJ, για να γιορτάσουν το κόψιμο της Βασιλόπιτας του "Ποσειδώνα" και να ανταλλάξουν τις ευχές τους για το καινούργιο χρόνο. Μεταξύ των άλλων παρευρέθησαν, ερχόμενοι από την Ελλάδα, ο Χάρης Σεβδαλής με την οικογένειά του και οι Σάββας και Άννα Κασσώτη.

Στους παρευρεθέντες προσφέρθηκε πλούσιο δείπνο και ο Άγιος Βασίλης (Βασίλης Γεραπετρίτης) χάρισε δώρα στα παιδιά. Στο χαιρετισμό της, η πρόεδρος του Συλλόγου Άννα Μικροπανδρεμένου ευχαρίστησε τους παρευρεθέντες για την παρουσία τους και αυτούς που βοήθησαν για την επιτυχία της εκδήλωσης. Το Pristonian Diner του Μιλτιάδη Σταματάρου που πρόσφερε την Βασιλόπιτα, την Μαίρη Λογοθέτη που φρόντισε για την αγορά των δώρων, και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που πρόσφεραν τα δώρα για το λαχείο.

Τυχερός της χρονιάς ήταν ο Γιώργος Ιωαν. Νιοτής, που κέδρισε την χρυσή λίρα.

Επίσης, η πρόεδρος ευχαρίστησε τα μέλη και φίλους του Συλλόγου που τους δέχθηκαν στα σπίτια και στις επιχειρήσεις τους για να τους ψάλουν τα κάλαντα. (Οι εισπράξεις των καλάντων μαζί με τις συνδρομές των μελών αποτελούν το κύριο έσοδο του Συλλόγου).

 Αρκετοί από τους συμπατριώτες μας που τίμησαν την γιορτή της βασιλόπιτας
Αρκετοί από τους συμπατριώτες μας που τίμησαν την γιορτή της βασιλόπιτας

Και στην συνέχεια ανήγγειλε την εκδρομή προσκύνημα που οργανώνει ο Σύλλογος για να παρευρεθούν στη γιορτή της Βαγγελίστρας και τις ημέρες του Πάσχα στην Κάρπαθο.  Ακολούθως η χορωδία του Συλλόγου έψαλε τα κάλαντα και τον ύμνο του Ποσειδώνα, "Πηγάδια μου που σου χτυπά το κύμα με το νάζι ...", στον οποίο πρόσθεσαν τους ακόλουθους τρεις στίχους:
Την πίττα του Συλλόγου μας σήμερα την τιμούμε,
με "Μπαλουξίδικες" ευχές
θε να σας ευχηθούμε.

Κι όταν τον ύμνο ψάλλουμε ανοίγει η καρδιά μας
και τον μεταφυτεύουμε
σ' εγγόνια και παιδιά μας.

Η αγάπη στα Πηγάδια μας πάντα να μας ενώνει,
κι όσο μακριά τους είμαστε
θε να την δυναμώνει.  
Η διασκέδαση συνεχίστηκε με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, με την ορχήστρα του Σάββα Περσελή (του εγγονού).
Μανώλης Κασσώτης.

Ο Άγιος Βασίλης μοιράζει τα δώρα στα παιδιά
Ο Άγιος Βασίλης μοιράζει τα δώρα στα παιδιά

 

Η πρόεδρος με τα μέλη του ΔΣ τραγουδούν τα κάλαντα και τον ύμνο του Ποσειδώνα
Η πρόεδρος με τα μέλη του ΔΣ τραγουδούν τα κάλαντα και τον ύμνο του Ποσειδώνα