Αναμένονται πολλές βροχές στη Ρόδο

Αναμένονται πολλές βροχές στη Ρόδο

Αναμένονται πολλές βροχές στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4193 ΦΟΡΕΣ

Κρίνονται αναγκαίες για τον εμπλουτισμό των υδροφόρων οριζόντων

Αυξημένα ποσοστά υγρασίας παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες στο νησί της Ρόδου, ένδειξη ότι περιμένουμε πολλές βροχές τον Ιανουάριο, όπως εκτιμούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου.

Μάλιστα όπως τόνισε χτες ο αντιπεριφερειάρχης περιβάλλοντος Γιάννης Φλεβάρης, μετά από σχετική ενημέρωση που είχε, αυτό θα ήταν ιδιαίτερα θετικό για το νησί μας καθώς υπάρχει μεγάλη ανάγκη να αυξηθούν τα αποθέματα του νερού, ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες.

«Αυτό που θα πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι τον Ιανουάριο αναμένουμε αυξημένες βροχοπτώσεις, πάνω από το μέσο όρο του προηγούμενου μήνα καθώς παρατηρείται όπως επισημαίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες μία αυξημένη υγρασία.

Ιδιαίτερα στο νησί της Ρόδου υπάρχει μία αυξημένη υγρασία η οποία αποτελεί ενδεικτικό στοιχείο για επικείμενες βροχοπτώσεις μέσα στη διάρκεια του μήνα.

Τις περιμένουμε και ελπίζουμε οι βροχοπτώσεις να συνεχιστούν και όλο το πρώτο τρίμηνο του 2018 ώστε να έχουμε μία πολύ μεγάλη ανάσα.

Επίσης οι βροχοπτώσεις θα βοηθήσουν στο να αυξηθούν και τα αποθέματα στο φράγμα Γαδουρά, ώστε να εξασφαλίσουμε την υδροδότηση της πόλης της Ρόδου και του βορείου τριγώνου» δήλωσε στη «Ροδιακή».

Παράλληλα σύμφωνα με τα στοιχεία, οι υπηρεσίες της περιφέρειας χαρακτηρίζουν ικανοποιητικό το ύψος της βροχής που έπεσε κατά μέσο όρο στο νησί της Ρόδου, το τελευταίο τρίμηνο του έτους που πέρασε.

Συγκεκριμένα από τις μετρήσεις που έγιναν σε κάθε έναν από τους σταθμούς μέτρησης, και από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι από τους τρείς μήνες, αποδοτικότερος από πλευράς βροχόπτωσης ήταν ο Νοέμβριος.

Ειδικότερα τον Οκτώβριο κατά μέσο όρο στο νησί της Ρόδου έπεσαν 111 χιλιοστά βροχής, ποσότητα σχεδόν ίδια με αυτή της βροχής που έπεσε και το Δεκέμβριο. Από όλους τους μήνες αποδοτικότερος αποδείχτηκε ο Νοέμβριος καθώς κατά μέσο όρο έπεσε στο νησί υπερδιπλάσια ποσότητα βροχής από τους άλλους δύο.

Σε δηλώσεις του για το πώς εξελίχθηκαν οι βροχές αυτούς τους μήνες ανέφερε τα εξής: «Το τελευταίο τρίμηνο του έτους ξεκινά η περίοδος των βροχοπτώσεων και είναι σημαντικό καθώς εμπλουτίζονται οι υδροφόροι ορίζοντες στη Ρόδο και σε όλα τα νησιά.

Αυτό το διάστημα μας προσέφερε κατά μέσο όρο καταγεγραμμένο από τις υπηρεσίες που διασταύρωσαν τα στοιχεία, αρκετά χιλιοστά βροχής.

Ο Οκτώβριος ήταν ένας πολύ καλός μήνας βροχοπτώσεων καθώς είχαμε 111 χιλιοστά και μεσοσταθμικά αυτό το ποσοστό είναι υψηλό και θεωρείται ικανοποιητικό για τον εμπλουτισμό των υδροφόρων οριζόντων καθώς όλοι καταλαβαίνουμε πόσο πολύτιμο αγαθό είναι το νερό, λόγω και των αυξημένων αναγκών.

Στη συνέχεια το μήνα Νοέμβριο του 2017, είχαμε ένα υπερδιπλάσιο ποσοστό και θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν ένας ευλογημένος μήνας από πλευράς βροχοπτώσεων καθώς φτάσαμε τα 253 χιλιοστά βροχής. Αυτό έδωσε μία μεγάλη ώθηση στους υδροφόρους ορίζοντες και δημιούργησε απόθεμα.
Ήταν ένας πραγματικά… χρυσός μήνας. Φυσικά το νησί της Ρόδου ωφελήθηκε τα μέγιστα από την απόδοσή του.

Τον τελευταίο μήνα το Δεκέμβριο, είχαμε μία ανάλογη πορεία των βροχοπτώσεων με αυτή του Οκτώβρη με ένα ποσοστό 112 χιλιοστά βροχής». Σημειώνεται ότι την Κυριακή ο αντιπεριφερειάρχης πραγματοποίησε επίσκεψη στο φράγμα Γαδουρά, και στις γύρω περιοχές και τα ρέματα για να διαπιστώσει αν οι βροχές του τελευταίου διαστήματος ήταν αποδοτικές.

Πάντως σύμφωνα με τις μετρήσεις και τις μελέτες στο νησί της Ρόδου σε ότι αφορά τις βροχές, είναι πιο σύνηθες το φαινόμενο των βροχοπτώσεων και μάλιστα έντονων στο βόρειο τρίγωνο του νησιού ενώ μεγαλύτερη είναι και η συχνότητά τους, καθώς στο νότιο τμήμα του νησιού παρατηρούνταν πάντα τα χαμηλότερα ύψη βροχής.

Επίσης μεγάλες ποσότητες βροχής πέφτουν στην ανατολική περιοχή του νησιού αλλά και στις ανατολικές προσήνεμες περιοχές.

Σύμφωνα με όσα αποτυπώνονται ο συνδυασμός των γεωγραφικών παραγόντων σε συνδυασμό με το γεωμορφολογικό ανάγλυφο του νησιού διαμορφώνει ένα περίπλοκο και ανομοιογενές περιβάλλον βροχόπτωσης.

Μάλιστα το ύψος βροχής αυξάνεται με την αύξηση του υψομέτρου, αυξάνεται από το νότο προς το βορρά και αυξάνεται από τα κεντρικά τμήματα προς τα ΒΔ και τα ανατολικά παράλια.

Από την επίσκεψη του κ. Φλεβάρη στην περιοχή γύρω από το φράγμα
Από την επίσκεψη του κ. Φλεβάρη στην περιοχή γύρω από το φράγμα

Διαβάστε ακόμη

Δύο συνεδριάσεις σήμερα για το περιφερειακό συμβούλιο

Εξηγήσεις για το “The Rhodes Co-Lab” ζητά η παράταξη της Χρ. Καραγιάννη

Σε ανακατανομή αρμοδιοτήτων προέβη με Αποφάσεις του ο δήμαρχος Ρόδου

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη

Αίτημα για τις δαπάνες καρκινοπαθών που πάνε στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες

Σε 160 ανέρχονται τα μικρά και μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου