Oι αλλαγές έγιναν για την εύρυθμη λειτουργία του δήμου Ρόδου

Το σκεπτικό του για την «ανακατανομή αρμοδιοτήτων», όπως χαρακτηρίζει το «μίνι ανασχηματισμό» τον οποίο έκανε στο Διοικητικό Σχήμα της Δημοτικής Αρχής, ανέλυσε, χθες σε δηλώσεις του, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, προς αποφυγήν…παρεξηγήσεων.

Ξεκίνησε, λοιπόν, λέγοντας ότι, ως γνωστόν, υπήρχε μία θέση Αντιδημάρχου κενή η οποία συμπληρώθηκε με την ανάθεση αρμοδιοτήτων στον κ. Δημήτρη Τσίκκη.

Για τα υπόλοιπα, που είχαν να κάνουν με ανακατανομή αρμοδιοτήτων και επειδή, όπως είπε, είδε κάποια σχόλια, θέλησε να διευκρινίσει τα εξής:

Καταρχήν, θύμισε ότι αυτό το μοντέλο να υπάρχει ένας Αντιδήμαρχος και να συντονίζει τις υπηρεσίες καθημερινότητας στις δημοτικές ενότητες, έχει γίνει από πέρυσι οπότε και ανέθεσε στον κ. Αγαπητό Πάλλα την ευθύνη του συνόλου των εννέα δ.ε. (πλην της Ρόδου).

Ο κ. Πάλλας, όμως, είχε και πρόσθετες αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας και, όπως είπε, φέτος έχει σηκώσει το μεγαλύτερο φορτίο μαζί με τους άλλους συναδέλφους στη ΔΕΥΑΡ για τα προβλήματα που αντιμετώπισε το νησί, τις γεωτρήσεις κτλ. 

«Είναι, λοιπόν, φυσικό ένας Αντιδήμαρχος να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στο σύνολο του νησιού», είπε ο Δήμαρχος και ανέφερε ότι, όταν έκανε τις τοποθετήσεις τον περασμένο Μάρτιο, είχε ζητήσει από άλλο Αντιδήμαρχο να αναλάβει την ανατολική πλευρά του νησιού και ο κ. Πάλλας τη δυτική αλλά ο πρώτος του αρνήθηκε επειδή ήταν πολύ βαρύ το φορτίο και δεν μπορούσε να ανταποκριθεί σ’ αυτές τις υποχρεώσεις του συντονισμού των υπηρεσιών καθημερινότητας ή μπορεί να μην ήθελε να συγκρούεται με τους Προέδρους.

Στην προχθεσινή συνάντηση που είχε, λοιπόν, με τα μέλη της Δημοτικής Αρχής στην Κρεμαστή, όπως έγραψε και η «Ρ», τους ξεκαθάρισε ότι οι Πρόεδροι έχουν τις δικές του αρμοδιότητες, τα δικά τους καθήκοντα αλλά, από εκεί και πέρα, θα υπάρχουν τέσσερις Αντιδήμαρχοι-συντονιστές, όπως προβλέπει η απόφαση, με στόχο να συντονίζουν καλύτερα το έργο της καθημερινότητας και αυτό, όπως είπε, είναι μία εκτίμηση όχι μόνο δική του αλλά και των πολιτών και των ίδιων των Προέδρων.

Θέλησε, ακόμη, να ξεκαθαρίσει ο κ. Χατζηδιάκος: «Όλα όσα γίνονται δεν έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού του Δημάρχου, δεν έχουν μία σκέψη ούτε προεκλογικής χροιάς-είμαστε πολύ μακριά από τις εκλογές, από τον Οκτώβριο του 2019, κατά τον κ. Σκουρλέτη. Εμείς το μόνο που έχουμε υποχρέωση να αναδείξουμε και να δείξουμε είναι το έργο. Και το έργο είναι, πέρα από την εκτέλεση των έργων υποδομών, και τα έργα της καθημερινότητας. 

Πιστεύω ότι έτσι όπως εκδόθηκε η απόφαση θα υπάρχει ένας καλύτερος συντονισμός, καταρχήν μεταξύ δημοτικών ενοτήτων, δεύτερον μεταξύ Αντιδημάρχου-συντονιστή και των Προέδρων και τρίτον των υπηρεσιών».
Μάλιστα, είπε ότι και τον ίδιο τον ενοχλεί όταν βλέπει μέχρι ένα σημείο η εικόνα στο νησί να είναι καλή και από ένα σημείο και μετά όχι, «όταν είναι ο ίδιος Δήμος, όταν είναι οι ίδιες υπηρεσίες, όταν έχουμε το ίδιο προσωπικό». 

Για τον λόγο αυτό, θεωρεί ότι ένας συντονιστής Αντιδήμαρχος θα συντονίζει τους Προέδρους της περιοχής, πάντα μέσα στα πλαίσια της καλής συνεργασίας. Και είπε: «Άλλωστε, στην ίδια παράταξη ανήκουμε, στην ίδια Δημοτική Αρχή, τον ίδιο στόχο έχουμε όλοι μας.

Δεν έχει, λοιπόν, να κάνει ούτε με ανάθεση πρόσθετων αρμοδιοτήτων, με την έννοια να αφαιρεθούν από κάποιους άλλους. Έχει να κάνει καθαρά με την εύρυθμη λειτουργία της δημοτικής μηχανής στο σύνολό της και πιστεύω ότι φέτος τα πράγματα θα είναι καλύτερα από τα προηγούμενα χρόνια».

Είπε, ακόμη, ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν η κατάσταση είναι βελτιωμένη στο πράσινο, το περιβάλλον, την καθαριότητα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αφού και στην πρώτη Καλλικρατική θητεία οι ευθύνες ήταν πολύ μεγαλύτερες σε άλλο τομέα, μια και η τότε Δημοτική Αρχή έπρεπε να ενοποιήσει τους δέκα πρώην δήμους, τις εταιρίες, να δει τα χρέη, τις τρέχουσες δικαστικές αποφάσεις και επειδή έχουν αρχίσει να δρομολογούνται κάποια πράγματα πρέπει να δουν και οι ίδιοι από την πλευρά τους πως θα βελτιώσουν το επίπεδο, την εμφάνιση της πόλης και τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες και εκεί στοχεύουν πάντα μέσα από τη συνεργασία, κάτι που θα φανεί από το αποτέλεσμα που θα υπάρξει σε βάθος χρόνου.