Θα κλείσει σύντομα  το κτίριο των Σφαγείων στη Ρόδο

Μέχρι τα τέλη του μηνός εξετάζει η Δημοτική Αρχή μαζί με συναρμόδιους φορείς να κλείσει το χώρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και παράτυπων μεταναστών στα παλιά σφαγεία καθώς το κτίριο δεν είναι και το πλέον κατάλληλο μετά την τελευταία σφοδρή κακοκαιρία αλλά και οι εθελοντές έχουν φθάσει πλέον στα όριά τους.

Για το θέμα μίλησε, χθες, ο Πρόεδρος της ΕΟΠΚ κ. Ντίνος Μαντικός που όλο αυτό το διάστημα, μαζί με άλλους εθελοντές, έχει την εποπτεία του χώρου. Σύμφωνα με τον ίδιο, λοιπόν, σήμερα φιλοξενούνται στα σφαγεία τέσσερις οικογένειες, συνολικά τριάντα άτομα, ανάμεσα στους οποίους είναι και 13 άνδρες χωρίς οικογένεια ενώ υπάρχουν και μικρά παιδιά.

Όπως είπε, βρίσκεται σε εξέλιξη μία συζήτηση για αλλαγή του χώρου και θύμισε ότι αυτό το κέντρο φιλοξενίας ή σαν μεταγωγών όπως ιδρύθηκε, δημιουργήθηκε για την υποδοχή των ανθρώπων αυτών τότε για 48 μάξιμουμ 60 ώρες, μέχρι δηλαδή να περάσουν τη διαδικασία για το φάκελό τους.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Μαντικός, αυτή τη στιγμή, μπαίνουμε στον 30ο μήνα που λειτουργεί ως τέτοιο και ο εθελοντισμός φθάνει μέχρι ένα σημείο αφού έχει κουραστεί όλη η ομάδα.

Επίσης, υπάρχουν προβλήματα και με τον συγκεκριμένο χώρο αφού εκτός του ότι δεν προσφέρεται είναι και προβληματικός, ειδικά το χειμώνα με τις κακές καιρικές συνθήκες. Ως γνωστόν, τα κτίρια αυτά είναι πολύ παλιά ενώ υπάρχει έκθεση και από τους Γάλλους που είχαν έρθει με την οποία χαρακτηρίζουν το μεγάλο κτίριο επικίνδυνο.

Σύμφωνα με τον κ. Μαντικό, αυτά τα έχουν συζητήσει με τον Δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο, και πήραν μία απόφαση η Ύπατη Αρμοστεί να αναλάβει αυτούς τους τριάντα που φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή, να τους τακτοποιήσει ώστε να μπορέσουν να κλείσουν το χώρο.

Όπως είπε, πλέον το θέμα το χειρίζεται ο Δήμαρχος και αυτή τη στιγμή εξετάζουν το ενδεχόμενο μέχρι τις 30 Ιανουαρίου να το κλείσουν αλλά την οριστική απόφαση θα την ανακοινώσει ο Δήμαρχος.

Θα συνεχίσουν, όμως, να παρέχουν τη βοήθειά τους μέχρι να τακτοποιηθούν οι άνθρωποι αυτοί από κάποιον επίσημο φορέα. Ο ίδιος πιστεύει ότι γρήγορα θα δοθούν κάποιες λύσεις, ειδικά εν μέσω χειμώνα και σε συνδυασμό με την κόπωση που έχουν. Μάλιστα, μία οικογένεια έχει ήδη μεταφερθεί πριν από μία εβδομάδα σε διαμέρισμα.

Θύμισε, τέλος, ότι, κατά τη σύσκεψη που είχε γίνει σχετικά πρόσφατα με τον Δήμαρχο και τους εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας, τους είχαν πει ότι εκτός από τα 9 διαμερίσματα που έχουν νοικιασμένα ψάχνουν για ακόμη τρία.

Υπάρχει, δηλαδή, μία εκκρεμότητα ως προς αυτό για να μεταφερθούν αυτές οι τρεις οικογένειες και να μείνει μία που όταν τακτοποιηθεί και αυτή θα κλείσει ο χώρος φιλοξενίας στα παλιά σφαγεία.