Εργαστήρι Θεατρικού Παιχνιδιού

Εργαστήρι θεατρικού παιχνιδιού θα λειτουργήσει το Φεβρουάριο στο κέντρο έρευνας διάγνωσης, αξιολόγησης και θεραπείας παιδιού και εφήβου Δωδεκανήσου.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4 έως 7 ετών και 8 έως 11 ετών, τα οποία θα ταξιδέψουν στον μαγικό κόσμο του θεάτρου. 

Μέσα από κινητικά και λεκτικά παιχνίδια, την παντομίμα, τους αυτοσχεδιασμούς και τη δραματοποίηση ιστοριών, τα παιδιά θα εκφραστούν και θα δημιουργήσουν ομαδικά. Με το θεατρικό παιχνίδι καλλιεργούν τον εσωτερικό τους κόσμο και την προσωπικότητά τους, αναπτύσσουν τη φαντασία τους, ενώ παράλληλα μαθαίνουν να βιώνουν τα συναισθήματά τους χωρίς τον φόβο της έκφρασης.  

Είναι ένα εργαλείο γνώσης και προσωπικής εξέλιξης, μια τεχνική επίλυσης προβλημάτων, ενώ παράλληλα βοηθά στην ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων. Κύριο εργαλείο του θεατρικού παιχνιδιού είναι το παραμύθι. Μέσα από τον συμβολισμό και τους μηχανισμούς ταύτισης και προβολής ενός παραμυθιού δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να κατανοήσουν τον εαυτό τους και να διαπραγματευτούν θέματα της καθημερινότητάς τους.

Το εργαστήρι θεατρικού παιχνιδιού αποτελείται από 7 έως 10 άτομα και υποστηρίζεται από έναν ή δύο  συντονιστές.

 Με το εργαστήρι θεατρικού παιχνιδιού μπορεί το παιδί:
-Να αξιοποιήσει τη φαντασία του.
-Να μάθει να συνεργάζεται.
-Να  εστιάζει την προσοχή του.
-Να εκφράζεται λεκτικά και σωματικά.
-Να εστιάζει στην ουσία των γεγονότων.
-Να αποβάλλει τη συστολή και να αναπτύξει την αυτοπεποίθησή του.
-Να ανακαλύψει ικανότητες και δυνατότητες που ίσως δεν ήξερε ότι έχει και να μάθει να παρατηρεί, να σέβεται και να αξιοποιεί τις  ικανότητες τις δικές του και των άλλων προς όφελος της ομάδας.
-Να δοκιμάζει τις αντιδράσεις και τα συναισθήματά του ως συνέπεια των επιλογών του στους άλλους, μέσα σε ένα ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον, γεγονός που θα το θωρακίσει και θα του προσφέρει συναισθηματική ωριμότητα και ενσυναίσθηση. 

- www.kediath.gr -
kediath.dwdekanisou@gmail.com