Στους 8.500 έφθασαν οι δικαιούχοι του Κοινωνικού παντοπωλείου στο νομό

Στον αριθμό ρεκόρ των περίπου 8.500 ατόμων ανέρχονται οι δικαιούχοι του κοινωνικού παντοπωλείου σε όλα τα Δωδεκάνησα, μετά τη διεύρυνσή του, την οποία αποφάσισε η περιφερειακή αρχή για να μπορέσει να ενισχύσει όσο το δυνατό περισσότερους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Πρόκειται για ιδιαίτερα μεγάλο νούμερο που έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις των αρμοδίων, καθώς πριν ένα μήνα γινόταν λόγος για περίπου 5.000 δικαιούχους στο νομό μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελική επιλογή των δικαιούχων έδειξε ότι οι αναξιοπαθούντες που έχουν ανάγκη στήριξης ακόμα και για τα βασικά είδη διατροφής στην περιοχή μας είναι πολύ περισσότεροι από όσους αρχικά υπολογιζόταν, και μάλιστα σε κάποια από τα νησιά μας η κατάσταση είναι δραματική.

Όπως δήλωσε στη «Ρ» ο υπεύθυνος λειτουργίας του κοινωνικού παντοπωλείου, εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος κοινωνικής μέριμνας Δωδεκανήσου Νίκος Καραμαρίτης, από τη νέα διαδικασία που εφαρμόστηκε αυξήθηκαν οι δικαιούχοι και στη Ρόδο και από τους 340 έφτασαν περίπου τους 550 με τους ωφελούμενους να ανέρχονται πλέον σε πάνω από 1.500 άτομα στο νησί μας.

Η διανομή των τροφίμων στη Ρόδο ξεκίνησε χτες και θα συνεχιστεί και τις επόμενες δύο μέρες, ενώ στα νησιά η διαδικασία θα ξεκινήσει στις αρχές Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τον κ. Καραμαρίτη την 1η Φεβρουαρίου θα αρχίσει η διανομή των τροφίμων στην Κάλυμνο και στις 2 του μήνα θα πραγματοποιηθεί στην Κω, ενώ πιθανόν να παραστεί και ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος.

Εκτός από τα συνηθισμένα είδη πρώτης ανάγκης θα διανεμηθούν στους δικαιούχους λάδι, κοτόπουλο και κρέας κατεψυγμένο που ζητήθηκαν για να συμπληρώσουν τα βασικά είδη διατροφής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την τροποποίηση στον κανονισμό λειτουργίας του κοινωνικού παντοπωλείου στη Ρόδο γύρω από τα κριτήρια ένταξης, και τη διεύρυνσή του στα χωριά της Ρόδου και σε όλα τα νησιά του νομού, ο αριθμός των δικαιούχων πολλαπλασιάστηκε, ενώ παράλληλα δεκαπλασιάστηκε και ο προϋπολογισμός για να καλύψει τις ανάγκες.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι τις γιορτές μοιράστηκαν συνολικά περίπου είκοσι τόνοι τροφίμων στη Ρόδο από την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου μέσα από τη δομή του κοινωνικού παντοπωλείου και το γραφείο του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, για την ενίσχυση ατόμων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Οι ποσότητες αυτές είναι ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί στο νησί, με τους αναξιοπαθούντες και εκείνους που έχουν ανάγκη στήριξης για να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους ανάγκες, να έχουν αυξηθεί δραματικά.